SMS lån - vad är det?

SMS lån är en typ av snabblån av lägre belopp. Namnet smslån kommer från när denna typ av lån lanserades under tidigt 2000-tal och man kunde ansöka om lånen via sms direkt till långivaren och man lockade med att pengarna var inne på kontot inom 15 minuter. Liksom andra lånetyper med lägre belopp och snabb hantering innebär sms lån att det handlar om högkostnadskrediter med kort löptid och väldigt hög ränta. 

SMS lån är en typ av snabblån av lägre belopp. Namnet smslån kommer från när denna typ av lån lanserades under tidigt 2000-tal och man kunde ansöka om lånen via sms direkt till långivaren och man lockade med att pengarna var inne på kontot inom 15 minuter. Liksom andra lånetyper med lägre belopp och snabb hantering innebär sms lån att det handlar om högkostnadskrediter med kort löptid och väldigt hög ränta. 

Det finns fall med effektiv ränta på flera tusentals procent. Termen har en negativ konnotation då dessa lån varit lätta att ta ogenomtänkt och lett till att kostnader blivit högre än tänkt och försatt låntagare i ekonomisk knipa med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden som följd.  

Är det samma sak som mikrolån? 

Det är mer eller mindre samma sak, bara med olika namn på lånen. MIkro - och sms-lån går snabbt att ansöka om, allt som krävs är mobilt bank ID och så har man beroende på långivare pengarna på kontot en kort stund senare. Men liksom med mikrolån innebär snabbheten att det i slutändan blir dyrt då återbetalningstiden är kort (ofta handlar det om endast en månad) och hög effektiv ränta på flera hundra procent. 

Sms lån utan UC 

Många lockar med att dessa lån kan tas utan en kreditupplysning hos UC, vilket då inte påverkar kreditvärdigheten. Har du många upplysningar registrerade på dig under kort tid (senaste 3-6 månaderna) påverkar detta ditt kreditbetyg och chans till bra lånevillkor. Vid sms-lån görs ofta en kontroll via Bisnode eller Creditsafe, som dock inte påverkar ditt kreditbetyg. En UC syns hos andra banker om du skulle söka ett traditionellt lån senare, vilket är en av anledningarna till att det finns de som ansöker om ett lån utan UC. Trots de högre kostnader det kan medföra. Många som lockas att ta dessa är personer med en ansträngd ekonomi och i snabbt behov av pengar. 

Är det någon skillnad mot privatlån

Lånen skiljer sig åt på flera sätt. En stor skillnad är återbetalningstiden där du om du tar ett privatlån eller blancolån, beroende på långivare kan ha en löptid på 12-15 år. De skiljer sig även åt vad gäller räntan då dessa är så kallade högkostnadskrediter med kort återbetalningstid på 30-90 dagar och oftast på mindre summor upp till 3000 kronor. Det är mer förmånligt ekonomiskt att ansöka om ett privatlån till bättre villkor, lägre ränta och lägre fasta avgifter än sms-lån.  

Alternativ med bättre villkor: 

 • Har du flera mindre lån, se över om du istället kan samla dina lån i ett enda större och på så sätt kunna hålla nere dina månadskostnader och få en lägre ränta. 

 • Handlar det om ett mindre lån så kan det vara värt att höra med familj eller vänner om de kan hjälpa dig. På så sätt undviker du höga räntekostnader som kan försätta dig i ekonomiskt trångmål längre fram. Var dock noga med att sätta upp eventuell återbetalningsplan om du inte tror du kan betala tillbaka allt på ett bräde. 

 • Gör en lånekalkyl och se om det istället kan vara en bättre idè att ansöka om ett privatlån/blancolån där du kan välja en längre löptid, få lägre ränta och hålla nere dina kostnader. 

Lagstiftning om sms lån

Ja, men då många försattes i ekonomiska trångmål när de var som mest populära och enkla att ta skärptes lagkraven den 1 september 2018. Man införde ett ränte- och högkostnadstak där kreditränta och dröjsmålsränta får ligga maximalt 40% över referensräntan. De som förr kallades för sms-lån är snarare snabblån eller högkostnadskrediter idag. Lagändringen innebar även en skärpning i hur dessa lån marknadsförs, högkostnadskrediterna har en effektiv ränta över 40% och detta är något som tydligt måste kommuniceras av långivaren innan en ansökan slutförs. Skärpningen av lagkraven vad gäller marknadsföringen innebär även att utformningen av låneerbjudanden inte ska vara lockande och uppmuntra till ogenomtänkta lån. 

Har Lendo sms-lån? 

Nej, Lendo erbjuder inga sms-lån eller högkostnadskrediter. Vi jämför lån från olika banker och långivare där du som ansöker ska kunna få så bra och låg ränta som möjligt sett till dina förutsättningar. Räntorna sätts inte av oss på Lendo, utan av banken eller långivaren. Den stora fördelen att ansöka genom en låneförmedlare är att du kan få upp till 35 låneerbjudanden, med minsta möjliga påverkan på din kreditvärdighet eftersom vi endast tar en enda kreditupplysning (UC). Att ansöka om lånet via Lendo kostar dig ingenting det är inte bindande och du får oftast svar inom en minut.  

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00