1. Bolånebloggen
  2. Nu sänks boräntorna: ”Räntan kan ha toppat”

Nu sänks boräntorna: ”Räntan kan ha toppat”

Äntligen har bostadsräntorna börjat gå ner.

boräntor sjunker Lendobloggen bostad

2023-12-01

Storbanker och bolånegivare har sänkt sina bolåneräntor för tredje gången på en månad. Trots att Riksbanken flaggar för fler räntehöjningar tror flera experter att räntetoppen kan ligga bakom oss.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström på Swedbank.

Efter åtta räntehöjningar i rad valde Riksbanken i mitten av november att lämna styrräntan oförändrad på fyra procent. Riksbanken motiverade sitt beslut att lämna räntan oförändrad med att de ser en tydlig nedgång i inflationen, och menar på att det finns tydliga risker i konjunkturen och en försvagad arbetsmarknad. Riksbanken signalerade dock att det kan bli  nödvändigt med en räntehöjning i början av 2024, beroende på hur inflationen och den svenska kronan utvecklas.

Men de svenska bankerna väljer att inte vänta på Riksbankens nästa besked, utan väljer istället för att sänka sina bolåneräntor redan nu. Efter att flera banker redan i oktober sänkte sina boräntor, har flera storbanker och långivare meddelat att de sänker räntorna igen. 

Sänkta räntor hos flera långivare

Hos flera banker syns nu sänkningar av listräntorna med upp till 0,40 procentenheter på de bundna räntorna. Bankerna skriver i analyser att styrräntan troligen har toppat, och menar på att svaga inflationssiffror och försämrade ekonomiska utsikter har pressat ned marknadsräntorna som i sin tur lett till sänkta bolåneräntor.

SBAB har sänkt sina boräntor ytterligare med 0,10-0,15 procentenheter. Sänkningen avser alla bindningstider från 3 månader upp till 10 år. Enligt SBAB beror det på sjunkande marknadsräntor. 

– När marknadsräntorna sjunker innebär det lägre upplåningskostnader för oss, då är det också rimligt att våra kunder får del av kakan genom lägre priser på sina bolån, säger Mikael Inglander, VD på SBAB.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, menar på att beskedet från Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad kan betyda att räntan har toppat och att vi istället kan få se räntesänkningar från Riksbanken redan vid midsommar nästa år.

– Vi hade räknat med att Riksbanken skulle höja styrräntan med 25 punkter, vilket gör att vi nu reviderar ned vår prognos. Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt. Inflationen är tydligt på väg ned, arbetslösheten stiger och ekonomin har stagnerat. Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Även Nordea tror i en prognos att det kan bli aktuellt med räntesänkningar redan sommaren 2024, och att Riksbanken måste revidera ned sin prognos med räntesänkningar först 2025. Trots att de bundna bolåneräntorna har sjunkit kraftigt den senaste tiden anser Nordea att det inte nödvändigtvis är läge att binda sina bolån.

– Hushåll som har en ekonomi som tål dagens rörliga 3-månaders ränta kan utifrån det perspektivet ligga kvar med denna löptid. Räntor till bundna löptider ligger lägre idag, men dessa räntor lär falla framöver och risken med att binda idag är att hushållet binder in sig till för hög nivå särskilt på de längsta löptiderna, skriver Nordea i en analys.

– För skuldsatta hushåll med små marginaler kan det fortsatt vara attraktivt att binda delar av lånen på två år. Att vänta ytterligare några månader i hopp om att tvåårsräntan kommer ner ytterligare kan vara klokt, fortsätter Nordea.

För den som vill ha hjälp att förhandla om sina bolån erbjuder vi på Lendo en jämförelsetjänst när du ansöker om att flytta bolån. Lendos tjänst är helt kostnadsfri, du förbinder dig inte till något genom att ansöka. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper vi dig.  

Fyra saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

Jämför olika långivare

Jämför olika räntor och villkor hos långivare för att se vilken bank eller långivare som kan erbjuda de bästa villkoren och vilken ränta du kan få på ditt bolån. Genom att ansöka om bostadslån via Lendo kan du få flera erbjudanden av olika aktörer och kan enkelt jämföra olika långivare. Det ger dig dessutom tillgång till flera erbjudanden utan att det påverkar ditt kreditbetyg eftersom du endast gör en ansökan.

Räkna på kostnaden

Det kan ibland vara värt att bryta ett bundet lån och flytta till en annan bank om ränteskillnaden är väldigt stor. Men då måste du även betala ränteskillnadsersättning till din gamla bank, så räkna alltid på vad den totala kostnaden kommer att vara för att bryta lånet och om det fortfarande är värt att bryta lånet.

Begär ut ett amorteringsunderlag

Beställ ett amorteringsunderlag från din bank innan du flyttar ditt lån. Det kan ta tid att få det, så var ute i god tid. Ett amorteringsunderlag visar bland annat din amorteringstakt och när din bostad värderades senast. Att beställa ett amorteringsunderlag signalerar också till banken att du vill flytta ditt lån, och många banker går därför ut och erbjuder en bättre ränta för att inte förlora dig som kund.

Samtycke

Om du vill öka ditt bolån i samband med en flytt av bolånet och banken kräver nya inteckningar och pantbrev behöver du även ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Hos Lantmäteriet finner du en bra mall som du kan använda till detta.