1. Privatbloggen
  2. Så gör du kloka val för din ekonomi

Så gör du kloka val för din ekonomi

– Sparekonomen svarar

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2023-11-30

Bostad, börsen, lån, elpriser och bil är frågor som har stor påverkan på privatekonomin i många hushåll. Hur ska man agera för att göra ett klokt val i dessa frågor? Vi har frågat Lendos sparekonom Sharon Lavie som ger sina bästa tips.

Många hushåll sitter och oroar sig över ökade kostnader från inflation, höjda boräntor och elprischocker. Det blir inte lättare när jul och nyår med stora utgifter står för dörren. För den som ska göra ett stort ekonomiskt val kan det få stora konsekvenser för ens privatekonomi om man tar fel beslut. För att få lite hjälp har vi ställt fem kniviga frågor till Lendos sparekonom Sharon Lavie, som ger oss sina tips och råd för att göra kloka val.

Vågar jag köpa en ny bostad fastän det finns risk att priserna går ner mer?

– Ja, det tycker jag, speciellt om du planerar att bo där långsiktigt. Då behöver du inte oroa dig, även för priserna. Jag tror inte att bostadspriserna kommer att sjunka så mycket mer, jag tror att vi är nära en räntetopp. Så fort bara marknaden stabiliserar sig, så kan det finnas ett uppdämt behov, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie och menar att det faktiskt kan vara ett köpläge just nu på bostadsmarknaden.

– Jag tror faktiskt det kan vara ett köpläge, Riksbanken säger att de snart är klara med höjningarna. Jag tror det kan bli en ketchupeffekt, problemet är att man inte vet hur mycket värre det kan bli. Jag tror vi är nära den punkten, säger hon.

Börsen går inte så bra nu, och jag kan få 4% ränta på banken. Bör jag ha pengarna där istället?

– Det beror på när du behöver ha pengarna. Ska du ha pengarna inom tre år ska du hellre ha dem på banken, men har du en längre horisont så kan du se det som att det är en rea på börsen. Det kan utveckla sig fint när börsen vänder upp så småningom, och har man pengar så kan det vara ett bra läge, säger Sharon Lavie.

Jag har svårt att få pengarna att räcka till julfirandet i år, bör jag ta ett blancolån?

– Nej, det tycker jag inte. Du borde hellre ta tag i det och prata med dem du ska fira jul med. Prata och se om det går att dela upp det, ha knytkalas där alla går in med lite tillsammans.

Sen får du nog ta snacket, där barnen får göra en priolista, det här är limiten. Man bör rätta munnen efter matsäcken, och inte låna till julen, säger Lendos sparekonom och tillägger:

– Tänk second hand, refurbished, kyrkan.

Jag hade svårt att klara elräkningarna förra året, bör jag binda min el i år?

– Det finns inget enkelt svar på det. Det beror lite på hur din ekonomi ser ut. Klarar du av att det går upp lite, eller måste du veta vad du ska betala? Då kan fast pris vara bättre. Vissa år har det varit mer gynnsamt att ha fast pris, vissa år har rörligt varit bäst. Binder du dig länge, så kan det bli dyrare under vissa månader, säger hon och förklarar att bostadens storlek påverkar risken med rörligt pris.

– Sitter du i lägenhet så ska du inte binda, då klarar du fluktuationerna. Sitter du i en stor villa så tar du en större risk med rörligt pris, menar Sharon.

Elbilar har minskat mycket i pris i år, tjänar jag på att sälja min dieselbil och köpa elbil? – Det beror på vilket perspektiv du har. Om du gör det ur ett ekonomiskt perspektiv så finns det många aspekter att tänka på. Hemmaladdning, värdeminskning, försäkringar. Försök att hitta en helhetsbild, säger hon.

– Generellt är det kanske bättre att behålla det du har. Det finns inget entydigt svar, det finns många gamla bilar som inte är så dyra i drift.