1. Privatbloggen
  2. Så kan du få skatteåterbäring redan efter påsk

Så kan du få skatteåterbäring redan efter påsk

Om du deklarerar i tid digitalt kan du få skatteåterbäringen redan efter påsk.

skatteåterbäring - få pengarna tillbaka innan påsk - Lendobloggen

2021-03-16

Nu den 16 mars öppnar Skatteverket för att deklaration 2021 – senast den 3 maj måste du ha deklarerat. Vi på Lendo har sammanställt de viktigaste sakerna du behöver ha koll på inför årets deklaration. 

Från och med kl 07.00 tisdagen den 16 mars öppnar Skatteverket för att skicka in årets deklaration elektroniskt. Du har på dig till och med 3 maj i år att lämna in den.

I din deklarationen du snart får från Skatteverket har de räknat ut vad du ska betala eller få tillbaka. Om du gör ändringar, till exempel avdrag eller deklarerar försäljning av aktier eller bostad kommer din slutliga skatt att ändras. Du hittar din skatteåterbäring eller kvarstående skatt under rubriken ”Preliminär skatteuträkning för Inkomstdeklaration 1 för inkomstår 2020”.

Deklarationen kommer i brevlådan eller digitalt

Den som har anmält en digital brevlåda senast den 25 februari får sin deklarationsblankett utskickad digitalt och kan få koll på alla belopp tidigare. Deklarationen började skickas ut redan den 3 mars. Den som får den på posten kan får sin blankett mellan 13 mars och 15 april. 

Även om du inte fått blanketten utskickad är det vara möjligt att gå in tidigare och deklarera digitalt. Om du deklarerar digitalt och gör det före den 30 mars, utan ändringar, har du möjlighet att få skatteåterbäringen redan efter påsk. Pengarna betalas ut mellan 7 och 9 april, enligt Skatteverket.  Nästa utbetalningstillfälle är mellan 8 och 11 juni. Tänk på att du måste anmäla in ett utbetalningskonto på Skatteverkets hemsida.

När du gör din deklaration, tänk på att kontrollera alla förtryckta uppgifter noga. Gå också igenom alla möjliga avdrag så att du inte missar avdrag du har rätt till. Här har Lendos privatekonom Sharon Lavie gjort en genomgång av avdragen inför årets deklaration.

Deklarera innan 3 maj

Det allra sista datumet att lämna in deklarationen är 3 maj. Får du kvarskatt har du på dig till 12 november att betala in den. Om du av någon anledning inte hinner till 3 maj brukar det gå att få uppskov i ett par veckor.

Varje år granskar Skatteverket vissa inkomster och uppgifter extra noga i din deklaration. I år är det hyresinkomster, e-handel och nya skattereduktioner som Skatteverket tittar extra på. Inkomster från e-handel och uthyrning av privatbostäder har enligt Skatteverket ökat på grund av coronapandemin. 

– Skatteverkets insatser mot fel, fusk och brottslighet riktas mot företeelser som har en negativ påverkan på samhället. Vi bidrar med våra kontroller, både enskilt utifrån vårt uppdrag och i samverkan med andra myndigheter, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket.

När det gäller hyresinkomster från privatbostad ska du betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyreskostnad. Skatten är 30 procent på överskottet.

Skatteverket kommer också att granska små och medelstora företag som har webbshoppar. De letar efter oredovisade inkomster, både intäkter och moms.

Om Skatteverket väljer ut din deklaration för granskning kommer du att bli kontaktad via brev eller telefon. Då får du reda på vad Skatteverket vill titta extra på och om du behöver komma in med kompletteringar.