1. Privatbloggen
  2. Tänk på detta när du ansöker om lån med anmärkning

Tänk på detta när du ansöker om lån med anmärkning

Går det att låna med betalningsanmärkning? Ja, det är möjligt, men det finns en del saker som man behöver tänka på.

lånehandläggare - Amra Ahmetović Lendo

2021-09-15

– Det är ganska vanligt med betalningsanmärkningar, det kan röra sig om en så enkel sak som en p-bot som glömts bort. Har man en eller flera betalningsanmärkningar så kan man ändå oftast få låneerbjudanden, säger Amra Ahmetovic lånehandläggare hos Lendo.

Ungefär en halv miljon svenskar har i dag en betalningsanmärkning, enligt UC. Det handlar om en uppgift om att du inte skött dina betalningar. För att du ska få en betalningsanmärkning måste ett ärende ha gått vidare till Kronofogdemyndigheten. Att få ett inkassokrav ger ingen betalningsanmärkning. Det kan räcka att du glömmer bort en p-bot och sedan har du en betalningsanmärkning i tre år. 

– Många berättar att de kan ha fått den av en banal anledning, till exempel en p-bot. Det gör ändå att den som ansöker blir begränsad, de flesta banker säger idag nej till de som har betalningsanmärkningar säger Amra Ahmetovic som arbetar som lånehandläggare hos Lendo och hjälper de som ansöker om lån.

Men för den sakens skull är det långt ifrån hopplöst att få ett lån även om du har betalningsanmärkningar, men villkoren för att få ett lån skiljer sig en del jämfört med den person som inte ha någon anmärkning. 

– Det är stor skillnad om du har en eller exempelvis tio anmärkningar. Har du tio anmärkningar anser kreditgivare inte att det är av misstag. Det är givande att hjälpa kunder med detta, för många vet inte hur det fungerar. De tänker att när dom har betalat av allt är det klart och vet inte att en betalningsanmärkning hänger kvar i tre år, säger Amra Ahmetovic.

Vanligen går det att ansöka om lån på upp till 150 000 kronor även om du har en betalningsanmärkning, vissa banker och långivare beviljar högre belopp. Har du en medsökandepå din låneansökan finns det ett antal långivare som beviljar högre belopp. Den som har betalningsanmärkning får dock räkna med att få en högre ränta, då långivarna ser det som en högre risk. 

Omförhandling av lån kan ge lägre ränta

– Om du till exempel lånar till en renovering behöver du inte tänka att nu är jag fast med den här högre räntan i hela 10 år framåt. När anmärkningen väl är borta bör du omförhandla lånet, och då kan du få en lägre räntenivå.

Det finns några grundkrav för att du ska kunna få ta ett lån trots att du har betalningsanmärkningar. Du ska vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka. Du behöver också ha en årsinkomst på minst 110 000 kronor och vara skuldfri hos Kronofogden sedan sex månader tillbaka. Kraven är satta av de långivare och banker som Lendo samarbetar med. 

– Några andra saker som är bra att tänka på är att man inte bör ha sökt lån på många andra ställen innan du kommer till Lendo. Om det har tagits många kreditupplysningar på kort tid så förändras din kreditvärdighet ytterligare. Kreditupplysningar ligger kvar i tolv månader. Det är ganska vanligt att man vänt sig till egna banken och när de har sagt nej kommer man till oss, säger Amra Ahmetovic.

Betyder allt detta då att det inte är lönt att göra en låneansökan för dig som har en anmärkning? Nej, så är det absolut inte. Alla kan någon gång hamna i svårigheter ekonomiskt. Tidigare misstag behöver inte vara ett hinder om din situation nu börjar se bättre ut. 

– Kom till oss, vi har så pass många långivare i vår panel att det oftast finns flertalet möjligheter. Det går ändå också att få en relativt bra ränta. Långivarna kollar på flera andra saker förutom just betalningsanmärkningar, till exempel anställning och inkomst. Det brukar också underlätta att ha en medsökande eller borgensman, då blir det en större säkerhet för banken.

Du behöver annars inte göra något speciellt när du ansöker via Lendo. Det tas endast en kreditupplysning via UC som långivarna delar på och ser hur just din ekonomiska situation ser ut. Inom några minuter får du svar på din låneansökan, men vi rekommenderar att du väntar 24 timmar för att låta så många som möjligt få möjligheten att kunna ge dig erbjudande om lån. Ansökan är kostnadsfri för den som ansöker – Lendo finansieras genom en avgift till långivarna.