1. Bolånebloggen
  2. Prognos styrränta & boränta: Experternas prognos

Prognos styrränta & boränta: Experternas prognos

Det här tror experterna nu. Här är de nya prognoserna för 2024 och 2025. *text uppdaterad 25/3

prognos styrränta Lendobloggen

2024-03-25

Allt mer pekar nu på att Riksbanken tvingas sänka styrräntan redan innan sommaren, och att det kan bli aktuellt med ett flertal sänkningar under året. Enligt storbankernas prognos över styrränta och boränta skulle detta innebära kraftigt sjunkande bolåneräntor, och en välkommen lättnad för många hushåll.

– Vi har nått slutstationen för räntehöjningar och det värsta är nu bakom oss. Före sommaren kan vi räkna med att styrräntan börjar gå ner, som även innebär lägre bolåneränta, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

När vänder egentligen räntan ner? 

I takt med att finansmarknaderna fortsätter att revidera sina ränteförväntningar, fortsätter även prognosen för de svenska bolåneräntorna att peka nedåt. Även förväntningarna på att Riksbanken ska sänka styrräntan så tidigt som i maj ökar i takt med att flera viktiga indikatorer förändras i den svenska ekonomin.

Det har lett till att trenden med fallande bolåneräntor, framför allt för bundna löptider, har fortsatt även in i våren. Totalt har ledande bolåneaktörer nu sänkt både sina rörliga och bundna bolåneräntor flera gånger bara under de senaste månaderna.

Styrräntan orörd sedan november 2023

Riksbanken har inte rört styrräntan sedan höjningen under novembermötet, där man varnade att en eventuell höjning kunde komma under början av 2024. Nu har istället signalerna bytts helt, och tonläget från Riksbanken är nu att styrräntan istället kan sänkas redan under det första halvåret.

Bankernas nya prognos

Från svenska storbanker är signalerna ännu tydligare. Många av storbankerna är enade i sina prognoser och menar på att Riksbanken kan komma att sänka styrräntan så tidigt som i maj. De bedömer dessutom att Riksbanken kan göra flera räntesänkningar under året, och att styrräntan kan sänkas mellan en och två procentenheter bara i år.

– Får vi rätt i vår prognos att styrräntan kommer att sänkas i flera steg under året och även därefter kommer det att leda till väsentligt lägre rörliga bolåneräntor, menar SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

SBAB prognos styrränta och boränta

Hos SBAB menar man i sin senaste prognos att rörliga bolåneräntor kommer att sjunka i takt med att Riksbanken sänker styrräntan. Man menar på att styrräntan kommer att sänkas till 2,75 procent i slutet av året. Det skulle innebära att Riksbanken sänker med totalt 1,25 procentenheter under året.

Banken förutspår därför att den rörliga räntan kommer att sjunka kraftigt till 3,8 procent under året, från dagens 4,8 procent. Liknande siffror förutspås även för bolån med bindningstider på ett och tre år. Lagom till 2025 menar SBAB på att den rörliga bolåneräntan blir billigare än de bundna bolånen.

Prognos SBAB Framtida genomsnittsräntor med olika bindningstid


3 mån1 år2 år
Mar 20244,84,64,3
Jan 20253,83,83,7
Jan 20263,33,43,4
Jan 20273,43,53,6
Jan 20283,43,53,6

Källa: SBAB Februari 2024

Swedbank prognos styrränta och boränta

I Swedbanks senaste ränteanalys gör man bedömningen att den rörliga bolåneräntan sjunker till drygt 3 procent vid slutet av 2025, och att bundna räntor i sin tur kommer att ligga kvar på nuvarande nivå till sommaren 2024 för att därefter sjunka långsamt. För styrräntan räknar Swedbank med att Riksbanken gradvis kommer att sänka styrräntan tills den når 2 procent under 2025.

Nordea prognos styrränta och boränta

Enligt Nordea ser svagare ekonomiska signaler ut att tvinga Riksbanken till att sänka styrräntan tidigare än planerat, och likt andra banker tror Nordea på en sänkning av styrräntan redan i maj. Banken menar i sitt huvudscenario att Riksbanken kan komma att sänka styrräntan till 2,5 procent redan innan året är över, men att det finns stora osäkerheter. 

