1. Privatbloggen
  2. Så kan solel bli en lysande affär - guide & tips

Så kan solel bli en lysande affär - guide & tips

Vill du göra en garanterat lönsam investering och bidra till klimat och miljö?

solceller på villatak - 6 tips för dig som vill skaffa solceller

2021-09-13

Då kan solceller vara rätt för dig. Efter 10-15 år har du betalat av investeringen – och sedan gör du ren vinst på solen i 15-20 år. Här är viktiga fakta och tips för dig som är sugen på solceller. 

Det blir allt populärare att skaffa en solcellsanläggning på sitt hustak. Och det är inte så konstigt. Solcellerna gör så att du sänker din energikostnad redan när de är på plats och solen börjar skina. Efter 10 år har du i bästa fall tjänat in kostnaden. Och sedan kan du njuta av att solen ger dig pengar i 20 år. Och elen verkar bara bli dyrare, så mycket talar för att affären bara blir bättre och bättre. 

För den som har en mindre villa brukar priset ligga på omkring 90 000 kronor efter de gröna avdragen för att installera ett system på 5 kW, för bara 10 år sedan kostade samma system flera gånger mer. Bor du i Mellansverige kan du räkna med att systemet producerar omkring 4500 kWh, vilket kommer ge en besparing på omkring 6000 kronor per år. En större anläggning på 15 kW kostar omkring 200 000 kronor och kan spara in hela den årliga energikostnaden för en villa.

Solen är fortfarande en underutnyttjad resurs och ses av många som en viktig del av lösningen på jordens klimatproblem. Energin som når jordens yta varje dag är 8000 gånger större än vad hela jordens befolkning gör av med på ett år. Genom att installera solceller är du med och tillvaratar den förnybara energin. 

Men solceller är inte bara klimatsmarta. Du kan räkna med att de kommer att höja värdet på ditt hus genom att du får lägre energikostnader. Du blir dessutom mindre sårbar för tillfälliga svängningar på elmarknaden när du producerar din egen el. När solcellerna väl är monterade kräver de minimalt med underhåll, de flesta anläggningar har en förväntad livslängd på 30 år. 

En vanlig missuppfattning är att det svenska klimatet inte lämpar sig för solceller, men det är en myt. Sverige är faktiskt väl lämpat då vi har många soltimmar och hög sammanräknat instrålning under ett år.Solstrålningens effekt på jordytan är i genomsnitt 1350 kW/m² under ett år. I Sverige är denna 1060 kW/m² i snitt, lika mycket som i Tyskland och Norra Frankrike.

Solcellerna producerar faktiskt en hel del ström även om det molnigt ute. På vintern kan snön vara en fördel, då den reflekterar solstrålningen och ökar solcellernas effektivitet.  Dessutom fungerar solpaneler bättre i svala temperaturer än när det blir för varmt. 

Här är 6 tips för dig som vill skaffa solceller

Se till att ditt hus är optimalt placerat. 

Solceller fungerar allra bäst om de sitter i sydlig riktning, du bör undvika nordlig riktning. Den bästa vinkeln på taket är 35-45 grader. Det kan gå att vinkla solcellerna mer än taket, men det blir sällan snyggt. Det bör heller inte falla in någon skugga på ditt tak från grannfastigheter och träd. Mät ditt tak för att kunna räkna på hur stor anläggning du får plats med.

Kontrollera om du behöver bygglov. För att ta reda på om du behöver bygglov, samt för att ansöka om bygglov, behöver du ta kontakt med kommunens byggnadskontor.

Jämför priserna på anläggningar

Tänk igenom hur din budget ser ut och hur mycket pengar du vill investera. Ta reda på hur stor din elanvändning är och hur stor huvudsäkringen är. Det är utgångspunkten för att välja hur stor solcellsanläggning du vill och kan installera. Kontroller med din elnätsleverantör att det finns kapacitet att ansluta din solcellsanläggning till elnätet innan du går vidare med inköpet. 

När du väl tagit ett beslut om att investera i solceller bör du jämföra noga innan du väljer en leverantör. Priset är naturligtvis en mycket viktig faktor, men det finns andra saker att ta hänsyn till. Jämför effekten och garantierna på solcellerna, det är viktigt att ha en anläggning med hög kvalitet som har ett lågt genomsnittligt pris räknat på den effekt anläggningen levererar. Om du behöver ett solcellslån kan du enkelt jämföra lån från upp till 35 banker och långivare via Lendo med en enda ansökan.

Ta referenser

Det är viktigt att du väljer en seriös och etablerad leverantör som du kan lita på. Det har förekommit att leverantörer gått i konkurs, eller satt upp paneler på fel sätt. Precis som med andra hantverksjobb är det viktigt att kolla upp leverantören och ta referenser från andra kunder som satt upp solceller.

Planera för avdrag och bidrag

När du skaffar solceller som privatperson får du ta del av den skattereduktion för installation av grön teknik. Skattereduktionen avser: 

– 15 % vid installation av nätanslutet solcellssystem. 

– 50 % vid installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. 

– 50 % vid installation av laddningspunkt till elfordon. 

Du behöver inte göra någon ansökan utan får skatte­ avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. 

Undersök om ett batteri är lönsamt

Om du ska sälja din överskottsel måste din anläggning vara ansluten till elnätet och du behöver ett inmatningsabonnemang för din solcellsanläggning. Sedan  kontaktar du ett elhandelsföretag för att teckna ett avtal om försäljning. Ofta producerar solcellerna mer el än vad som används  på dagtid när solen är starkast. Då kan det vara lönsamt med ett batteri som lagrar överskottselen som dina solceller genererar i stället för att sälja den. Många företag som säljer solceller säljer också batterilösningar. 

Kolla upp din hemförsäkring

Kolla upp med ditt försäkringsbolag om hemförsäkringen täcker solcellerna. Vad händer om solcellerna brinner upp eller blir stulna? Om din hemförsäkring inte täcker solcellerna kan du behöva ett extra försäkringsskydd.