1. Privatbloggen
  2. Sparekonomen: När ska man låna pengar

Sparekonomen: När ska man låna pengar

När är det man ska ansöka om ett lån och vad bör man tänka på inför?

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2021-09-07

Det finns tillfällen i livet när man behöver ett extra tillskott av pengar, det kan vara för ett dyrare köp eller oväntad utgift. Räcker inte ditt sparande kanske du funderar på om du ska ansöka om ett lån. Det finns många olika lånetyper för lån utan säkerhet som man brukar kalla lån som inte är bolån. De kan till exempel kallas privatlån, blancolån, billån eller medlemslån.

Lån är tidsbestämda och ska betalas tillbaka inom överenskommen tid. Låna pengar ska man göra med eftertanke och efter en ordentlig genomgång av sin ekonomi. Här kommer fem situationer där jag kan tycka att ett lån kan vara motiverat.

  • Boendet – Pengar som investeras i boendet kan höja värdet. Har du inget utrymme i ditt nuvarande bolån, om du inte vill påverka din amorteringsgrad eller om du inte vill ta ut nya pantbrev så kan ett vanligt privatlån ändå vara motiverat.

  • Körkort- Ett körkort kan kosta en hel del pengar både för de olika testmomenten men även för att köpa studielitteratur, få körkortstillstånd och vid behov ta körlektioner. Körkort kan underlätta för att få vissa jobb och kan vara en investering för din karriär eller möjlighet att bo där du vill. Tänk på att om du är arbetslös mellan 18-48 år kan du har rätt att få låna till ditt körkort via CSN.

  • Bil- För många är bilen ett viktigt hjälpmedel i vardagen och kan absolut vara värt att lägga pengar på även om man ska vara medveten om att bilen i de flesta fall tappar i värde med åren.

  • Kvarskatt – Om Skatteverket meddelat att du har kvarskatt gäller det att noga ha koll på vilka datum och belopp som gäller för dig. Är summan stor och du saknar möjlighet att betala in beloppet innan förfallodatum läggs en saftig ränta på ditt skuldbelopp. 16,25 procent vilket du inte heller får göra avdrag för. Detta motsvarar ett lån på 23 procent. Kan du få ett lån med en lägre procentsats än denna, kan det alltså vara klokt att ta ett lån.

  • Samla dyra lån och krediter – Har du en rad krediter och lån med höga räntor, finns det all anledning att försöka lösa dem med ett enda lån med lägre ränta. Många lån och krediter betalar du dessutom en aviavgift på varje månad. Det kan bli många hundralappar på ett år som du direkt sparar in. Ha koll på avbetalningstiden också och försök hålla den så kort som möjligt.