Snabblån - vad ska man tänka på?

Vad är egentligen ett snabblån och hur fungerar det?

Vad är egentligen ett snabblån och hur fungerar det?

Många förknippar begreppet snabblån med dåligt genomtänkta ansökningar och stora kostnader. Och visst är det så att vissa lån varit kända för att vara alltför lätta att ta i stundens ingivelse och sen har kostnader och skulder eskalerat väldigt fort.

Hur ser marknaden ut i dag?

Idag är marknaden för den typ av lån där ansökan snabbt bearbetas och pengar utbetalas betydligt bättre reglerad än den var tidigare, men dessa lån kan fortfarande vara kostsamma. Dessutom sker sånt som kreditprövning vid ansökan om vanliga blancolån mycket snabbare i dag hos de flesta långivare, vilket gör det ointressant för många att ansöka om ett s.k. snabblån. Och när det är så enkelt att hitta förmånliga lån från seriösa aktörer som det är på Lendo, minskar motivationen självklart ännu mer.

Det här utmärker snabblån:

 • De är lätta att ansöka om och finns tillgängliga vid de flesta tider och i alla de kanaler som människor använder dagligen. Den gamla benämningen sms lån syftade på just hur enkelt man kunde teckna snabba lån, men i dag når vi lätt långivare på alla plattformar och inte bara genom mobiltelefonen.

 • Långivaren behandlar ansökan snabbt och den som ansöker får besked om inte direkt, så senast samma dag som ansökan gjorts. 

 • Utbetalningen av pengarna sker oftast strax efter att en ansökan blivit godkänd.

 • Dessa lån tenderar att vara dyrare än andra privatlån. I dag handlar det inte så ofta om att räntan är väsentligt högre, utan mer om avgifter och andra kostnader som i längden kan komma att uppgå till ganska rejäla summor.

 • En kreditupplysning tas regelmässigt och om den som ansöker har t.ex. betalningsanmärkningar så innebär det så gott som garanterat ett avslag. 

Vad bör jag tänka på om jag behöver ett lån snabbt?

Det är alltid viktigt att ta sig tid att jämföra olika långivare, men kanske extra mycket så när det gäller snabblån. Det krockar ju då ofta med orsaken till att man behöver ett lån snabbt. Men idag är handläggningstiderna ändå oftast korta och det är lätt att jämföra lån och långivare som hos oss på Lendo. Då kanske det ändå går att ta sig den korta tiden och hitta det bästa och billigaste alternativet genom att ansöka om lånet hos Lendo. Det lönar sig alltid att jämföra.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2019-12-30

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00