UC står för Upplysningscentralen som bildades 1977 och är ett företag med kreditupplysningstillstånd som sedan 2018 ingår i Asiakastieto Group. Länge hade de monopol på marknaden för kreditupplysningar men numer är det flera större aktörer på marknaden, även om UC är överlägset störst och den som de flesta banker och långivare använder sig av. 

UC står för Upplysningscentralen som bildades 1977 och är ett företag med kreditupplysningstillstånd som sedan 2018 ingår i Asiakastieto Group. Länge hade de monopol på marknaden för kreditupplysningar men numer är det flera större aktörer på marknaden, även om UC är överlägset störst och den som de flesta banker och långivare använder sig av. 

Varför använder sig långivare av UC? 

Banker och långivare måste enligt lagen om god kreditgivningssed (som är en del av konsumentkreditlagen) ta en kreditupplysning/göra en kreditbedömning innan de beviljar ett lån, för att säkerställa att man endast lånar ut pengar till de som har råd att betala tillbaka. Genom en kreditupplysning via UC kan banker och långivare göra en bra bedömning av dina förutsättningar att återbetala lånet och baserar på denna sitt beslut att antingen erbjuda ett lån eller avböja. Den ränta du får på lånet baseras på den information banken eller långivaren får från UC. 

Vilken information har UC om mig? 

UC har ett kreditregister som uppdateras en gång i månaden med information från Skatteverket, Kronofogden, banker och kreditgivare anslutna till UC och rättsväsendet. Vid en personupplysning tas en komplett kreditupplysning med bl.a: 

 • Eventuella betalningsanmärkningar 

 • Inkomst de senaste två åren  

 • Eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden 

 • Utnyttjade och beviljade krediter och antal krediter och långivare. De krediter som ingår i UC:s upplysning är blancolån, kortkrediter, bolån osv. Du kan läsa mer på uc.se

 • Äger du fastigheter finns de med i informationen som presenteras

Om du vill veta exakt vilken information som finns registrerad på dig hos UC kan du beställa en upplysning på dig själv hos minuc.se för 29 kr, (denna påverkar inte ditt kreditbetyg) för att se det banker och långivare ser när du ansöker om exempelvis lån, kreditkort, köper på avbetalning eller abonnemang. 

Hur länge ligger uppgifterna kvar där? 

För privatpersoner ligger betalningsanmärkningar kvar i 3 år från den dagen du fick anmärkningen, för juridiska personer ligger den kvar i 5 år. En kreditupplysning ligger kvar i 12 månader från det att den registrerades hos UC. Att göra en egen kreditkoll inför en eventuell låneansökan kan vara bra om du vet att du har många upplysningar tagna på kort tid, flera krediter eller betalningsanmärkningar för att se hur det ser ut eller hur länge dessa finns kvar i registret. 

Kan jag låna utan UC?

Det finns andra kreditupplysningsföretag än UC, så det går att låna även utan UC. Men då alla långivare måste göra en kreditprövning enligt lag kommer en kontroll alltid göras på dig vid ansökan. De andra kreditupplysningsföretagen har inte lika omfattande information att tillgå vilket betyder att långivaren baseras sina beslut på mindre information och således tar en högre risk. Därför kan du sällan låna högre summor utan UC och räntan ligger generellt högre för att kompensera för risken som långivaren tar. 

Är det inte bättre för mig att ansöka hos flera låneförmedlare samtidigt? 

Om du är ute efter att ansöka om ett privatlån och vill jämföra lån kan det vara lockande att ansöka hos flera låneförmedlare i hopp om att kunna få fler låneerbjudanden. Ansöker du hos flera jämförelsetjänster förlorar du dock en av de stora fördelarna det innebär att ansöka hos en låneförmedlare, nämligen att du kan få många låneerbjudanden med endast en UC och minimal påverkan på ditt kreditbetyg. Genom att jämföra hos flera jämförelsetjänster kommer flera upplysningar tas på dig på kort tid vilket påverkar din kreditvärdighet negativt. 

Kreditvärdigheten är en viktig faktor när du ansöker om lån, hur hög den är påverkar om du får det belopp du ansökt om vilken ränta du får. Sämre kreditvärdighet leder till sämre villkor såsom högre räntor och lägre möjlighet att få lånebeloppet beviljat. 

Då många banker och långivare samarbetar med flera förmedlare så kommer du inte kunna få lika många eller lika bra erbjudanden som om du endas ansökt hos t.ex. Lendo först. Det beror på att långivare och banker inte kommer att erbjuda dig lån på flera av sajterna, utan endast på den hemsida där du ansöker först. 

Väljer du att ansöka hos oss på Lendo ansöker du om lån hos Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån. Du kan få upp till 35 låneerbjudanden på en enda ansökan och med en upplysning via UC. Ansökan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting, eventuella lånelöften är giltiga i 30 dagar vilket ger dig gott om tid att ta ett genomtänkt beslut för dig och din ekonomi. 

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider under nationaldag

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09.00 - 17.00

 • Lördag

  10.00 - 14.00

 • Söndag

  10:00 - 14:00