1. Privatbloggen
  2. Sharons tips när du köper bil av privatperson

Sharons tips när du köper bil av privatperson

Lendos privatekonom Sharon tipsar: Så får du en lyckad bilaffär - när du köper av privatperson

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2021-05-14

Under sommarmånaderna är det många som vill äga en egen bil och bilköpen ökar. Att köpa bil är ett stort ekonomiskt beslut, samtidigt som köp av begagnad bil är ett område som vållar mycket bekymmer för konsumenter. Nästan 77 miljoner kronor kostade olika fel och problem knutna till dessa köp konsumenterna under 2019, enligt en undersökning som Konsumentverket gjort. Funderar du på att köpa en begagnad bil av en privatperson finns det flera saker att kolla upp innan du slår till.

Välja bil

Det kan vara svårt att veta vilken bil man ska köpa. Ofta handlar det om mycket pengar och det finns många aspekter att ta hänsyn till. Den ekonomiska aspekten är i många fall viktig.

  • Vad kommer bilen kosta initialt?

  • Hur ofta behöver just den här modellen repareras och vad kostar det?

  • Hur mycket förbrukar bilen i drivmedel?

  • Hur mycket sjunker bilens värde med tiden?

  • Hur mycket är fordonsskatten och eventuell bonus eller malus?

  • Vad kostar försäkring av denna modell?

På webbplatsen Bilsvar.se som drivs av Konsumentverket kan du inta bara hitta bilmodellen som passar din plånbok utan också jämföra mer än 50 000 bilmodeller avseende ekonomi, miljö, säkerhet och teknik.

Är du intresserad av att köpa en begagnad bil har vi lista och artikel om bästa begagnade bilen 2021 och vilka som säljer snabbast i år.

Kontrollera vem som äger bilen och om det finns skulder kopplade till bilen

För att slippa otrevliga överraskningar och krångel är det viktigt att du alltid kontrollerar att personen du köper bilen av också dess rätta ägare. Den kontrollen gör du i Transportstyrelsens fordonsregister. Utöver det är det också bra att se över om det finns skulder kopplade till bilen. Det kan vara fordonsskatter, trängselavgifter, felparkeringsavgifter mm. Om det finns obetalda skulder kopplade till bilen kan Kronofogden beslagta den, även om inte du har orsakat skulderna. För att ta reda på om det finns skulder kopplade till fordonet kan du kontakta Kronofogden. Det kan vara bra att känna till att det kan vara möjligt att det finns färska skulder som ännu inte överlämnats till Kronofogden också.

Skriv alltid köpekontrakt när du köper en begagnad bil privat

Eftersom du köper bilen av en privatperson är det köplagen som gäller. Den lagen gäller endast om inget annat har avtalats mellan dig som köpare och säljaren. Köplagen ger inte så jättestort skydd för dig som köpare där det stora ansvaret ligger på dig att undersöka bilen noga innan köp. Därför är bra att skriva ett köpekontrakt. På så sätt kan ni minimera missförstånd och dispyter. Avtal ska alltid skrivas i två likadana exemplar och undertecknas av er båda, så att både du och säljaren har ett varsitt. Konsumentverket har en färdigt köpekontrakt som är gratis att använda.

Skulle du exempelvis ångra ditt köp finns det ingen laglig rätt till det om du köper en bil av en privatperson. Om du vill ha möjlighet att ångra dig är det viktigt att skriva in det i avtalet.  

Räkna inte med garanti för en begagnad bil

Om den begagnade bilen är relativt ny kan det finnas garantier kvar som följer med bilen och som du kan utnyttja även om det inte är du som köpte den fabriksny. Köper du en begagnad bil som är lite äldre får du allt som oftast inte någon garanti alls när du köper av en privatperson. Det finns även garantier som bara gäller för den som köpte bilen av bilhandlaren och som inte blir giltig när bilen säljs vidare. Var därför noga med att kontrollera om det finns garantier kvar på bilen och om det följer med över i köpet eller inte.

Att låna pengar till bilköp

Om du behöver låna pengar för att köpa en bil kan det vara värt att titta lite extra på just billån. De kan ge dig en något lägre ränta än ett vanligt blancolån eftersom lånet kan kopplas till en säkerhet – bilen. Skulle du inte sköta betalningarna kan långivaren ha rätt att ta bilen. Väljer du ett billån kan du låna upp till 80 procent av bilens pris, resten måste du kunna betala själv som en kontantinsats. Väljer du ett privatlån eller blancolån kan du ofta låna hela summan men ofta är räntan högre. Ansöker du om ditt billån via Lendo är det ett lån utan säkerhet du ansöker om vilket innebär att du kan välja att låna hela summan.

Betala säkert

För att det inte ska råda några tvivel om att köpet har betalats kan det vara bra att betalningen är spårbar och inte sker kontant. Ett sätt är betala med Swish, då sker betalningen direkt och båda kan kontrollera att pengarna hamnat på mottagarens konto och du kan visa att pengar dragits från ditt konto. Det här passar köp upp till 150 000 kronor, är bilen dyrare kan det vara bättre om du och säljaren genomför betalningen på ett bankkontor. Undvik att dela upp köpet i avbetalningar. Se istället till att göra betalningen direkt.

Anmäl ägarbytet

När betalningen är klar och bilen bytt ägare, ska du och säljaren anmäla det till Transportstyrelsen. Det är lika viktigt för er båda att detta görs omgående. Den som står som ägare för bilen är ansvarig tex för att den har en trafikförsäkring och även för vissa skulder som är knutna till bilen.