Ring

lendo logo
  1. Företagsbloggen
  2. Experter: 5 förslag som kan underlätta för företag

Experter: 5 förslag som kan underlätta för företag

Hösten och vintern blir en utmanande tid för många företag.

Snickare företagsbloggen

2022-10-13

Flera branscher vittnar om att tuffare tider börjat märkas av. Nu kommer fem förslag som kan underlätta situationen för företagen – och höja efterfrågan från hushållen. 

Under slutet av september återsamlades riksdagen efter valet. Valdagen är avklarad och det väntar en tid med beslutsvakuum innan en ny regering har tillträtt. Många företag väntar otåligt på att åtgärder ska komma för att underlätta situationen. Det gäller särskilt de som finns i södra Sverige och förbrukar mycket el, där har kostnadsökningarna snabbt blivit mycket kännbara. 

Även på andra håll i Sverige känner sig många företagare pressade, inflationen, elpriserna och de högre räntorna har gjort att många håller hårdare i plånboken och det märks för de som driver företag. Högre priser på drivmedel och andra inköp gör att priserna måste höjas, och då kan efterfrågan från de som ska köpa varor och tjänster gå ner. 

En undersökning Företagarna gjort i Mälardalen visar att 61 procent av företagen tror att att det är troligt att man kommer behöva bromsa alla investeringar. 16 procent uppger att de kan komma att behöva varsla personal. 67 procent uppger att inflationen har en kännbar eller mycket kännbar påverkan och 61 procent säger samma sak om de drivmedelspriserna.

Några ”quick fixes” finns knappast, man får helt enkelt lita på att den tillträdande regeringen som snart kommer på plats kommer med kraftfulla åtgärder som underlättar livet för småföretagare. De vill helst ta tillfället i akt och hoppas på strukturreformer som löser situationen på lång sikt, istället för kortsiktiga paket med bidrag. 

– Om vi inte hittar fungerande lösningar så blir företagens problem snabbt också hushållens. I ett land där basen av välfärdsfinansieringen är inkomstskatter, är skapandet av fler jobb avgörande. Tvingas småföretagen till stora nedskärningar eller i värsta fall nedläggningar blir spridningseffekten över till hushållen skoningslös, skriver Günther Mårder, vd, Företagarna och Johan Grip, chefsekonom, Företagarna, i en debattartikel. 

Företagarna föreslår nu att elskatten och momsen på bör sänkas drastiskt, vilket kan hjälpa likviditeten i många företag. De vill ha en återbetalning av energiskatt månadsvis för tillverkande företag.

De vill också diskutera om det går att sänka kostnaderna för företag genom att sänka arbetsgivaravgiften, bolagsskatten och inkomstskatterna istället för att komma med akuta bidrag för att klara kostnadskrisen. 

För den som har svårt att klara likviditeten under den kommande vintern trots att företaget i grund och botten är lönsamt och välfungerande kan det vara möjligt att ta ett överbryggningslån. För det kommer ljusare tider. Hos oss på Lendo kan du jämföra företagslån på upp till tre miljoner kronor hos flera aktörer med en enda ansökan.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag