1. Privatbloggen
  2. Prisbasbeloppet 2026: Vad ändras?

Prisbasbeloppet 2026: Vad ändras?

Här är förändringarna som märks i din vardag

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2025-07-15

Prisbasbeloppet för 2026 är fastställt till 59 200 kronor – en blygsam ökning med 400 kronor från föregående år. Men under ytan påverkar det nästan varje hushåll: pensioner, bidrag, skatter, traktamenten, förmåner och långt mycket mer.

Nedan går jag i igenom vad den här justeringen betyder för dig som privatperson i din vardag. 

Vad är prisbasbeloppet?

Prisbasbeloppet används för att beräkna nivåer på olika förmåner, ersättningar, skatter och avgifter. Det räknas fram av SCB utifrån inflationen. För 2026 gäller:

  • Prisbasbelopp: 59 200 kr

  • Förhöjt prisbasbelopp: 60 300 kr 

Så påverkas dina skatter och ersättningar 

1. Höjd skattegräns 2026: 25 042 kr per år Höjning: +169 kr 

Hur kan det påverka dig?

Om du jobbar extra eller bara har små inkomster kan du nu tjäna något mer innan du behöver betala skatt. Det betyder att hela inkomsten upp till 25 042 kronor blir kvar i plånboken. Det här är särskilt relevant för unga som sommarjobbar, deltidsarbetande eller pensionärer som tar ströuppdrag. Det innebär också du inte börjar tjäna in till din pension förrän du når detta belopp. 

2. Garantipensionen höjs 2026: 11 988 kr

Höjning: 81 kr/mån 

Hur kan det påverka dig?

För dig som lever på garantipension kan en extra femtiolapp efter skatt vara det som gör att du har råd med till en räkning, en fika eller bara en något tryggare vardag. Det är inga stora summor – men det är pengar du kan använda där det behövs mest. 

3. Studiemedel höjs

2026: 13 591 kr

Höjning: 91 kr per fyraveckorsperiod 

Hur kan det påverka dig?

För studenter kan det här innebära lite extra utrymme – kanske till kurslitteratur, kollektivtrafik eller något mer luft i ekonomin mot slutet av månaden. 

4. Föräldrapenning och sjukpenning 2026: ca 1 118 kr/dag

Höjning: 8 kr per dag 

Hur kan det påverka dig?

Om du lever på ersättning en tid kan det här bli skillnaden mellan att behöva välja bort något och att faktiskt ha råd med det du behöver. Ett par extra hundralappar i månaden kan ge plats för något du annars hade behövt prioritera bort. 

5. SGI- och föräldrapenningtaket höjs

  • SGI och föräldrapenning: Höjs till 592 000 kr (+4 000 kr)

  • Tillfällig föräldrapenning/graviditet: Höjs till 444 000 kr (+3 000 kr) 

Hur kan det påverka dig?

För dig som tjänar strax under ersättningstaken kan det innebära att fler av dina arbetsdagar nu räknas med i ersättningen. Det betyder att du kan få ut några hundralappar mer per månad vid föräldraledighet eller sjukskrivning. Det kan bli ett välkommet tillskott i en period då inkomsten tillfälligt minskar. 

6. Höjd brytpunkt för statlig skatt 2026: 647 600 kr (uppskattning)

Höjning: ca 4 500 kr 

Hur kan det påverka dig?

Du som ligger under den nya gränsen slipper betala statlig skatt och du som ligger över denna gräns sparar ca 900 kronor inbetald skatt. Det innebär att det blir något mer kvar av lönen efter skatt. Pengar som kan användas till sparande eller amorteringar eller bara möjliggöra en lite lättare vardagsekonomi. 

7. Grundavdraget höjs i flera intervall

  • Lägsta grundavdrag (<66 år): 17 400 kr

  • Högsta grundavdrag (<66 år): 45 600 kr

  • Högsta grundavdrag (66+): 164 200 kr

  • Lägsta grundavdrag (66+): 108 100kr 

Hur kan det påverka dig?

Mindre skatt betyder mer kvar i plånboken varje månad. Det kan ge möjlighet att hantera oväntade utgifter, spara lite extra eller känna sig tryggare med att ekonomin går ihop. Det betyder mer pengar kvar i plånboken, särskilt för pensionärer och personer med lägre inkomster. 

