1. Företagsbloggen
  2. 8 tips till småföretagare - så kan du ta semester

8 tips till småföretagare - så kan du ta semester

Efter ett dramatiskt år under coronapandemin ser många småföretag äntligen en ljusning.

semester företag - Lendo företagsbloggen

2021-06-22

Men de flesta som driver eget företag har svårt att få semester med lata dagar när det är sommar och sol. Här är 8 tips som kan underlätta för stressade småföretagare i sommar.

Det gångna året har varit det tuffaste någonsin för många småföretagare. Den nya Småföretagsbarometern från Swedbank, Företagarna och Sparbankerna visar att svenska entreprenörer drabbades hårt av coronapandemin. Men glädjande nog visar undersökningen att det nu vänder uppåt och att och småföretagen sjuder av optimism och framtidstro. 

- Med tanke på den stora betydelse småföretagen har för jobbskapandet är det hoppfullt att vi, trots det gångna årets utmaningar, nu ser en tydlig optimism inför framtiden, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom och analytiker på Swedbank.

Allra mest har optimismen ökat inom hotell, restaurang och handel där många snart hoppas kunna anställa igen. Fyra av tio företag  räknar med en förbättrad lönsamhet medan endast 11 procent förutser en försämring. 

Men trots de ljusnande tiderna är det många småföretagare som har svårt att ta semester. För den som är har en vanlig anställning väntar ledighet, lugn och lata dagar, men för de flesta företagare är sommaren en arbetsam period. Enligt flera undersökningar som  Företagarna har gjort tar tre av fyra företagare inte ut någon längre sammanhängande semester alls. De som ändå tar semester kan inte vara helt lediga från arbetet, utan jobbar delvis i alla fall. 

Med det tuffa år som ligger bakom många företag hade många behövt tid för den vila och återhämtning som många anställda tar för given. Småföretagen skapar arbetstillfällen för två miljoner anställda, men jobbskaparna själva kan inte hoppas på samma möjlighet. 

Det kan förstås vara svårt att dra ur kontakten, stänga av telefonen och lägga in autosvar på mejlen när du har ett företag att tänka på. Men det går i alla fall att underlätta situationen och öka graden av avkoppling och känslan av återhämtning och ledighet. Vi på Lendo har sammanställt tipsen som kan underlätta din sommar som småföretagare. 

8 tips - underlätta sommaren som småföretagare

1. Dela upp arbetsuppgifterna efter prioritet

Gå igenom det som behöver göras i ditt företag och dela upp det i prioritet. Måste göras nu, måste göras snart och kan vänta. Då får du en bra priolista och genom att senarelägga vissa arbetsuppgifter frigör du tid för ledighet och återhämtning. 

2. Gör deklarationer och administration i förväg

Deklarationer av moms och arbetsgivaravgifter och andra krav på administration tar inte semester. Ofta väntar man in i det sista med att lämna in, men det går ofta att lämna in deklarationer och göra inbetalningar till Skatteverket flera veckor tidigare. 

3. Fakturera lite tidigare

Att fakturera kunderna är en av de viktigaste sakerna som måste göras varje månad i ett företag, och en uppgift som inte går att skjuta upp. Men det går att fakturera en eller ett par veckor tidigare än vanligt, så slipper du tänka på det när du är ledig. En fördel med det är att du får in pengarna lite snabbare under sommaren. Om du skickar med en sommarhälsning till kunderna kanske de till och med blir glada över att få fakturan tidigare. 

4. Planera likviditeten

Att ta ledigt under sommaren betyder för många småföretagare att intäkterna sjunker eller till och med uteblir. Ska du ta ledigt kanske du får acceptera en viss minskning av omsättningen. Då är det viktigt att planera så att likviditeten i företaget är på rätt nivå. Gör en likviditetsbudget med inkomster och utbetalningar och se om det går ihop även när du är ledig. Om du behöver förstärka din likviditet kan du kostnadsfritt ansöka och jämföra företagslån från flera långivare hos oss på Lendo. 

5. Delegera till dina anställda

Om du har anställda så bör ni planera sommaren så att även du kan få ledigt. Ta tillfället i akt och delegera sådana arbetsuppgifter som du hittills bara har skött själv. Låt dina anställda växa och ta mer ansvar under sommaren så kan du koppla av lite mer.

6. Lägg in helt lediga dagar

Låt oss vara helt ärliga, livet som småföretagare innebär att du inte kommer att kunna stämpla ut och ha fem veckors sammanhängande semester. Men du bör lägga in helt lediga dagar när du inte svarar på mejl och kanske har jobbmobilen avstängd. För även om du är på stranden så innebär det en stress att hålla koll på jobbflödena i mobilen. Våga koppla av och stänga av ett tag. 

7. Var tydlig mot dina kunder

Berätta för dina kunder att du har semester. Var tydlig med när du inte är tillgänglig och när du kommer tillbaka. Skriv ett autosvar på mejlen om hur kunderna kan kontakta dig i nödfall. 

8 .Prioritera dina nära och kära

Berätta för din familj vilka dagar du måste jobba, eller vilka tider på dagen du går undan en stund för att svara på sådana mejl och samtal som inte kan vänta. Men försök ändå att prioritera tiden för familj och vänner. Även företagare behöver tid för återhämtning och för att ladda batterierna för nya affärsmål. Tid är den mest begränsade resursen för alla människor. 

Börja planera för nästa sommar redan nu

Om du har anställda avsätter du 12 procent av deras lön varje månad för att de ska kunna få betald semester. Kanske behöver du försöka höja priserna en aning resten av året för att du ska kunna ha ledigt under sommaren. Kanske går det att hitta en vikarie för nästa sommar, bara du planerar för det i tid? För i långa loppet behöver alla människor tid för vila och återhämtning.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!