1. Företagsbloggen
  2. Bästa företagsklimatet på 10 år - vinnarkommunerna

Bästa företagsklimatet på 10 år - vinnarkommunerna

Företagsklimatet i Sverige är det bästa på tio år visar en undersökning med 32 000 företagare, som Svenskt Näringsliv har gjort.

Företag positiv trend - Lendobloggen

2021-06-10

Allra bäst är det i Vårgårda och Munkfors. – Trenden visar på ett bättre företagsklimat och det sammanfattande omdömet når högsta nivån på tio år, säger Björn Lindgren, avdelningschef Politiker & Lokalt företagsklimat till tn.se.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv hur företagsklimatet är ute i de svenska kommunerna. I år är det 32 000 företagare som har tyckt till om företagsklimatet i sin kommun. Och det har gått bra för de flesta kommuner i undersökningen, även om var femte företagare inte ger godkänt till sin kommun. 

– 52 kommuner får högre betyg, 75 får sämre, säger Björn Lindgren, avdelningschef Politiker & Lokalt företagsklimat.

Allra bäst är det för företagarna i Vårgårda, tätt följt av Munkfors och Grästorp. Tre kommuner är nya på tio-i-topplistan: Götene, Höganäs och Kungsör.

Företagsklimatet har aldrig tidigare varit så här bra ute i de svenska kommunerna och Vårgårdas sammanfattande betyg är den högsta noteringen sedan mätningen startade. 

Enligt Svenskt Näringsliv börjar kommunerna få upp ögonen för hur viktigt företagsklimatet är. Om företagen får bra villkor ger det fler jobb och ökade skatteintäkter. Många kommuner har jobbat hårt med att underlätta för företag under coronapandemin.

Men bra kan naturligtvis bli bättre, 43 procent av företagarna vill bättre dialog med sin kommun. En negativ trend är att stora kommuner får lägre betyg, medan små kommuner lyckas bättre bland företagarna. En anledning kan vara att beslutsvägarna är långa i en stor kommun och att företagarna drunknar i mängden. 

– Vårgårda är ju litet, så flest företagare träffar man på lunchen eller i mataffären. Relationerna blir snabbt personliga. Vi vet att vi aldrig kan vara perfekta, men så är det för företagare också.Många företagare ger skatteinkomster, jobb och meningsfull sysselsättning åt våra medborgare. Det är enkelt och det är så det ska vara, säger Bengt Hilmersson, kommunstyrelsens ordförande (C) Vårgårda till TN.se. Kommuner med högst betyg  totalt

Vårgårda 4,8

Munkfors 4,7

Grästorp 4,5

Götene 4,5

Timrå 4,4

Markaryd 4,4

Habo 4,3

Höganäs 4,3

Trosa 4,3

Kungsör 4,3

Källa: foretagsklimat.se / Svenskt Näringsliv

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!