1. Företagsbloggen
  2. Friskvårdsbidrag – här är allt du behöver veta

Friskvårdsbidrag – här är allt du behöver veta

Hur fungerar friskvårdsbidrag?

friskvårdsbidrag träning gym Lendobloggen

2024-06-20

Att låta företaget satsa på friskvård är inte bara nyttigt för den egna hälsan, utan för hela företagets välmående. Men hur fungerar friskvårdsbidraget? Vad är avdragsgillt och vilka belopp är det som gäller? Lendo har tagit reda på vilka regler som gäller för friskvård.

Friskvårdsbidraget är ett belopp som kan användas för aktiviteter som främjar motion och friskvård, och är en personalvårdsförmån som du som företagare kan erbjuda dina anställda. Det är en förmån som inte behöver beskattas av den anställde, och som är avsedd till att förbättra dina medarbetares välmående och samtidigt bidra till en mer trivsam arbetsmiljö. 

Det finns inga krav eller regler på att erbjuda friskvårdsbidrag eller att ha ett visst belopp på friskvårdsbidraget, men studier har visat att friskare medarbetare kan leda till ökad produktivitet på företagets.

För att uppfylla kraven för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt, så måste alla anställda oavsett anställningsstatus, erbjudas samma summa och under likvärdiga villkor. Om du har anställda som inte arbetar heltid, som deltidspersonal eller tidsbegränsat anställda, så kan du dock justera storleken på friskvårdsbidraget proportionellt mot antalet arbetade timmar, förutsatt att samma villkor gäller för alla. 

Maximalt kan du ge 5 000 kronor per anställd utan att den anställde behöver betala skatt på förmånen. Om bidraget är större än så, blir hela beloppet skattepliktigt. Det går heller inte att byta ut friskvårdsbidraget mot kontanter.

Viktigt att komma ihåg är att om du driver ditt företag som enskild näringsidkare eller i ett handelsbolag har du inte möjlighet att dra nytta av friskvårdsbidraget. För att kunna ta del av personalvårdsförmåner som friskvårdsbidrag måste du formellt vara anställd i bolaget, något som inte är möjligt som ägare i en enskild firma eller ett handelsbolag.

Det är du som arbetsgivare som godkänner vilka aktiviteter friskvårdsbidraget kan användas till, men enligt Skatteverkets riktlinjer ska det handla om aktiviteter med inslag av motion eller enklare friskvård. För friskvårdsaktiviteter utan inslag av motion så får aktiviteten maximalt kosta 1 000 kronor per tillfälle för att räknas som en förmån av mindre värde och därmed vara skattefri.

Det går heller inte att spara hela eller delar av friskvårdsbidraget från ett år till ett annat.

Skatteverket har tagit bort sin lista med godkända aktiviteter, men tidigare godkända friskvårdsaktiviteter inkluderade bland annat gymkort, massage, träningstillfällen för de flesta sporter, yoga, sluta-röka-kurser, golf, bastubad, och utförsåkning med skidor. Även webbtjänster och appar som ger tillgång till träningsprogram och träningsrådgivning kan vara godtagbara aktiviteter inom ramen för friskvårdsbidraget.

Det går dock inte att använda friskvårdsbidraget för att täcka kostnader för personliga medlemsavgifter, köpa eller hyra utrustning eller behandlingar som faller inom ramen för hälso- och skönhetsvård.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!