1. Företagsbloggen
  2. Experter: 5 förslag som kan underlätta för företag

Experter: 5 förslag som kan underlätta för företag

Hösten och vintern blir en utmanande tid för många företag.

Snickare företagsbloggen

2022-10-13

Flera branscher vittnar om att tuffare tider börjat märkas av. Nu kommer fem förslag som kan underlätta situationen för företagen – och höja efterfrågan från hushållen. 

Under slutet av september återsamlades riksdagen efter valet. Valdagen är avklarad och det väntar en tid med beslutsvakuum innan en ny regering har tillträtt. Många företag väntar otåligt på att åtgärder ska komma för att underlätta situationen. Det gäller särskilt de som finns i södra Sverige och förbrukar mycket el, där har kostnadsökningarna snabbt blivit mycket kännbara. 

Även på andra håll i Sverige känner sig många företagare pressade, inflationen, elpriserna och de högre räntorna har gjort att många håller hårdare i plånboken och det märks för de som driver företag. Högre priser på drivmedel och andra inköp gör att priserna måste höjas, och då kan efterfrågan från de som ska köpa varor och tjänster gå ner. 

En undersökning Företagarna gjort i Mälardalen visar att 61 procent av företagen tror att att det är troligt att man kommer behöva bromsa alla investeringar. 16 procent uppger att de kan komma att behöva varsla personal. 67 procent uppger att inflationen har en kännbar eller mycket kännbar påverkan och 61 procent säger samma sak om de drivmedelspriserna.

Några ”quick fixes” finns knappast, man får helt enkelt lita på att den tillträdande regeringen som snart kommer på plats kommer med kraftfulla åtgärder som underlättar livet för småföretagare. De vill helst ta tillfället i akt och hoppas på strukturreformer som löser situationen på lång sikt, istället för kortsiktiga paket med bidrag. 

– Om vi inte hittar fungerande lösningar så blir företagens problem snabbt också hushållens. I ett land där basen av välfärdsfinansieringen är inkomstskatter, är skapandet av fler jobb avgörande. Tvingas småföretagen till stora nedskärningar eller i värsta fall nedläggningar blir spridningseffekten över till hushållen skoningslös, skriver Günther Mårder, vd, Företagarna och Johan Grip, chefsekonom, Företagarna, i en debattartikel. 

Företagarna föreslår nu att elskatten och momsen på bör sänkas drastiskt, vilket kan hjälpa likviditeten i många företag. De vill ha en återbetalning av energiskatt månadsvis för tillverkande företag.

De vill också diskutera om det går att sänka kostnaderna för företag genom att sänka arbetsgivaravgiften, bolagsskatten och inkomstskatterna istället för att komma med akuta bidrag för att klara kostnadskrisen. 

För den som har svårt att klara likviditeten under den kommande vintern trots att företaget i grund och botten är lönsamt och välfungerande kan det vara möjligt att ta ett överbryggningslån. För det kommer ljusare tider. Hos oss på Lendo kan du jämföra företagslån på upp till tre miljoner kronor hos flera aktörer med en enda ansökan.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!