1. Företagsbloggen
  2. Experterna: Så klarar företagen Ukrainakrisen

Experterna: Så klarar företagen Ukrainakrisen

Inflation, räntehöjning och kriget i Ukraina är utmaningar för alla småföretag.

nyföretagande - antal nya företag minskar

2022-06-13

Antalet nya företag minskar och åtta av tio företag uppger att kostnadsökningarna har haft negativ inverkan på verksamheten under det senaste året. 

– Vi hade en stark inledning på året i januari med ökat nyföretagande. Att sedan den ekonomiska osäkerheten med Ukraina spelar roll är i sig inte så förvånande, säger Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum Sverige.

Precis när pandemin klingat av så knackar flera nya utmaningar på dörren hos småföretagarna. Kriget i Ukraina har både inneburit att det är brist på vissa varor samt att priser på många insatsvaror och råvaror skjutit i höjden. I slutet av april höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procent. Nu kommer rapporter om att det stundar tuffare tider för företagare och att nyföretagandet börjat minska. I april startade 5800 nya företag, en minskning med fem procent jämfört med förra året enligt Nyföretagarcentrum. Då ska man ha i åtanke att det slogs rekord förra året. 

– Ingen vet just nu vartåt det bär av. Förhoppningsvis kan vi få se en boost fram emot augusti, september. Det är den optimistiska kalkylen. I ett pessimistiskt scenario fortsätter utvecklingen på samma spår med dåliga nyheter. Då vågar få starta eget, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum till Di.

Inflationen omfattar inte längre bara drivmedel och elpriser. I april ökade de svenska priserna med 6,4 procent jämfört med förra året. Enligt en undersökning som Swedbank, Företagarna och Sparbankerna gjort är högre produktionskostnader är en ökande utmaning för svenska småföretag som ser pressad lönsamhet och höjda priser mot kunder som en effekt.  

8 av 10 företag har påverkats negativt

Åtta av tio företag uppger att kostnadsökningarna har haft negativ inverkan på verksamheten under det senaste året. Störst negativ påverkan har drivmedelskostnader haft, vilket drygt vart tredje företag uppgav, följt av materialkostnader, kostnader för el samt för leveranser.

Många transportföretag utmanas av högre drivmedelskostnader. Åtta av tio företag uppgav att det har haft en negativ påverkan. Företag som tillverkar olika varor och produkter påverkas kraftigt av de ökande elkostnaderna. 

– Enligt våra beräkningar har exempelvis ett åkeri 56 procent högre drivmedelskostnad per månad nu än för ett år sedan. För ett bageri i elområde 4 är kostnaden hisnande 200 procent högre. De här pengarna behöver komma in på något sätt. En väg är att höja priserna, men vart smärtgränsen går för företagets kunder måste också in i kalkylen, säger Jörgen Kennemar, senioranalytiker, Swedbank.

Företaget planerar nu att kompensera de ökade kostnaderna med höja priserna ytterligare, 46 procent räknar med att i stor eller i mycket stor utsträckning höja priserna på grund av ökade kostnader. 

– Även om många företag säkert skulle behöva höja priserna är det inte säkert att de kan det. Inte minst för att de sitter fast i långa avtal som begränsar den möjligheten. Då får man titta på andra vägar, till exempel att skära i kostnaderna. Den största posten är för de flesta löner till anställda och om uppsägningarna ökar kan det få långtgående konsekvenser för Sverige, säger Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund.

Men företagen verkar ändå stå väl rustade för tuffare tider. Även om pandemin har gett omsättningsfall för många företag under 2020–2021 fortsätter konkurserna att sjunka och under 2021 var de på en lägre nivå än före pandemin. I mars minskade konkurserna med 10 procent jämfört med 2021. 

– Detta tyder på att företagen är finansiellt robusta mot oväntade händelser. Förutom statliga stöd i samband med corona-restriktionerna kan uppbyggda buffertar i företagen ha bidragit till att de, generellt, har klarat en minskad omsättningstillväxt, säger Jörgen Kennemar, senioranalytiker på Swedbank.

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån och företagslån. Här på vår blogg lyfter vi aktuella ämnen som rör privatekonomi och småföretagare, liksom matnyttiga tips från vår sparekonom.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!