1. Privatbloggen
 2. Klara skolstarten - med fina begagnade saker

Klara skolstarten - med fina begagnade saker

Under denna och föregående vecka började många skolan - något som ofta blir en dyr historia.

skolstart 2022

2022-08-23

Årets skolstart kan bli extra tuff ekonomiskt för många föräldrar. Men det finns knep som lindrar bördan. Genom att köpa och sälja begagnat kan du spara på både miljö och pengar. 

Just som semestern är slut är det dags för nästa stora utgiftspost – skolstarten. Vi köper ofta nya höstskor, höstjacka och andra kläder och utrustning. Enligt en undersökning som Blocket gjort lägger vi 1600 kronor per barn. I år blir det troligen ännu mer på grund av inflationen. 

Enligt undersökningen känner 19 procent av föräldrarna en press att köpa helt nya kläder och ny utrustning till barnen. Detta trots att det går att spara stora pengar på att köpa begagnat och trots att barnen växer ur kläderna väldigt snabbt. 

I år har Blocket dessutom gjort det gratis att annonsera ut barnkläder och utrustning, så utbudet är större än någonsin. Du sparar ofta mer än 50 procent på att handla begagnat. Även miljön gör betydande vinster om sakerna återanvänds flera gånger. Bra ställen att leta på är Blocket, Sellpy, Tradera och Facebook Marketplace.

Blocket har listat de populäraste sökningarna, och när det gäller olika plagg är regnkläder och overall populära. När det gäller varumärken är det dyra märkeskläder som verkar vara mest gångbara. Säkert har du själv en massa saker hemma som du kan sälja, så kanske går det att gå jämnt upp i år. 

Gör upp en budget

Det kan vara klokt att göra en skolstartsbudget. Försök att räkna ut hur mycket du vill och kan spendera på inköpen till skolstarten och höstens idrottsträningar. Ett annat gångbart tips om du ska köpa nytt är att jämföra innan du köper. Genom att använda jämförelsesajter som exempelvis Prisjakt och Pricerunner kan du spara stora pengar på inköp av både kläder och prylar. 

Oftast behöver du heller inte köpa allt samtidigt. Det brukar gå bra att vänta någon månad med täckjackan och vinterskorna och fortsätta leta efter begagnade fynd som passar perfekt. 

Mest sökta i kategorin barnkläder och skor:

Produkter:

 1. Regnkläder

 2. Overall

 3. Fotbollströja

 4. Klädpaket

 5. Vindfleece

 6. Skaljacka

 7. Regnställ

 8. Skalkläder

 9. Skor

 10. Gummistövlar

Varumärken:

 1. Polarn O. Pyret

 2. Mini Rodini

 3. Livly

 4. Ralph Lauren

 5. Kavat

 6. Isbjörn

 7. Didriksons

 8. Newbie

 9. Reima

 10. Gneis

Källa: Blocket