1. Allt om lån
  2. Uppskov

Vad är uppskov?

Ska du sälja eller har sålt din bostad? Vi går igenom hur uppskov fungerar

Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Det här är uppskov

När man säljer en bostad med vinst ska man betala vinstskatt med 22%. Har du sålt bostaden med 100 000 kr i vinst ska alltså 22 000 kr betalas in i vinstskatt. För de som i samband med försäljningen har eller ska köpa en ny bostad finns en möjlighet att skjuta fram beskattningen av hela eller delar av vinsten, det kallas för uppskov. Fram till 1 januari 2021 betalade du en ränta till staten för att få ha uppskov, men det är numera slopat.  

Hur påverkar detta mig?

Har du sålt en permanentbostad med vinst kan du alltså begära uppskov av inbetalning av vinstskatt om du i närtid ska köpa en ny bostad. Det gör att du i stället för att betala in vinstskatten nu kan använda hela eller delar av vinsten som insats i din nya bostad. Hur stort uppskovsbelopp du kan ansöka om beror på om din nya bostad är dyrare eller billigare än din sålda bostad. På skatteverket.se finns beräkningshjälp som visar exakt hur stor andel av vinsten du kan ansöka uppskov med.

Takbelopp

Om du köper och flyttar till en dyrare bostad kan du välja att skjuta upp beskattningen med hela din vinst upp till takbeloppet på 3 000 0000 kronor gånger din ägarandel av den sålda bostaden i procent. Takbeloppet gäller om du har sålt din bostad den 1 juli 2020 eller senare.  

Tidigare gällde: År 2015 fram till och med 20 juni 2016 kunde uppskov ges för vinst upp till 1 450 000 kronor. För försäljningar som skedde efter det och fram till och med 30 juni 2020 kunde man få uppskov med hela vinsten oavsett beloppets storlek.

Uppskov om den nya bostaden är billigare än den sålda

Är din nya bostad billigare än den du sålde får du inte göra uppskov på hela vinstbeloppet. I stället räknas andelen av vinsten som du kan ansöka uppskov med enligt denna formel:

Din vinst x din del av inköpspriset/(din del av försäljningspriset - din del av försäljningsutgifterna)

Exempel: Du sålde en lägenhet som du ägde själv för 3 000 000 kr, vinsten blev 400 000 kronor. Du hade utgifter på 100 000 vid försäljning av bostaden. Din nya bostad kostar 2 000 000 kr. Det ger:

400 000 x 2 000 000/(3 000 000 – 100 000) = 275 862 kr är den vinst som du får ansöka om uppskov på.

Resterande vinst behöver du betala in vinstskatt för med 22%

400 000 – 275 862 = 124 128 kr

124 128 x 0,22 = 27 310 kr

Omprövning av tidigare inbetald vinstskatt

Har du redan betalt in din vinstskatt kan det i vissa fall vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov i efterhand. Det gör du genom att få din deklaration omprövad i efterhand. Detta går att göra för de sex senaste deklarationerna. I år (2022) har du har möjlighet att begära omprövning av inkomstår 2016 och senare, på samma sätt har du nästa år (2023) möjlighet att begära omprövning av inkomstår 2017 och senare. Genom att göra detta kan du som valt att inte begära uppskov med vinst, eller som har återfört en del av uppskov till beskattning, korrigera detta i efterhand.

Uppskovsräntan var fram till 2021 0,5% och räknas på hela vinsten som du söker uppskov för. Det innebär att du kommer få betala uppskovsränta på 0,5 procent av hela vinsten för de åren som du korrigerar till och med deklarationen som gällde för 2020, men slipper betala någon ränta alls från och med deklarationsåret 2021, samt att du får tillbaka den vinstskatt du har betalat in.

Exempel:

Du sålde din villa med 100 000 kronor i vinst 2016. Du betalade in vinstskatten i samband med försäljningen.

Vinstskatt: 100 000 x 0,22 = 22 000 kronor.

Du vill nu ompröva din deklaration för åren 2016, 2017,2018 ,2019 och 2020 samt begära uppskov för hela vinsten i stället. Du ska då betala uppskovsränta enligt denna uträkning:

2016 - försäljningsåret - ingen uppskovsränta betalas

2017 – uppskovsränta betalas med 100 000 x 0,005= 500 kr

2018 - uppskovsränta betalas = 500 kr

2019 – uppskovsränta betalas = 500 kr

2020 - uppskovsränta betalas = 500 kr

Total kostnad: 2 000 kr

Från och med inkomståret 2021 betalar du ingen ränta för uppskovet.

När du begär omprövning av din deklaration kommer ditt skattekonto tillgodoräknas de 22 000 kronor som du betalade in i samband med försäljningen av din bostad. Totalt kommer du alltså få tillbaka 20 000 kronor. Uträkningen och texten ovan är skriven av Lendos sparekonom Sharon Lavie.

Ansöka om lån till bostadsköp via Lendo

Behöver du ett bostadslån till din kommande kan du enkelt jämföra bolån via Lendo med en enda ansökan och kreditupplysning via UC. Du förbinder dig inte till något med din ansökan och det kostar dig ingenting att jämföra lån via Lendo. Efter att du skickat in din ansökan kommer du att kontaktas av en av våra  bolånecertifierade handläggare som kommer att gå igenom dina låneerbjudanden med dig över telefon. Du kan sedan i lugn och ro välja det erbjudande som passar dig och dina behov bäst.

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Idag behöver du ha totala bolånet på samma bank/institut. Du kan alltså inte ha en del av bolånet i bank X och andra delen av lånet i bank Y. Det innebär att om en lånedel är rörlig och en lånedel är bunden kan du inte enbart flytta den rörliga delen och låta den bundna delen vara kvar hos din nuvarande bank.

Hela bolånet, inklusive bundna delar, måste därmed flyttas. Vid flytt av bundet lån kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning (se mer på konsumenternas.se om det skulle kosta dig att lösa ditt/dina bundna lån).

Att ha bolånet uppdelat mellan olika banker var vanligare förr i tiden och framförallt på villor, men numera vill alltså banken/instituten ha så kallad förstahandspant på hela lånet. Med det sagt har du alltid möjlighet att omförhandla din rörliga ränta på din befintliga bank, eftersom det då inte sker en faktisk flytt, utan enbart omförhandling av räntan i en bank där du redan har hela ditt bolån.

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Endast en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) kommer att registreras på dig, men du kommer att bli informerad av alla banker och långivare som har tittat på din kreditupplysning.

Nej, räntan sätts av de långivare vi samarbetar med. Långivarna gör en bedömning av din ekonomiska situation samt framtida återbetalningsförmåga och avgör därefter om de kan erbjuda dig ett bolån och till vilken ränta.