1. Företagsbloggen
  2. Kommunerna som är bäst när du ska driva företag

Kommunerna som är bäst när du ska driva företag

Lista: Nu är Sveriges bästa kommuner för företag korade.

bästa kommuner for företag

2022-11-24

 Alla Sveriges 290 kommuner är rankade – här nedan kan du se hur din kommun klarade sig. Allra bäst är Vårgårda, medan storstäderna tappar. 

– Visst är det fantastiskt att vi ligger i topp av landets 289 kommuner, säger Bengt Hilmersson, kommunalråd i Vårgårda (C).

32 000 företagare i hela Sverige har fått vara med och sätta betyg på förutsättningarna att driva företag i sin kommun. Allt fler kommuner klarar sig bättre än tidigare, enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking.

Allra bäst att driva företag är det i Vårgårda i Västergötland. Kommunen vinner rankingen för att andra året i rad och toppar i flera kategorier. 

– Kommunen får högsta betyg på fem av tolv områden av företagen och är bland de tio bästa kommunerna på ytterligare sex områden, säger projektledare Ronja Nyman.

Företagarna i Vårgårda är nöjda med de förutsättningarna kommunen har skapat för att de ska kunna driva sina företag på bästa sätt. 

– Vi uppskattar varandra och vad vi alla gör för Vårgårdas bästa, säger Sofia Rydler, vd för Rydlers Bygg.

Många andra kommuner har jobbat hårt och förbättrat sig kraftigt de senaste åren.Bäst är Kungsör som har lyft 230 placeringar de senaste fem åren. Även Orsa och Malung-Sälen tar rejäla kliv uppåt.

Det finns möjligheter att skapa bra företagsklimat i hela Sverige. 15 av Sveriges 21 län har minst en kommun på 50-i-topp på listan. De kommuner som följer efter Vårgårda är Staffanstorp och Solna. 

Även om det finns framgångsrika kommuner över hela Sverige finns det stora skillnader mellan olika län. Allra bäst är det i Jönköpings län. Där finns nio kommuner på topp 100-listan fördelade.

Stockholms län hamnar på andra plats med en genomsnittlig rankingplats på 101. Bästa storstad är Stockholm på plats 90 och bästa större stad är Karlstad på plats 89. Pendlingskommunerna runt storstäderna har dock oftast ett bättre företagsklimat än storstäderna de ligger runt omkring. 

Här kan du läsa mer och hitta hela listan: https://www.foretagsklimat.se/ Topp tio
PlaceringFörändring
1-Vårgårda
24Staffanstorp
3-Solna
4-Danderyd
53Trosa
61Burlöv
74Herrljunga
8-3Höganäs
9-7Härryda
10-1Götene

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!