1. Privatbloggen
  2. Trädgård & uterum 2022 - här är årets trender

Trädgård & uterum 2022 - här är årets trender

Vi går igenom trenderna för din uteplats med experterna.

uterum - trenderna för 2022 Lendobloggen

2022-04-26

Naturligt, odling i stan och trädgårdsfester i lustens och längtans tecken. Där har ni tre av de starkaste trenderna för trädgård och uterum 2022 enligt experterna.

Den riktiga våren kom sent i år efter att vintern gjort en tillfällig comeback i början av april. Men nu är värmen och den spirande växtligheten här med besked. Då brukar lusten att göra det fint i trädgården och uterummen infinna sig med besked. Vi på Lendo har tagit tempen på årets trender för trädgård och uterum. 

3 trender för trädgård, uterum och balkong

1. Jorden vi ärvde

Vi söker oss tillbaka till våra rötter och vurmar för naturlig odling och de klassiska svenska växterna, enligt experterna på den stora trädgårdsmässan Elmia Garden. Att skapa en sund trädgårdsmiljö blir allt viktigare och målet är att bidra till den biologiska mångfalden. Trädgårdsintresset blir en livsstil som handlar om så mycket mer än odling. Växter som vi förknippar med minnen, som känns svenska och trygga ingår i den här trenden.

Trä i olika former och ytor är det rådande materialet, med inspiration från naturen och trädens bark. Färgskalan är mjuk, naturlig och harmonisk med fokus på olika nyanser från den beige färgpaletten.

2. Grönskande stad

Att odla inne i staden blir allt mer trendigt. Prunkande balkonger, blomstrande terrasser och gröna innergårdar är helt rätt i år. Växter och träd som trivs i kruka är helt rätt i år. Alla kan odla, även de som bor i mitt inne i städerna. Det här är en trend som bara växer, om man ska tro Elmia Gardens experter.  

3. Lust och längtan

Efter corona-pandemin vill vi bjuda in till trädgårdsfester och då smyckar vi våra trädgårdar med sensuella och doftande växter för att fånga ögonblick och förverkliga drömmar vi burit på. Mjuka och sensuella material med lena strukturer är utmärkande för den här trenden. Det är lyxigt, inbjudande och passionerat. De röda färgnyanserna dominerar i färgpaletten hos Lust och längtan.

Källa: Elmia Garden

trender trädgård Lendobloggen

4 trender för utemöbler

1. Modern stil

Utemöbler som går i svart, vitt och detaljer i trä är helt rätt i år. Den moderna stilen präglas av raka linjer som möter mjukt rundade former. 

2. Bohemisk stil

Även i år är den bohemiska stilen helt rätt. Det är möbler i bambu och med flätade detaljer som präglar de bohemiska utemöblerna. Med kuddar och plädar i pigga kulörer blir stilen komplett. 

3. Skandinavisk stil

Den skandinaviska stilen är tidlös, och börjar på allvar hitta till trädgården och uterummen. Det handlar om möbler i solida träslag och minimalistisk design. 

4. Lantlig stil

Vad är godare än nybakade kanelbullar och hemkokt saft på uteplatsen? Då är utemöbler i lantlig stil den perfekta accessoaren. Möbler i vitmålat massivt trä och mjuka dynor i naturnära färger sätter pricken över i:et. 

Källa: Chilli

Är du intresserad av renovering och vill göra om hemma? Läs våra tips för hur du ordnar drömrummet. Renovering och trädgårdsarbeten kan dra iväg kostnadsmässigt. På Lendo kan du snabbt och enkelt, med en enda ansökan och kreditupplysning jämföra upp till 40 låneerbjudanden på renoveringslån.