1. Privatbloggen
  2. Så mycket höjer pool värdet på ditt hus

Så mycket höjer pool värdet på ditt hus

Att renovera och bygga om hemma kan både ge en finare bostad och vara lönsamt.

pool - så mycket ökar det värdet på ditt hus Lendobloggen

2021-02-25

En pool kan öka värdet på din villa med 319 000 kr, enligt en ny undersökning. Här är renoveringarna som ökar värdet på din bostad mest. 

Många saker du köper minskar i värde snabbt, till exempel bil, båt eller motorcykel. Men när det gäller investeringar i din bostad kan de faktiskt öka värdet, om du satsar rätt. 

En ny analys för bostadssajten Booli visar att en pool i genomsnitt ökar värdet på ditt hus med 3,45 procent. Bor du i Stockholm motsvarar det en värdehöjning på 319 000 kr. I genomsnitt i Sverige höjer en pool priset med 249 000 kr. Som grund för analysen ligger faktiska försäljningar som visar hur mycket mer en villa med pool går för. 

– Vi vill skapa ett beslutsstöd för villaägare eftersom en pool är en stor investering. Nu vet vi att de som installerar pool får tillbaka investeringen vid en eventuell försäljning. Det är en trygghet inför framtiden, säger Christopher Madsen, utvecklare och analytiker på Booli.

Även bergvärme innebär en rejäl värdehöjning för din bostad. Förutom att den sparar in uppvärmningskostnad höjer bergvärmen priset med i snitt 115 000 kr. I kalla Norrbotten är ökningen ännu mer. Bergvärme kostar dock betydligt mer än 115 000 kr att installera. 

- Den som funderar på att installera bergvärme bör självklart göra en kostnadskalkyl utifrån sitt eget hus och sin egen mark. Men för den som har möjlighet visar vår analys att man kan få tillbaka en stor del av sin investering. Framförallt brukar ju bergvärme sänka de löpande uppvärmningskostnaderna man har - och är dessutom bättre för klimatet än många andra uppvärmningsmetoder, säger Christopher Madsen.

Coronapandemin har lett till renoveringsboom

Coronakrisen har gjort att vi spenderar allt mer tid i våra hem. Det har gjort att vi renoverar våra hem som aldrig förr. Trenden väntas fortsätta under hela 2021. Förutom pool och bergvärme finns det flera andra renoveringar som enligt mäklarna är positiva för värdet. 

- En övervägande del av spekulanterna vill köpa bostäder i bra skick och betalar mer när de bara kan flytta in utan att behöva göra om så mycket. Samtidigt är många ganska kräsna och vet vilken stil de vill ha. Därför gäller det att vara smart när man renoverar. Jag har sett många lyckade renoveringar men även en del som uppenbart har dragit ner värdet på bostaden, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare på fastighetsbyrån Södermalm.

Enligt Pia-Lotta Svensson ska man börja med att åtgärda uppenbara fel som trasiga snickerier och flagande tak. När du målar om ska du välja neutrala färger och material på badrum och kök.

Renoveringar som ger en bra och effektiv planlösning lönar sig. Ett extra arbetsrum, fler sovrum och stora kök/matplatser ökar oftast värdet. Om din bostad är genomgående dålig kan det i stället löna sig mer att sälja den som renoveringsobjekt om du inte vill bo kvar. 

För den som vill renovera och har behov att låna så erbjuder vi på Lendo kostnadsfri jämförelse av renoveringslån från upp till 35 långivare. Oavsett vilken typ av renovering det rör sig om så kan man behöva hjälp att finansiera ombyggnaden hemma med ett lån. Eftersom renoveringar ofta blir kostsamma även med ROT-avdrag så är det många som väljer att ansöka om ett poollån när det är dags. 

Lendo tar endast en kreditupplysning via UC när du ansöker och jämför lån, de banker och långivare vi samarbetar med delar på den.