1. Allt om lån
  2. SMS lån

SMS lån - vad är det?

För dig som är i snabbt behov av pengar kan ett sms lån vara ett lockande alternativ. Men dessa lån är högkostnadskrediter och kan stå dig dyrt i slutändan. Läs mer om sms lån nedan och se varför ett privatlån kan vara ett bättre alternativ för dig och din privatekonomi. 

  • Ansök enkelt på Lendo 

  • Upp till 40 låneerbjudanden

  • Inga högkostnadskrediter

  • Endast en kreditupplysning (UC)

Jämför erbjudanden med en ansökan!

Vad tycker våra kunder?
TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
kr
10 000600 000
år

Ungefärlig kostnad

2 305 kr/mån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.

schibsted group logos
schibsted text

Våra samarbetspartners

ICA Banken lån
Coop MedMera bank lån
IKANO Bank lån
Nordax Bank lån
Wasa Kredit lån
Resurs lån och företagslån
Bank Norwegian - en filial av NOBA Bank Group
SEB lån

HUR FUNGERAR LENDO?

Jämför lån snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Gör en ansökan

Fyll i din ansökan digitalt. Det tar runt 1 minut.

2. Jämför erbjudanden

Lendo samlar erbjudanden från upp till 40 långivare

3. Välj det bästa lånet

Välj det erbjudande som passar dig bäst.

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.

SMS lån  - vad är det? 

SMS lån är en typ av snabblån av lägre belopp. Namnet smslån kommer från när denna typ av lån lanserades under tidigt 2000-tal och man kunde ansöka om lånen via sms direkt till långivaren och man lockade med att pengarna var inne på kontot inom 15 minuter. Liksom andra lånetyper med lägre belopp och snabb hantering innebär sms lån att det handlar om högkostnadskrediter med kort löptid och väldigt hög ränta. 

Det finns fall med effektiv ränta på flera tusentals procent. Termen har en negativ konnotation då dessa lån varit lätta att ta ogenomtänkt och lett till att kostnader blivit högre än tänkt och försatt låntagare i ekonomisk knipa med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden som följd.  

Är det samma sak som mikrolån? 

Det är mer eller mindre samma sak, bara med olika namn på lånen. MIkro - och sms-lån går snabbt att ansöka om, allt som krävs är mobilt bank ID och så har man beroende på långivare pengarna på kontot en kort stund senare. Men liksom med mikrolån innebär snabbheten att det i slutändan blir dyrt då återbetalningstiden är kort (ofta handlar det om endast en månad) och hög effektiv ränta på flera hundra procent. 

Är SMS-lån och snabblån samma sak? 

Här gäller samma sak som vi skriver ovan om mikrolån och sms lån. Dessa lån är i princip samma sak, men med olika namn. En viktig sak som skiljer dessa lån åt är att sms lån är högkostnadskrediter. Medan snabblån inte nödvändigtvis behöver vara det, utan kan vara en form av privatlån med snabb handläggning och längre återbetalningstid än sms-lån. 

Sms lån utan UC 

Många lockar med att dessa lån kan tas utan en kreditupplysning hos UC, vilket då inte påverkar kreditvärdigheten. Har du många upplysningar registrerade på dig under kort tid (senaste 3-6 månaderna) påverkar detta ditt kreditbetyg och chans till bra lånevillkor. Vid sms-lån görs ofta en kontroll via Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) eller Creditsafe, som dock inte påverkar ditt kreditbetyg hos UC.

En UC syns hos andra banker om du skulle söka ett traditionellt lån senare, vilket är en av anledningarna till att det finns de som ansöker om ett lån utan UC. Trots de högre kostnader det kan medföra. Många som lockas att ta dessa är personer med en ansträngd ekonomi och i snabbt behov av pengar. 

Är det någon skillnad mot privatlån?  Lånen skiljer sig åt på flera sätt. En stor skillnad är återbetalningstiden där du om du tar ett privatlån eller blancolån, beroende på långivare kan ha en löptid på 12-15 år. De skiljer sig även åt vad gäller räntan då dessa är så kallade högkostnadskrediter med kort återbetalningstid på 30-90 dagar och oftast på mindre summor upp till 3000 kronor. Det är mer förmånligt ekonomiskt att ansöka om ett privatlån till bättre villkor, lägre ränta och lägre fasta avgifter än sms-lån.  

Alternativ med bättre villkor: 

  • Har du flera mindre lån, se över om du istället kan samla dina lån i ett enda större och på så sätt kunna hålla nere dina månadskostnader och få en lägre ränta. 

  • Handlar det om ett mindre lån så kan det vara värt att höra med familj eller vänner om de kan hjälpa dig. På så sätt undviker du höga räntekostnader som kan försätta dig i ekonomiskt trångmål längre fram. Var dock noga med att sätta upp eventuell återbetalningsplan om du inte tror du kan betala tillbaka allt på ett bräde. 

  • Gör en lånekalkyl och se om det istället kan vara en bättre idè att ansöka om ett privatlån/blancolån där du kan välja en längre löptid, få lägre ränta och hålla nere dina kostnader. 

Lagstiftning om sms lån

Ja, men då många försattes i ekonomiska trångmål när de var som mest populära och enkla att ta skärptes lagkraven den 1 september 2018. Man införde ett ränte- och högkostnadstak där kreditränta och dröjsmålsränta får ligga maximalt 40% över referensräntan. De som förr kallades för sms-lån är snarare snabblån eller högkostnadskrediter idag. Lagändringen innebar även en skärpning i hur dessa lån marknadsförs, högkostnadskrediterna har en effektiv ränta över 40% och detta är något som tydligt måste kommuniceras av långivaren innan en ansökan slutförs. Skärpningen av lagkraven vad gäller marknadsföringen innebär även att utformningen av låneerbjudanden inte ska vara lockande och uppmuntra till ogenomtänkta lån. 

Har Lendo sms lån? 

Nej, Lendo erbjuder inga sms lån eller högkostnadskrediter. Vi jämför lån från olika banker och långivare där du som ansöker ska kunna få så bra och låg ränta som möjligt sett till dina förutsättningar. Räntorna sätts inte av oss på Lendo, utan av banken eller långivaren. Den stora fördelen att ansöka genom en låneförmedlare är att du kan få upp till 40 låneerbjudanden, med minsta möjliga påverkan på din kreditvärdighet eftersom vi endast tar en enda kreditupplysning (UC). Att ansöka om lånet via Lendo kostar dig ingenting det är inte bindande och du får oftast svar inom en minut.  

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Nej, Lendo är ingen bank utan en låneförmedlare. Vi hjälper dig att jämföra lån så att du kan välja det bästa alternativet för dig och din ekonomi.

Nej, din ansökan är inte bindande. Vi samlar in erbjudanden från banker och långivare som du sedan får ta ställning till och ta lån om det passar dina behov. Ditt lånelöfte är sedan giltigt i 30 dagar.

Lendo får betalt av långivare för blancolån som blivit utbetalda genom Lendo. Lendos affärsmodell möjliggör att det är kostnadsfritt att använda tjänsten för dig som konsument.

Ditt lånelöfte genom Lendo är giltigt i 30 dagar.