1. Privatbloggen
  2. Sharon Lavie om inflationen: ”Så ska du tänka”

Sharon Lavie om inflationen: ”Så ska du tänka”

Inflationen i Sverige har ökat kraftigt och är nu den högsta på 13 år.

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2021-12-07

Lendos privatekonom Sharon Lavie ger dig råd hur du ska tänka i det nya ekonomiska läget. – Egentligen är det inte konstigt att priserna ökar efter pandemi-instängningen. Det är flera saker som kan vara bra att se över när dina pengar kan minska i värde, säger Sharon. 

Runt om i världen har inflationen stigit kraftigt de senaste månaderna. Sverige är inget undantag och nu kommer rapporter om den högsta inflationen sedan hösten 2008. 

De senaste siffrorna från SCB visar att priserna steg med 3,1 procent i oktober, vilket är långt över Riksbankens mål på 2,0 procent. Det som driver inflationen är bland annat höjda boendekostnader, dyrare el och drivmedel. 

Priserna på evenemang som idrott, bio och nattklubbar har också gått upp. Även bilar har blivit betydligt dyrare senaste tiden. Flera aktörer har den senaste tiden varnat för att maten kan bli betydligt dyrare i vinter.

Lendos privatekonom Sharon Lavie tonar ner dramatiken och tycker inte det finns någon stor anledning till oro. 

– Det är inte så konstigt att vi fått den högsta inflationen sedan 2008. Det mäts jämfört med för ett år sedan, och då drogs allt ner av coronavågen, jämförelsen blir lite skev. Nu är det öppet och efterfrågan har blivit hög, då går priserna upp, förklarar Sharon Lavie. 

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när våra pengar börjat minska i värde i en snabbare takt. 

– Det kan vara dags att snacka med chefen om löneförhöjning när lönen blir mindre värd, vi får se hur länge det består. Den som har mycket pengar på sparkonto utan ränta bör se över det. Pengarna på kontot tappar i värde och långsiktigt sparande som du inte behöver i närtid bör du flytta till andra sparformer som ger avkastning.  

Räntorna när du lånar pengar har ännu inte påverkats av inflationen och Riksbankens styrränta ligger kvar på noll sedan snart två år. Men för den som vill ha säkra marginaler kan det vara värt att överväga att binda boräntan, enligt Sharon Lavie. 

– Det verkar ännu så länge inte finnas planer på att höja räntorna hos Centralbankerna. Många avvaktar nog till våren för att se utvecklingen. Men är man minsta osäker så kan det vara ett läge att binda boräntan nu. De bundna räntorna är lägre än de rörliga och du garderar dig mot att inflationen sticker iväg ytterligare, säger Sharon Lavie.