1. Företagsbloggen
  2. Bästa företagsklimatet på 10 år - vinnarkommunerna

Bästa företagsklimatet på 10 år - vinnarkommunerna

Företagsklimatet i Sverige är det bästa på tio år visar en undersökning med 32 000 företagare, som Svenskt Näringsliv har gjort.

Företag positiv trend - Lendobloggen

2021-06-10

Allra bäst är det i Vårgårda och Munkfors. – Trenden visar på ett bättre företagsklimat och det sammanfattande omdömet når högsta nivån på tio år, säger Björn Lindgren, avdelningschef Politiker & Lokalt företagsklimat till tn.se.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv hur företagsklimatet är ute i de svenska kommunerna. I år är det 32 000 företagare som har tyckt till om företagsklimatet i sin kommun. Och det har gått bra för de flesta kommuner i undersökningen, även om var femte företagare inte ger godkänt till sin kommun. 

– 52 kommuner får högre betyg, 75 får sämre, säger Björn Lindgren, avdelningschef Politiker & Lokalt företagsklimat.

Allra bäst är det för företagarna i Vårgårda, tätt följt av Munkfors och Grästorp. Tre kommuner är nya på tio-i-topplistan: Götene, Höganäs och Kungsör.

Företagsklimatet har aldrig tidigare varit så här bra ute i de svenska kommunerna och Vårgårdas sammanfattande betyg är den högsta noteringen sedan mätningen startade. 

Enligt Svenskt Näringsliv börjar kommunerna få upp ögonen för hur viktigt företagsklimatet är. Om företagen får bra villkor ger det fler jobb och ökade skatteintäkter. Många kommuner har jobbat hårt med att underlätta för företag under coronapandemin.

Men bra kan naturligtvis bli bättre, 43 procent av företagarna vill bättre dialog med sin kommun. En negativ trend är att stora kommuner får lägre betyg, medan små kommuner lyckas bättre bland företagarna. En anledning kan vara att beslutsvägarna är långa i en stor kommun och att företagarna drunknar i mängden. 

– Vårgårda är ju litet, så flest företagare träffar man på lunchen eller i mataffären. Relationerna blir snabbt personliga. Vi vet att vi aldrig kan vara perfekta, men så är det för företagare också.Många företagare ger skatteinkomster, jobb och meningsfull sysselsättning åt våra medborgare. Det är enkelt och det är så det ska vara, säger Bengt Hilmersson, kommunstyrelsens ordförande (C) Vårgårda till TN.se. Kommuner med högst betyg  totalt

Vårgårda 4,8

Munkfors 4,7

Grästorp 4,5

Götene 4,5

Timrå 4,4

Markaryd 4,4

Habo 4,3

Höganäs 4,3

Trosa 4,3

Kungsör 4,3

Källa: foretagsklimat.se / Svenskt Näringsliv

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag