1. Privatbloggen
  2. Spara klokt och långsiktigt

Spara klokt och långsiktigt

– framtiden ser ljusare ut än du tror!

Sharon Lavie, sparekonom Lendo. Grön blus

2024-11-28

Det är lätt att känna sig frustrerad som svensk småsparare när man ser den amerikanska börsen rusa iväg medan Stockholmsbörsen känns trög och motig. Många ställer sig frågan: Ska jag sälja mina fonder? Byta strategi? Eller bara sitta still i båten? Här är mina råd för hur du som småsparare kan navigera i det här läget, utan att förlora hoppet om framtiden. 

USA-börsen – en tillfällig framgång?

I år har USA:s börsindex, S&P 500, stigit med imponerande 25 procent. Det är en dramatisk skillnad mot Stockholmsbörsens blygsamma uppgång på 6 procent. Den amerikanska uppgången beror till stor del på förväntningarna. Donald Trump har precis vunnit presidentvalet och marknaden är optimistisk inför hans löften om skattesänkningar, avregleringar och handelstullar som ska stärka amerikanska företag. 

Men kom ihåg: det handlar om förväntningar – inte om åtgärder som redan genomförts. Den amerikanska börsen rusar på vad investerarna hoppas ska ske, och just därför finns en risk för besvikelser om Trumps löften inte infrias eller om effekterna blir annorlunda än väntat.

Samtidigt är det viktigt att lyfta fram en risk på USA-börsen. Mycket av uppgången drivs av ett fåtal stora teknikbolag som Apple, Microsoft och Nvidia. Om dessa bolag inte levererar de vinster som förväntas, kan det leda till att den amerikanska börsen tappar fart. 

Svenska börsen – det finns hopp!

På hemmaplan har Stockholmsbörsen gått trögt, och många svenska bolag påverkas negativt av både globala utmaningar och Trumps handelsretorik. Svenska exportföretag kan få det tuffare om det blir dyrare att sälja till USA. Men här finns också ljusglimtar.

Mycket pekar på att den svenska börsen snart har nått botten och att vi kan förvänta oss en återhämtning nästa år. Här är några faktorer som talar för en vändning:

  1. Räntesänkningar från Riksbanken: Sverige förväntas sänka räntan mer än USA, vilket stimulerar ekonomin och kan driva upp börsen.

  2. Stigande reallöner: Med låg inflation får hushållen mer pengar över, vilket kan öka konsumtionen och gynna företagen.

  3. Svenska industribolags styrka vid återhämtning: Historiskt har företag som Volvo och Atlas Copco presterat starkt när konjunkturen vänt uppåt. 

Så här tänker du som fondsparare

1. Sitt still i båten – om du har svenska fonder

Det kan kännas frestande att sälja svenska fonder när utvecklingen har varit svag, men historien visar att tålamod ofta belönas. Stockholmsbörsen är låg värderad just nu, och en återhämtning kan ske snabbare än du tror. Har du breda svenska indexfonder? Behåll dem. Är du modig? Fundera på att komplettera med småbolagsfonder, eftersom de ofta går starkt när ekonomin vänder uppåt.

2. Överväg att ta hem en del vinster från USA-fonder

Har du haft amerikanska fonder? Då har du sannolikt fått fin avkastning i år. Men eftersom mycket av uppgången bygger på förväntningar kan det vara klokt att ta hem en del vinster och omfördela till exempelvis svenska fonder, som är lägre värderade.

3. Diversifiera – sprid dina risker

Det bästa skyddet mot osäkerhet är att sprida riskerna. En mix av svenska, amerikanska och globala fonder ger en bra balans. Om en marknad går dåligt, kan en annan väga upp. Kom också ihåg att globala fonder ofta är tungt viktade mot USA, så du kan redan ha en hög exponering där utan att tänka på det.

Långsiktighet – din bästa vän

Jag förstår att börsens svängningar kan kännas stressande, men det är viktigt att hålla fast vid din långsiktiga strategi. Det är just nu, när det känns osäkert, som du som småsparare har störst möjlighet att göra rätt val.

Kom ihåg att aktiemarknaden över tid alltid har stigit, även efter kriser och motgångar. Och kom ihåg att det är bättre att vara investerad på marknaden än att försöka tajma den.

Så vad är mitt bästa råd till dig som sparar? Ha tålamod, sprid dina risker och våga tro på framtiden. Det finns all anledning att tro att Stockholmsbörsen kommer att resa sig – och långsiktigt är den svenska ekonomin stark.