1. Privatbloggen
  2. Nya siffror - det här lånar svenskarna till 2021

Nya siffror - det här lånar svenskarna till 2021

Fyra av tio lånar för att samla lån – därefter är det billån som är klart populärast.

lånestatistik - Lendobloggen

2021-04-29

Här är de nya siffrorna från Lendo som visar vad svenskarnas privatlån går till. – Det är tydligt att pandemin medför vissa omprioriteringar när det handlar om vad vi lånar till, säger Claudia Gomez, Chief Commercial Officer hos Lendo.

Vissa bedömare befarade att efterfrågan på privatlån skulle öka under pandemins inledning. Men läget har stabiliserat sig både när det gäller ekonomin i stort och privatlån. Ny statistik från Lendo för det första kvartalet 2021 visar att lånen till fordon har ökat och att många lånar för att renovera hemma. Ganska logiskt när vi spenderar mer tid i bostaden och många jobbar hemifrån. Dessutom kommer många semestra hemma i Sverige även under 2021. 

– Samtidigt som det inte är aktuellt att resa några längre sträckor blir transporter i närområdet viktigare – och då ser vi en större andel lån till bilköp också utanför glesbygdsområdena, säger Claudia Gomez.

Allra populärast med fordonslån är det i Jämtlands Län som har långa avstånd. Där avsåg 28 procent av de lån som förmedlades via Lendo fordonsköp. I Stockholm som har en väl utbyggd kollektivtrafik var andelen betydligt lägre, 15 procent. 

För den som söker begagnad bil är det just nu (26 april - 31 maj) extra förmånligt att jämföra låneerbjudanden på billån via oss på Lendo. Just nu bjuder vi på bankernas uppläggningsavgift när du ansöker om ett lån till bil via Lendo. Kom ihåg att välja "låna till bil" när du anger lånesyfte vid ansökan. När du ansöker om ett billån via Lendo är det inte ett traditionellt billån du ansöker om utan ett privatlån vilket innebär att du kan låna till hela bilens värde. 

När det gäller renovering är stockholmarna däremot flitigast. Hela 20 procent av lånen i Stockholm avsåg renovering av bostaden. Och här är det jämtarna som renoverar minst, 12 procent av lånen där gick till renovering. 

Ytterst få tar lån för att bekosta sin semester, och det är något som inte har förändrats under coronapandemin, bara någon procent använde sitt lån till semestern. 

Allra populärast är det att låna för att samla ihop mindre krediter och få ner sin räntekostnad. Mer än fyra av tio låntagare använde sitt lån för att samla andra lån. Om du har många smålån kan du spara stora pengar på att samla dem till en större lån med lägre ränta via Lendos jämförelsetjänst. Allra flitigast på att samla lån är invånarna i Östergötlands län, där användes nästan 50 procent av lånen till att samla lån. 

lånestatistik Lendo 2021-04

Tidigare undersökningar visar att det kan skilja ända upp till 27 procentenheter mellan olika ränteerbjudanden, så det lönar sig verkligen att jämföra lån. Lendo är kostnadsfritt för den som ansöker och statistiken visar att det fortsatt är viktigt att aktivt jämföra erbjudanden från olika banker och långivare innan du tecknar ett lån.

Väljer du att ansöka hos en låneförmedlare som Lendo kan du jämföra banker och långivares olika erbjudanden med endast en ansökan och en kreditupplysning via UC.