Man betonar bland annat att det finns stora geopolitiska risker, och att eventuella räntesänkningar från Riksbanken är beroende av vad andra centralbanker väljer att göra. 

Hos Nordea ser man dock att nästan alla hushåll idag väljer en rörlig ränta, och Nordea menar att den rörliga bolåneräntan kan stå lägre än de bundna bolåneräntorna redan vid årsskiftet. Först under 2025 förväntar man att bundna räntor kan öka i popularitet igen.

Prognos Nordea prognos styrränta och boränta


2024-02-233 månjun - 24dec - 24dec - 25
Styrräntan4,003,753,502,502,50
Boränta Nordea
3 mån5,995,755,454,704,45
2 år4,644,554,404,154,15
5 år4,194,154,104,054,05

Källa: Nordea Februari 2024

SEB prognos styrränta och boränta

SEB skriver att det inte längre är en fråga om Riksbanken kommer att sänka styrräntan, utan bara en fråga om när de sänker. Likt andra banker tror även SEB att Riksbanken kommer att inleda sina sänkningar redan i maj, men att det kan dröja om Europeiska Centralbanken dröjer med sina sänkningar. Totalt förväntar sig banken att styrräntan sänks med en procentenhet i år, och 0,75 procentenheter under 2025 för att landa på 2,25 procent vid utgången av 2025.

– Direktionen vill säkerställa att inflationen varaktigt är i linje med målet. Det talar för att förväntningar om en sänkning redan i mars är för optimistiska. Vi tror även att direktionen vill undvika att kronan försvagas på nytt och att ECB gärna får sänka först, skriver SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Länsförsäkringar prognos styrränta och boränta

Länsförsäkringar förutspår att Riksbanken kommer att sänka räntan fem gånger under året, för att landa på en styrränta på 2,75 procent vid slutet av 2024. För bolåneräntorna skulle en styrränta på 2,75 procent vid slutet av året innebära att den rörliga bolåneräntan skulle kunna landa på 3,6 procent, och bolån med en bindningstid på två år på 3,7 procent, menar Länsförsäkringar i sin prognos.

Fyra saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

Jämför olika långivare

Se alltid till att jämföra olika räntor och villkor hos banker och långivare. Genom att jämföra olika banker och långivare kan du enkelt se vilket erbjudande som ger dig de bästa villkoren och den lägsta räntan. Genom att ansöka om bolån genom Lendo kan du få erbjudanden från flera olika aktörer med hjälp av endast en ansökan och kreditupplysning.

Hos oss på Lendo kan du också jämföra bolån om du funderar på att flytta bolån eller omförhandla ditt nuvarande bolån. Du förbinder dig inte till något när du ansöker om ett bolån hos oss på Lendo.

Har du frågor om Lendos bolån eller vill gå igenom dina förutsättningar kan du alltid ringa Lendos handläggare på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Räkna på den totala kostnaden

Det kan ibland löna sig att bryta ett bundet bolån och byta till en annan bank om ränteskillnaden är väldigt stor. Men kom ihåg att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning till din gamla bank när du bryter ett bundet bolån i förtid. Se därför alltid till att ta i hänsyn vad den totala kostnaden för att bryta lånet i förtid kommer att bli i din kalkyl, och om det fortfarande är värt att bryta lånet i förtid.

Begär ut ett amorteringsunderlag

Om du funderar på att flytta ditt bostadslån är det smart att begära ut ett amorteringsunderlag. Se till att vara ute i god tid, då det kan dröja innan du får ditt amorteringsunderlag. Ett amorteringsunderlag visar bland annat din amorteringstakt, och när din bostad senast värderades. Att beställa ett amorteringsunderlag visar också för banken att du vill flytta ditt bolån, och många banker går därför ut och erbjuder en lägre ränta för att inte tappa dig som kund.

Samtycke

Om du vill öka ditt bolån i samband med en flytt av bolånet och banken kräver nya inteckningar och pantbrev behöver du även ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Hos Lantmäteriet finner du en bra mall som du kan använda till detta.