1. Privatbloggen
  2. Nytt elprisstöd

Nytt elprisstöd

- så här blir bidraget för höga elkostnader

Marketing team

2022-10-27

Nu är förslaget till elprisstöd klart. Fem miljoner svenska elkonsumenter ska få 55 miljarder kronor från Svenska Kraftnät. Enligt Svenska Kraftnät kan en genomsnittlig villaägare få omkring 16 000 kronor för det senaste året. Det är inte klart när pengarna kan betalas ut. 

Under en pressträff med Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och Svenska Kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe presenterades det nya elprisstödet till svenska elkonsumenter. 

Stödet gäller alla i elprisområde SE3 och SE4 som har ett abonnemang, både företag och privatpersoner. En villa som drar 20 000 kWh kan ge 16 000 kronor, enligt Svenska Kraftnäts generaldirektör. Personer i norra Sverige i SE1 och SE2 får inte ta del av stödet. Förslaget ska nu lämnas vidare till Energimarknadsinspektionen för godkännande. 

– Från dag ett har den här regeringens högsta prioritet och min prioritet som energi och näringsminister har varit att få på plats högkostnadsskyddet”, säger Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister. 

Mycket är ännu oklart om stödet, men på presskonferensen sades att stödet räknas ut som skillnaden mellan medelpriset elprisområdet där du bor och ett referenspris på 75 öre per KWh. Stödet ska baseras på förbrukningen från 1 oktober 2021 till oktober 2022. Prognosen är att en vanlig villa som drar 20 000 kWh ska få 16 000 kronor. Hur stödet ska se ut för kommande elräkningarna. 

Pengarna för elprisstödet ska tas ur fonden för kapacitetsavgifterna hos Svenska Kraftnät, de så kallade flaskhalsintäkterna. I fonden finns nu omkring 60 miljarder kronor. Den senaste tiden har elpriset fallit kraftigt och räkningarna för oktober ser ut att hamna på en betydligt lägre nivå än tidigare. 

– Det är välriktade insatser att hjälpa hushåll som är hårt pressade av de höga elpriserna, säger statsminister Ulf Kristersson.