1. Företagsbloggen
  2. EU-lånet, nu ännu bättre för dig som småföretagare

EU-lånet, nu ännu bättre för dig som småföretagare

Nu blir EU-lånet ännu bättre för dig som småföretagare.

eu lånet Lendobloggen

2024-02-13

Med det nya EU-lånet får du möjlighet att låna upp till 550 000 kronor jämfört med 500 000 kronor tidigare. Det är ett lån som har mer förmånliga lånevillkor jämfört med traditionella företagslån.  Europeiska Investeringsfonden EIF garanterar 80 procent av lånesumman, så du slipper ta hela risken själv. Dessutom får du minst en procentenhets rabatt på räntan. 

Med ett företagslån med EU-stöd får man bland annat fördelaktiga villkor som minst en procentenhet ränterabatt, samt att Europeiska Investeringsfonden garanterar 80 procent av lånet. Det innebär att du med hjälp av ett EU-lån bara behöver stå som borgensman för 20 procent av lånet, jämfört med 100 procent som det vanligtvis är. Som företagare innebär det att du kan finansiera ditt företag utan att sätta din egen privatekonomi på spel, och slipper därför riskera stora delar av din privata ekonomi om företaget skulle få problem. Dessutom får du minst en procentenhet i ränterabatt. 

För att kunna ansöka om ett företagslån med EU-stöd måste du uppfylla några grundkrav. Bolagsformen måste vara ett aktiebolag, du får maximalt ha nio anställda, en omsättning som inte överstiger 20 miljoner kronor, ha minst ett fastställt och registrerat bokslut samt bolagets totala tillgångar får inte överstiga 20 miljoner kronor. EU-lånet ger dig möjlighet att nu låna upp till hela 550 000 kronor jämfört med 500 000 kronor tidigare, och lånet har en löptid mellan 24 och 60 månader.

Om du vill ansöka om ett EU-lån hos Lendo behöver du endast göra en vanlig ansökan om företagslån på Lendo. Då får du svar inom 24 timmar, och kan enkelt se om du kvalificerar för ett EU-lån genom att etiketten “EU-lån” syns bland dina låneerbjudanden. 

Genom att du ansöker om företagslån kan du även få erbjudanden från andra banker och långivare som inte alla erbjuder EU-lån, men för vanliga företagslån gäller vanliga borgenkrav och villkor. Om du blir beviljad ett EU-lån kommer du behöva tillhandahålla extra information för att ange en borgensman som står för 20 procent av lånet.

Behöver du låna mer än 550 000 kr till företaget kan du inte kombinera EU-lån med ett annat lån utan kan istället ansöka om ett vanligt företagslån hos Lendo där du enkelt och kostnadsfritt kan jämföra dina erbjudanden. Har du frågor kring EU-lån eller företagslån? Då är du välkommen att kontakta Lendo på 0771-131310 så kan vi berätta mer. 

Information kring EU-lån

Högsta lånebeloppet är 550 000 kronor.

Lånets löptid är 24-60 månader.

Europeiska Investeringsfonden garanterar 80 procent av lånet, vilket innebär att du bara behöver stå som borgensman för 20 procent av lånesumman.

Bolagsformen måste vara ett aktiebolag.

Företaget får inte ha fler än nio anställda.

Det måste finnas minst ett fastställt och registrerat bokslut.

Företaget får maximalt omsätta 20 miljoner kronor.

Maximalt 20 miljoner kr i totala tillgångar.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag