1. Allt om lån
 2. Konsumtionslån

Vad är ett konsumtionslån?

Konsumtionslån är precis som namnet antyder, lån som oftast går till konsumtion. Du kan ansöka och jämföra konsumtionslån upp till 600 000 kr här på Lendo.

 • Ansökan tar 2 minuter

 • Endast en kreditupplysning (UC)

 • Upp till 40 låneerbjudanden

 • Kostnadsfritt - ej bindande

Läs mer om konsumtionslån nedan - ansök & jämför!

Vad tycker våra kunder?
TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
kr
10 000600 000
år

Ungefärlig kostnad

2 305 kr/mån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.

schibsted group logos
schibsted text

Våra samarbetspartners

ICA Banken lån
Coop MedMera bank lån
IKANO Bank lån
Nordax Bank lån
Wasa Kredit lån
Resurs lån och företagslån
Bank Norwegian - en filial av NOBA Bank Group
SEB lån

HUR FUNGERAR LENDO?

Jämför lån snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Gör en ansökan

Fyll i din ansökan digitalt. Det tar runt 1 minut.

2. Jämför erbjudanden

Lendo samlar erbjudanden från upp till 40 långivare

3. Välj det bästa lånet

Välj det erbjudande som passar dig bäst.

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.

Ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet, med andra ord är det samma sak som ett blancolån eller privatlån. Det dessa typer av lån har gemensamt är att de kan ansökas om utan någon säkerhet och generellt används till någon form av konsumtion. Konsumtionslån brukar ligga i spannet 5 000 - 600 000 kr hos långivare och banker. Högre summor än så brukar kräva en säkerhet för att beviljas. 

Varför kallas det just konsumtionslån? 

Dessa lån kan du använda till precis vad du vill, det kan handla om att betala av ett billån, åka på drömresan, köpa ny dator hemma, bygga altan eller kanske inreda hemmet med nya möbler. Den gemensamma nämnaren är att lånet går till konsumtion och det som är viktigast för dig. 

Det är med andra ord ingen skillnad på detta lån och och andra lån utan säkerhet som du ansöker om via Lendo. Precis som med alla andra lån är det viktigt att tänka igenom och se över dina ekonomiska förutsättningar innan du ansöker så att det inte belastar din privatekonomi mer än nödvändigt. 

Vem kan ansöka om konsumtionslån? 

Olika krav gäller beroende på vilken långivare eller bank du ansöker hos. De långivare vi samarbetar med på Lendo har dessa generella krav: 

 • Du ska vara minst 18 år gammal. 

 • Vara folkbokförd och skriven i Sverige sedan minst ett år. 

 • Du ska inneha en fast inkomst. 

 • Vara skuldfri från Kronofogden i minst sex månader. 

En betalningsanmärkning behöver som synes ovan inte vara ett hinder för att få ett konsumtionslån. Långivare tittar på dina ekonomiska förutsättningar genom en så kallad kreditprövning. När du ansöker via Lendo tas en enda kreditupplysning hos dig via UC, men du kan få erbjudanden från upp till 35 banker och långivare. 

Visar kreditupplysningen att du har sämre kreditvärdighet eller inte uppfyller alla krav just den långivaren satt upp kan det innebära ett dyrare lån för dig med högre ränta eller att du inte får låna den summan du ansökt om. Anmärkningar kan innebära att du får sämre villkor, kolla därför gärna upp ditt kreditbetyg innan du ansöker.

Vad får jag för ränta på lånet? 

Din ansökan skickas till de banker och långivare vi samarbetar med. I samband med det tas en kreditupplysning via UC som används som underlag i riskbedömningen, varje bank/långivare gör en individuell riskbedömning av dig baserat på din kreditvärdighet och historik och därefter presenteras en ränta för dig om de väljer att erbjuda dig ett lån. Räntan sätts direkt av långivarna och är inget som vi på Lendo kan påverka. 

Finns det risker med att ta ett konsumtionslån?

Låna aldrig mer än nödvändigt, en bra tumregel är att aldrig låna mer än 80% av din årsinkomst. Och gör gärna en kalkyl för att se hur stor påverkan månadskostnaden kommer att ha på din disponibla inkomst. Om är intresserad av att ta ett konsumtionslån för att lösa andra dyrare lån och krediter kan du välja att samla dina lån i ett enda för att få ner dina kostnader. Ett större lån har ofta en lägre ränta än mindre lån med korta löptider.  

Hur gör jag för att få bättre lånevillkor? 

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar och vill ansöka om ett konsumtionslån kan du be någon närstående att agera medsökande på ditt lån. Detta kan vara ett bra alternativ även om du inte har några anmärkningar utan kanske har tidigare skulder eller en något lägre inkomst i förhållande till lånet du vill ta. Genom att be någon agera medlåntagare med dig får banken ytterligare trygghet i och med att två personer står på lånet istället för en och kan erbjuda dig bättre villkor än om du sökt ensam. 

Genom att ansöka om ditt konsumtionslån via Lendo ökar du dina chanser till ett lån med lägre ränta då du kan jämföra lån från upp till 40 olika banker och långivare. Det kostar dig ingenting att ansöka och du förbinder dig inte till något genom din ansökan. Dina låneerbjudanden är giltiga i 30 dagar vilket ger dig gott om tid till att ta ställning till vilket du vill ta.    

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Som privatperson finns den kvar i 3 år från det att anmärkningen registrerades. För juridiska personer (företag) ligger uppgifterna kvar i 5 år. Du kan läsa mer om detta hos Kronofogdemyndigheten.

På Lendo kan du ansöka om privatlån från 10 000 kr upp till 600 000 kr, förutsatt att du uppfyller de grundkrav som ställs.

Grundkrav för blancolån

 • Vara minst 18 år

 • Folkbokförd och skriven i Sverige minst ett år

 • En fast inkomst från arbete eller pension

 • En årsinkomst på minst 120 000 kr

 • Skuldfri från kronofogden i minst 6 månader

Om du arbetar extra timmar eller har ett vikariat kan du ansöka om lån upp till 30 000 kr. Vid en tidsbegränsad anställning är det viktigt att du har 6 månader kvar av din anställningstid.

Grundkraven är fastställda av de banker och långivare Lendo samarbetar med och är inget vi kan påverka.

När du ansöker genom Lendo så registreras endast en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) på företaget. För enskilda firmor och handelsbolag skickas omfrågandekopior ut för att du ska veta vilken information bankerna tagit del av om dig. Observera att vissa av våra partners använder sig av andra kreditupplysningar, så som Creditsafe, dock påverkar detta inte företagets kreditvärdighet.

Nej, vi jämför inte kreditkort i dagsläget.