1. Privatbloggen
  2. Vårstäda din ekonomi – här är 8 tips

Vårstäda din ekonomi – här är 8 tips

Våren är här och det är hög tid att vårstäda din ekonomi.

vårstäda ekonomin 8 tips Lendobloggen

2024-04-10

Kanske drog du på dig lite för mycket kostnader under vintern och skidsemestern? Lendo har samlat åtta värdefulla tips för att vårstäda din ekonomi och få pengarna att räcka längre.

I takt med att solen värmer allt mer och dagarna blir längre är det även ett bra läge att ta ordning över din ekonomi. Efter en lång och mörk vinter kan det vara så att du dragit på kostnader som inte längre är motiverade. Kanske tog du ett dyrt smålån för att betala skidsemestern eller tecknade streamingtjänster och abonnemang som du inte längre använder. En vårstädning av din ekonomi kan göra att du hittar överflödiga kostnader och snabbt kan städa bort onödiga utgifter.

Om du gör en vårstädning av din ekonomi kan du med hjälp av enkla tips städa bort onödiga kostnader och hitta besparingar som ger dig mer pengar kvar i plånboken. Lendo har tagit fram åtta tips för att städa upp i ekonomin för att få pengar kvar i plånboken till sommaren och semestern.

Åtta tips för att vårstäda din ekonomi och få mer kvar i plånboken.

Byt och se över abonnemang och tjänster

Det är lätt hänt att du registrerar dig för en tjänst eller ett abonnemang som du sen inte använder så mycket. Gå igenom alla dina abonnemang, medlemskap och tjänster och fråga dig själv om du verkligen använder dem tillräckligt för att de ska vara värda kostnaden. Det gäller allt från digitala produkter och streamingtjänster till prenumerationer och gymkort.

Ta även en titt på dina fasta utgifter. Se över dina kostnader för el, bredband, försäkringar och telefon. Titta vad andra aktörer ger för pris och villkor, eller ring och förhandla med din nuvarande leverantör. Behöver du verkligen ett stort abonnemang med mycket surf, eller så snabbt bredband? Att se över och förhandla dina nuvarande abonnemang och tjänster kan enkelt kapa onödiga utgifter och spara dig tusentals kronor varje månad.

Sälj det du inte använder

Genom att sälja de saker och kläder som du inte längre använder får du inte bara en extra slant i plånboken, utan även mer ordning och plats i hemmet. Gå igenom och sälj de kläder och saker som du inte längre behöver eller använder. Kolla igenom vinden, förrådet eller garderoberna och se om du har saker som du inte längre använder och bara står och samlar damm. 

Tack vare andrahands-marknadsplatser som Blocket eller Köp- och säljgrupper kan du enkelt göra dig av med oanvända saker och samtidigt få ett välkommet tillskott i plånboken. Ta tag och gå igenom kläder eller utrustning som du inte använder och sälj. Artiklar som utemöbler, cyklar, trädgårdsutrustning och somriga kläder tenderar att sälja snabbt lagom till när solen tittar fram.

Laga i stället för att köpa nytt

När vårsolen tittar fram är det lätt att dras till butikerna. Genom att istället försöka reparera och återuppliva gamla favoriter kan du undvika onödiga utgifter. Att fixa saker hemma kan göra underverk för både kläder och inredning. Förutom att spara in massa pengar bidrar det dessutom till miljön genom att du inte köper massa nytt.

Gör en månadsbudget

Få koll över alla dina inkomster och utgifter. Ta tillfället i akt och skriv ned alla dina inkomster och utgifter, och summera vart pengarna tar vägen. Då kan du enkelt se om pengarna inte räcker till, eller var du snabbt kan kapa kostnader. Sätt upp en månadsbudget där du ger olika utgiftsposter en budget i början av månaden som du sen håller dig till. Glöm inte att ta med en post i budgeten för sparande.

Se över matkostnaderna

Att gå ut att äta ofta blir snabbt en kostsam historia, inte minst nu när matpriserna har ökat kraftigt. Genom att byta ut utemiddagar mot att laga maten själv kan du snabbt spara in på matkostnaderna. Om du ser till att handla kampanjvaror och frukt och grönt i säsong kan du få matbudgeten att räcka ännu längre.

Försvåra shoppingen

Försvåra impulsshopping genom att ta bort dig själv från reklamutskick och maillistor. Ta bort dina sparade leveransadresser och kortdetaljer från dina favoritbutiker och betalningstjänster. Genom att göra det lite svårare och långsammare för dig själv att handla kan du förhoppningsvis undvika frestelsen med de onödiga impulsköpen.

Jämför och förhandla om dina boräntor

Ett bolån är för de allra flesta den absolut största utgiftsposten. Se därför till att alltid jämföra olika bolåneräntor och villkor för ditt bolån. Genom att jämföra olika banker och långivare kan du enkelt se vilket erbjudande som ger dig de bästa villkoren och den lägsta räntan. 

Genom att ansöka om att förhandla om ditt bolån genom Lendo kan du få erbjudanden från flera olika banker och långivare med hjälp av endast en ansökan och kreditupplysning. Du förbinder dig inte till något när du ansöker om att omförhandla ett bolån hos oss på Lendo.

Se över dyra krediter – samla lån

Att ha många små lån och krediter kan snabbt bli väldigt dyrt och svårt att hålla koll på. Genom att säga upp kreditkort som du inte använder och samla dina smålån och krediter i ett samlingslån kan du i regel sänka dina månadskostnader och få en lägre ränta. Det kan även ge dig en bättre kreditvärdighet och en bättre översikt över din ekonomi då du enbart behöver ha koll över ett lån.

Hos Lendo kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om att samla dina krediter och smålån i ett samlingslån. Har du frågor om hur du ansöker om att samla dina lån eller hur det fungerar är du alltid välkommen att ringa Lendos handläggare på 0771-131310.

Undvik också att ta flera nya småkrediter för att ha råd med konsumtion eller en resa. Räntan på ett snabblån eller kreditkort kan snabbt bli väldigt dyr.