1. Privatbloggen
  2. Otroliga ränteskillnaden om du inte jämför

Otroliga ränteskillnaden om du inte jämför

Kan skilja hela 27 procentenheter!

Carl Brynielsson, vd Lendo Sverige

2020-06-08

Att jämföra innan du lånar lönar sig verkligen. En ny undersökning visar att det i vissa fall kan skilja hela 27 procentenheter i ränta mellan olika långivare för privatlån. För den som inte jämför kan lånekostnaden bli nästan dubbelt så hög.

– Det här visar hur viktigt det är att jämföra, låneförmedlare pressar ner snitträntorna över tid, säger Carl Brynielsson, vd för Lendo i Sverige.

Konkurrensen bland banker och långivare har hårdnat - men fortfarande kan ränteskillnaderna vara stora på privatlån. Finansinspektionen slog i en rapport fast att ökad konkurrens pressar ner räntorna. I en ny rapport har vi på Lendo gått igenom statistik för 2019 med anonymiserad data från ansökningar, beviljade och accepterade lån.

En av de mest slående slutsatserna är att ränteskillnaderna fortfarande kan vara enormt stora mellan olika låneerbjudanden. Räntor på privatlån kan skilja sig hela 27 procentenheter och kostnaderna för ett lån kan bli 90 % högre om ingen aktiv jämförelse görs.

– Den främsta anledningen är att det finns många olika långivare och att de har nischat sig mot olika typer av låntagare och personer. Deras erbjudanden skiljer sig åt och baserar sig på kreditvärdighet, hur mycket du vill låna och hur länge. Undersökningen visar hur viktigt det är att göra en aktiv jämförelse innan du lånar. Vi kan förmedla upp till 40 låneerbjudanden beroende på din kreditprofil med bara en ansökan och kreditupplysning, säger Carl Brynielsson.

Förutom din kreditvärdighet är det ofta lånebeloppet och hur lång återbetalningstiden som styr vilken ränta du kan få. Men det kan vara en bättre mätare att se på totalkostnaden för lånet under hela återbetalningsperioden än bara räntan. Hos Lendo får du alltid en jämförelse över totalkostnaden hos de olika låneerbjudandena. Trots den extrema skillnaden mellan olika räntor på i vissa fall upp till 27 procentenheter har ränteskillnaderna gått ner de senaste åren.

– Vad vi kan se har de minskat över tid, dels beror det på hög konkurrens mellan många långivare. Men det faktum att jämförelsetjänster slagit igenom har också bidragit, och där är vi på Lendo störst. Att konsumenten öppet kan göra en jämförelse har absolut pressat ner räntorna.

I dag är det enligt vår uppskattning ungefär ca 35-40 % av alla som ska teckna ett privatlån eller blancolån som går via en förmedlingstjänst som Lendo. Flyg och hotellbokning är de branscher som kommit längst och där vi jämför mest. Genom att använda Lendo täcker du en stor del av marknadens låneerbjudanden och du ges möjlighet att få ett bra lån som passar dig - kostnadsfritt och med bara en kreditupplysning från UC.

Varför är det inte ännu fler som använder jämförelsetjänster, när man sparar så mycket?

– Vi tror att jämförelsetjänster överlag fortfarande är en relativt ny företeelse och en del går direkt till banken av gammal vana. Men vi ser att fler och fler över tid jämför innan de lånar och på så sätt får den lägsta räntan.

Lånerapporten som vi på Lendo tagit fram handlar om privatlån, även kallat konsumtionslån och blancolån. Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för både privat- och företagslån. Statistiken visar att de vanligaste anledningarna att låna hos Lendo är för att samla flera mindre krediter. Ny bil och bostadsrenovering är också populärt att låna till.