1. Företagsbloggen
  2. Lån för småföretag: Det här lånar flest till

Lån för småföretag: Det här lånar flest till

De vanligaste anledningarna till att företagare lånar är inköp av utrustning och förstärkning av likviditeten, visar en undersökning som Lendo gjort.

foretagslån småföretag investering - det här lånar flest till

2022-11-04

Det genomsnittliga företaget som ansöker om lån via Lendo har en omsättning på 1,6 miljoner kronor och lånar 349 000 kronor. Relativt få företagare har valt att finansiera sina investeringar med ett företagslån, trots flera fördelar.

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för både privatlån och företagslån. Som företagare kan du kostnadsfritt jämföra låneerbjudanden från upp till 19 långivare på lån upp till tre miljoner kronor. 

Trots att ett företagslån kan innebära mindre risk att blanda samman företagets ekonomi med din privata, eller att du slipper låna från familjen eller från vänner är det bara var femte företagare som har ett företagslån. De senaste åren har de privata lånen ökat. Det kan innebära en ökad risk för företagarens privata ekonomi och relationer. 

För den som har ett livskraftigt företag är chanserna att få ett lån beviljat goda, även om det ibland kan upplevas som ett hinder att det för vissa företag behövs en borgensman. Det genomsnittliga lånet hos Lendo är på 349 000 kronor och det är vanligast att låna till utrustning, något som var tredje gör. Kassaflöde är näst vanligast med 18 procent. Handelsföretag, byggföretag och verksamheter inom hotell och restaurang är de vanligaste låntagarna. 

För att öka din chans som småföretagare att få företagslån är det viktigt att ha så bra kreditvärdighet som möjlighet i ditt företag. Det som avgör är vilken riskklass ditt företag hamnar i hos UC, Upplysningscentralen. UC delar in företag i olika riskklasser som ligger till grund för kreditvärdigheten. Det är många faktorer som spelar in, bland annat omsättning, tillgångar, tidigare betalningsanmärkningar och att du lämnar in bokslut och deklarationer i tid.

Genom att göra en låneansökan hos Lendo tas det en kreditupplysning och du får reda på vilken riskklass ditt företag ligger i. Riskklass 3-5 signalerar bra riskklass och relativt hög kreditvärdighet. Riskklass 1 och 2 signalerar förhöjd risk och då finns det goda skäl att försöka förbättra din kreditvärdighet.  Har du ett nystartat företag har du i regel en högre risk än vad etablerade företag har. 

Vanligaste lånesyftena för företagareProcentsats
Utrustning30%
Kassaflöde18%
Annat13%
Inköp av inventarier10%
Säsongsinvesteringar9%
Expansion7%
Finansiera skuld7%
Källa: Lendos kunddatabas
Vanligaste låntagarnaProcentsats
Handel21%
Byggverksamhet18%
Hotell- och restaurangverksamhet11%
Juridik, vetenskap, ekonomi och teknik10%
Annat9%
Transport & Magasinering8%
Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster6%
Annan serviceverksamhet5%
Informations- och kommunikationsverksamhet4%
Tillverkning4%
Jordbruk, skogsbruk och fiske3%
Källa: Lendos kunddatabas

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!