1. Privatbloggen
  2. Riksbanken höjer styrräntan igen - dyrare bolån

Riksbanken höjer styrräntan igen - dyrare bolån

Dagens besked att Riksbanken gör en ny höjning av styrräntan innebär dyrare bolån

Riksbankschef Stefan Ingves meddelar att styrräntan höjs

2022-06-30

Riksbanken har gjort den största höjningen av reporäntan på 22 år. Den nya styrräntan är nu 0,75 procent. Höjningen kommer att påverka räntorna på bolånen för många svenskar. Ett lån på tre miljoner med rörlig ränta kan bli 1250 kronor dyrare varje månad. 

Under torsdagen 30 juni meddelade Riksbankschefen Stefan Ingves att styrräntan höjs med 0,5 procentenheter, en så kallad dubbelhöjning. Riksbankens nya reporänta är nu 0,75 procent. Höjningen är den största på 22 år, och kommer efter en period på åtta år då Sverige har haft nollränta eller minusränta. Sedan inflationen tagit fart har Riksbanken höjt räntan två gånger sedan april 2022. 

Ytterligare höjningar att vänta

Många experter tippar att det kommer ytterligare dubbelhöjningar under 2022. Höjningarna får snabbt genomslag för den som har rörliga bolån. Den som har tre miljoner i lån får en ökad månadskostnad på 1250 kronor. Även bundna bostadslån påverkas och blir dyrare när de har villkorsändringsdag. 

– Inflationen är alldeles för hög och den sprider sig i ekonomin och det här är kännbart och dyrt både för hushåll andra och det skapar osäkerhet i den svenska ekonomin. Därför behöver vi höja räntan. Den stora diskussionen förra året var energipriser. Nu stiger priserna på nästan allt, det är den högsta inflationen på 30 år. Vi utesluter aldrig någonting, det är inte så att det finns något regelverk. Om omständigheterna kräver det så höjer vi 75 punkter, säger Stefan Ingves. 

Inte sedan 2014 har räntan legat på 0,75 procent, även om det historiskt sett fortfarande är en låg nivå. För tio år sedan låg styrräntan på 1,50 procent och på 1990-talet slog styrräntan rekord och låg under några dagar på 500 procent. Under 1990-talets första halva låg de rörliga boräntorna på 10 procent, och sjönk sedan till cirka 5 procent under slutet av 1990-talet. 

En kartläggning som TV4 Nyheterna gjort visar att allt fler bolånekunder nu väljer rörliga räntor igen. Hos Skandiabanken valde 69 procent rörlig ränta i maj jämfört med 32 procent i mars. Redan innan dagens höjning har många sett över sina bolån, var tredje låntagare har helt bundna bolån, enligt SEB:s Boprisindikator. 

– Det tolkar vi som ett resultat av att de längre löptiderna har stuckit iväg under våren. Jämfört med första kvartalet i år är det betydligt färre som ser fördelen med att binda nu, säger Jonatan Ohlin, pressansvarig vid Skandiabanken, till TV4 Nyheterna.

SEB:s Boprisindikator visar att allt fler hushåll tror på sjunkande bostadspriser, sedan Riksbanken började höja räntan. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser uppgår till 47 procent, vilket är en ökning med 23 enheter från föregående månad. Andelen hushåll som tror på stigande priser ligger i maj på 31 procent, vilket är en minskning med 11 procentenheter från förra månaden. 

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att öka till 0,97 procent. Det är en minskning med 0,39 procentenheter från föregående månad.

Taggar:

LÅN