1. Privatbloggen
  2. Sparekonomens 7 bästa ekonomiappar

Sparekonomens 7 bästa ekonomiappar

Få bättre koll på din ekonomi med 7 appar som testats av vår sparekonom Sharon Lavie.

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2021-04-23

Med mobilen som ständig följeslagare har du ditt sociala nätverk, din matbutik  och underhållning på samma ställe. Nu kan du som vill även få bättre koll på din ekonomi med appar som är både roliga och lätta att använda. Här har jag samlat sju av mina favoritappar som passar olika intressen och behov.

Buddy – ett budgetverktyg med knorr

I Buddy kan du inte bara göra en budget, du kan dessutom lägga in återkommande transaktioner som t.ex. hyran eller bolånet, välja att bli påmind om att lägga in dina utgifter som du haft under dagen och få en notifikation när det är dags att betala dina räkningar. Väljer du premium för 50 kr/mån eller 399 kr/år kan du lägga till medlemmar så din partner kan registrera utgifter och se hur budgeten hålls, dessutom kan du exportera dina budgetfiler och räkna ut vem som är skyldig vem pengar. En fin budget-app med trevligt utseende som passar alla men perfekt för nybörjaren.

SAVR – för dig som vill spara i fonder

SAVR är en fondplattform som på allvar utmanar de stora drakarna på området genom att de erbjuder markant lägre avgifter eftersom alla provisioner återbetalas till kunderna.

Fördelen med SAVR är den låga avgiften, enkel och intuitiv plattform som är lätt att komma i gång med och känns rolig att navigera och utforska. De har brett urval av fonder och inspirerande kategorier för den som vill bredda sin portfölj eller är intresserad av en särskild bransch eller land. De omfattas självklart av insättningsgarantin och investerarskyddet.

Klövra – för dig som vill spara genom att byta vanor

Vill du komma i gång med ett sparande men behöver lite pepp? Klövra erbjuder två enkla verktyg för att konkretisera ditt sparande. Här kan du beräkna hur förändrade vanor kan ge dig mer pengar i plånboken, exempelvis byta din läsk mot vatten eller byta bilen mot busskort osv. Det andra verktyget hjälper dig att räkna ut hur mycket pengar du behöver spara per månad för att nå ditt sparmål eller hur många månader du behöver spara om du har en fast summa att lägga undan. Som en bonus finns även en sparkalkylator som visar den magiska ränta på ränta effekten där du själv kan se hur pengarna kan växa beroende på hur hög ränta/avkastning du får och tiden du sparar.

Kreddy – för dig som vill ha koll på ditt kreditbetyg och ekonomi

Kreddy är en app som hjälper dig att få koll på din privatekonomi genom att visa dig ditt kreditbetyg och en ekonomisk översikt över dina lån och krediter. Ett bra kreditbetyg är en förutsättning för att bli beviljad lån och få en bra ränta. 

En stor fördel med appen är att den även visar dig alla lån och kreditkort som du har hos olika aktörer, du behöver inte logga in på olika ställen för att få en överblick. Det är lätt hänt att gamla krediter som man inte använder eller glömt bort ligger kvar, vilket påverkar din ekonomi negativt. Nu kan du se vad som behöver avslutas och vad du ska ha kvar.

Gimi - ekonomiappen för barn och föräldrar

I ett kontantlöst samhälle blir denna app ett utmärkt verktyg för att lära barn om pengar och en påminnelse för föräldrar att det är dags att betala ut vecko- eller månadspengen. I Gimi kan man även motivera barn till att tjäna extra pengar genom att utföra överenskomna sysslor.  Appen är tydlig och enkel för det mesta, har trevlig grafik och man kan vara flera barn och flera vuxna. Det finns en möjlighet att ansöka om ett Mastercard till barnet mot en avgift på 49/kr mån, 469 kr/år eller 2795 kr för alltid – många banker erbjuder denna tjänst gratis.

Splitwise – för dig som vill dela notan eller barnens utgifter med exet

Splitwise är appen som underlättar utlägg mellan så väl exen som ska dela på barnens kostnader som kompisgänget. Du kan lägga till personer i olika grupper och därefter knappa in vem som betalat vad så räknar appen ut vem som är skyldig den andre pengar och hur mycket.

Fördelen är att man slipper swishandet fram och tillbaka vid varje transaktion, man får en bra överblick kring utlägg och du kan ha flera vänner och grupper. Du kan också bestämma och kostnaderna ska fördelas lika eller procentuellt. Extra bra om man lever ihop och den ena tjänar mer än den andra.

Karma – för den som vill äta restaurangmat till halva priset

Med Karma kan du köpa bra mat som blivit över från restauranger, caféer och matbutiker oftast till halva priset. Du bidrar till att minska matsvinnet genom att rädda maten samtidigt som plånboken blir extra glad. Du kan enkelt se en lista på vilken mat som finns just nu och vart den kan hämtas. Du betalar smidigt i appen och visar bara upp beställningsbekräftelsen när du hämtar maten.

Sharon Lavie, sparekonom Lendo & Schibsted

Taggar:

LÅN