1. Privatbloggen
  2. Samla dina lån – vi bjuder på uppläggningsavgiften

Samla dina lån – vi bjuder på uppläggningsavgiften

Många svenskar sitter på flera dyra små lån och krediter - just nu bjuder Lendo på långivarnas uppläggningsavgift när du väljer att samla.

Samla lån Lendo

2021-09-06

Med kreditkort, e-handelslån, snabblån och äldre privatlån förekommer det att svenska hushåll betalar 5000 - 6000 kronor i månaden i räntor. Det är lätt hänt att tappa överblicken på smålån och krediter som drar stora pengar i ränta. Genom att samla dina lån kan du sänka månadskostnaden med flera tusenlappar – just nu bjuder Lendo på uppläggningsavgiften. 

Många svenska konsumenter har i dag småkrediter utan att de tänker på det. Sammantaget kan det handla om ansenliga belopp i räntor varje månad. Kanske har du betalningarna på autogiro – och då tänker du knappt på hur mycket pengar som försvinner i väg till räntor. 

Vissa kreditkort har i dag en beloppsgräns på 100 000 kronor och en effektiv årsränta på omkring 24 procent. När krediten är fullt utnyttjad kan räntekostnaden bli 2000 kronor i månaden. 

E-handelslånen blir allt vanligare i takt med att vi handlar mer på nätet. Det är lätt hänt att du kryssar i delbetalning utan att tänka på det. Och för att betala i tid måste du komma i håg att logga in i en app. Den effektiva årsräntan ligger över 20 procent. Med e-handelskrediter på 50 000 kronor blir månadskostnaden över 800 kronor. 

Allra dyrast är snabblånen. Den som har lånat 30 000 kronor kan få betala en effektiv årsränta på 69 procent hos vissa kreditgivare. Trots det relativt låga lånebeloppet blir månadskostnaden över 1700 kronor. 

Det förekommer också att en del konsumenter har ett äldre privatlån med högre ränta som är högre än vad de de skulle kunna få i dag. Om det återstår omkring 100 000 kronor av skulden kan månadskostnaden landa på över 1000 kronor om den effektiva räntan är 12 procent. 

När alla krediterna summeras kan räntekostnaden landa på över 5000 kronor – varje månad. Men det finns goda möjligheter att få ner räntekostnaden genom att slå ihop dina småkrediter och äldre lån till ett samlingslån. 

Genom att gå igenom alla dina dyra smålån och småkrediter och samla lån kan du få ner din månadskostnaden ordentligt och få pengar över till annat än räntor. Hur mycket just du kan spara går inte att säga generellt, utan banker och långivare ger individuella erbjudanden till alla som söker samlingslån. För vissa handlar det om flera tusenlappar i lägre ränta och avgifter. 

När du samlar ihop dina lån och får färre kreditgivare kommer dessutom din kreditvärdighet att förbättras. I förlängningen leder det till att du kan få lägre ränta.  På så sätt startar du en positiv spiral genom att samla dina lån. 

Många väljer att samla sina lån via Lendo för att få möjlighet till förmånligare lånevillkor och mer pengar över i plånboken. Just nu är det extra förmånligt då vi bjuder på uppläggningsavgiften när du lånar för att samla lån fram till den 3 oktober. Genom en enda ansökan och kreditupplysning via UC kan du kostnadsfritt jämföra erbjudanden från upp till 40 banker och långivare. 

Vanliga smålån som du kan samla ihop

  • Kreditkort: Det är lätt hänt att man använder kreditkortet lite för mycket och när månadsfakturan kommer har du kanske inte råd att betala skulden. Inte sällan är den effektiva räntan långt över 20 procent. 

  • E-handelslån: Under coronapandemin e-handlar många mer än tidigare. Vid dyrare inköp kan du få en faktura som sedan förvandlas till en dyr kredit. 

  • Elektronikköp: Köp nu och få 60 dagar räntefritt. Det låter förmånligt, men i slutändan kan det bli dyrt om du inte betalar efter de två månaderna. 

  • Snabblån/SMS-lån: De kallas fortfarande för SMS lån, trots att du ansöker på en vanlig mobilsajt. Den effektiva räntan är ofta nära 70 procent. 

  • Äldre privatlån: Har du ett eller flera mindre privatlån som togs en tid tillbaka i tiden är det mycket möjligt att det går att få förmånligare villkor i dag. 

Steg för steg - så samlar du ihop dina lån

1. Gå igenom alla smålån

Lista alla dina smålån innan du gör en ansökan för att samla lån. Ta fram alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån eller andra utgifter där du betalar av.  

2. Gör en summering

Gör en lista och skriv ner alla skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du betalar i ränta och avgifter och hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån för att lösa skulderna.

3. Gör en kostnadsfri ansökan om att samla lån

Hos Lendo kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån och jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare. Just nu bjuder vi på uppläggningsavgiften. 

4. Jämför din totala ränta med den nya räntan

Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten. När du fått dina låneerbjudanden bör du jämföra den nya månadsräntan med den totala räntan du betalar för alla smålånen som du löser bort. Skillnaden är din besparing per månad. 

5. Undvik att dra på dig nya smålån

En bra regel är att aldrig låna till konsumtion. När du samlat lån och sänkt din ränta bör du undvika att dra på dig nya smålån.