8. Fastighetsavgiften justeras

Takbeloppet: 10 143 kr per bostadsbyggnad Höjning : 69 kr Lägsta avgift för pensionärer efter skattereduktion: 4042 kr Höjning: 27 kr Vad betyder det för dig? Du som äger ett färdigbyggt småhus betalar 0,75 % av taxeringsvärdet i kommunal fastighetsavgift – men aldrig mer än taket per bostadsbyggnad. Det är den generella maxavgiften och gäller alla, oavsett ålder. Ligger du över takbeloppet kommer du nu betala ca 70 kr mer i skatt. Om du är pensionär kan du kan ha rätt till en skattereduktion för fastighetsavgift, vilket innebär att avgiften i normalfallet inte ska överstiga 4 % av din inkomst. Det finns dock ett golv, en lägsta möjliga avgiften efter skattereduktion. Är din inkomst låg kommer så du omfattas av skattereduktionen så kommer din avgift troligtvis höjas med ca 30 kr.

9. Traktamente och förmån av fri kost 2026: Traktamente 296 kr/dag, fri kost 308 kr Höjning: +2 kr traktamente, +3 kr kost 

Hur kan det påverka dig?

Du som ofta är ute på uppdrag eller jobbar på annan ort får ett par kronor extra när du får traktamente eller kostförmån. 

10. Bilförmånsvärden justeras

Prisbasbeloppsdelen vid beräkning av bilförmån blir: 17 168 kr för en nybil och 18 766 kr för en äldre bil 

Höjning: +116 kr (nybil), +126 kr (äldre bil) 

Förmånsvärdet är det belopp som läggs till din inkomst när du har en förmånsbil via jobbet, och beskattas som om det vore lön. Det består av flera delar varav en påverkas av prisbasbeloppet. Det är just den fasta delen som påverkas av höjningen för 2026. 

Hur kan det påverka dig?

Du som har förmånsbil via jobbet får en liten höjning i det belopp som beskattas som inkomst. Det handlar ofta om några tior i månaden. 

11. Direktavdrag för inventarier för företagare 2026: 29 600 kr Höjning: +200 kr 

Hur kan det påverka dig?

Att gränsen för direktavdrag höjs från 29 400 till 29 600 kronor innebär att du som företagare får möjlighet att direktavskriva något dyrare inventarier än tidigare – så länge de både har ett lågt värde (under gränsen) och en ekonomisk livslängd på högst tre år. Det kan t.ex. innebära att du nu kan dra av inköpet av en lite dyrare kontorsstol, verktygssats eller projektor direkt, utan att behöva fördela avdraget över flera år. 

13. Omsättningsgräns för krav på kassaregister

2026: 236 800 kr Höjning: +1 600 kr 

Hur kan det påverka dig?

Driver du ett litet företag med kontantförsäljning kan den höjda gränsen göra att du slipper kravet på certifierat kassaregister. Det kan spara både kostnader och administration – särskilt för verksamheter som bara är öppna säsongsvis eller har låg omsättning. 

14. Skattelättnad för experter från utlandet

2026: 88 800 kr/mån Höjning: +600 kr/mån 

Hur kan det påverka dig?

För att få skattelättnad enligt den så kallade expertskatten krävs i de flesta fall att månadslönen överstiger 1,5 prisbasbelopp – vilket 2026 motsvarar 88 800 kronor. Det finns även möjlighet att kvalificera sig genom särskilda kompetenser, men för de flesta bygger rätten på lönenivån. Med höjd lönegräns, måste arbetsgivaren erbjuda en något högre lön för att experten fortsatt ska kvalificera. Det kan påverka både rekrytering och löneförhandlingar marginellt. 

Därför spelar prisbasbeloppet roll

Prisbasbeloppet är kanske inte något man tänker på till vardags, men det styr delar av din vardagsekonomi. Det kan avgöra hur mycket du får i ersättning, hur mycket du betalar i skatt och vad du behöver deklarera. 

Även när höjningen bara är 400 kronor så påverkar den hundratusentals hushåll. För någon kan det vara en bok, för någon annan en bussbiljett, ett jobbskatteavdrag eller en extra buffert. Små pengar – men med stor betydelse, när de kommer rätt.