Behöver du ansöka om ett banklån? Ansöker du om ditt banklån hos Lendo slipper du långa möten och kan enkelt se vilken bank eller långivare som kan ge dig bäst lån med lägst ränta.

Behöver du ansöka om ett banklån? Ansöker du om ditt banklån hos Lendo slipper du långa möten och kan enkelt se vilken bank eller långivare som kan ge dig bäst lån med lägst ränta.

 • Ansök om lån på 2 minuter

 • En kreditupplysning (UC)

 • Jämför banklån från upp till 35 banker & långivare

 • Svar inom 1 minut

Ansök och teckna banklån via lendo - Kostnadsfritt!

Banklån - en finansieringsform med lång historia

Många av oss har någon gång tagit  ett - eller flera - banklån. Det är en väl integrerad del av både samhällsekonomin, de flestas privatekonomi och företagens finansiering.  Banklån har funnits mycket länge, men många känner inte till historien bakom denna vanliga finansieringsform.

Historien om banklån är historien om bankväsendet 

Banklån är en central del av bankväsendet, men det var inte den viktigaste verksamheten i begynnelsen av bankväsendets historia . Ordet bank brukar härledas till italienskans banca som betyder bänk. På den tiden då valuta oftast var mynt som även mindre fursten- och hertigdömen lät tillverka, var behovet av att kunna växla en valuta till en annan enormt. En förutsättning för att handel skulle fungera överhuvudtaget var att det fanns växlare till hands på viktiga marknadsplatser. Och dessa växlare bedrev sin verksamhet vid bänkar, eller bord. Det var så begreppet bank uppstod.

Med tiden började systemet med penningväxlar att utvecklas. Köpmän kunde då sätta in en summa, få en växel, och ta ut samma summa när de anlänt till platsen för affärerna. Det var både bekvämt och säkert i en tid då mynt var tunga och vägarna kantade av diverse laglöshet.

Banklån växte fram redan i t.ex. antikens Grekland och romarna var tidiga med att införa ränta både när man ville sätta in och lånar pengar

Olika typer av banklån

Det finns en mängd olika typer av banklån. Bland de vanligaste är privatlån. Ofta använder man termen blancolån för sådana lån till privatpersoner där man inte kräver någon typ av säkerhet. En nutida variant är medlemslån där organisationer som t.ex. fackföreningar kan förhandla fram förmånliga lånevillkor till sina medlemmar. I dag finns också olika typer av snabblån, (även ibland kallade mikrolån), som kan vara mindre banklån, men som kanske oftare erbjuds av andra kreditgivare.

När det gäller företag finns givetvis olika sorters företagslån. Det kan vara företagskrediter som många både små och stora företag självklart använder sig av i sin verksamhet. En modernare variant av banklån för företag är så kallad factoring, där ett företag säljer eller belånar fakturor. 

Nya former av banklån utvecklas hela tiden i takt med av våra samhällen och ekonomier förändras och förnyas. Detsamma gäller faktiskt det gamla ordet bank, som i dag används flitigt framförallt inom området vård och medicin - blodbank och spermabank har fått sällskap av organbank, stamcellsbank och flera. 

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2019-12-30

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00