1. Företagsbloggen
  2. Missen som kan kosta småföretagare halva pensionen

Missen som kan kosta småföretagare halva pensionen

Tipsen för en trygg pension även som egenföretagare.

pension småföretagare - Lendo företagsbloggen

2022-04-21

Pensionen är en sak som många egenföretagare inte prioriterar. Men som företagare måste du själv ta ansvar för att tjäna in pengar till pengar till tjänstepension om du vill ha samma pension som om du vore anställd. Här är tipsen som gör att du kan säkra en trygg pension med eget företag. 

De flesta anställda behöver inte tänka så mycket på pensionen och pensionsavsättningar. Har företaget kollektivavtal gör arbetsgivaren avsättningar via ITP varje månad. Men den som är egenföretagare behöver själv betala in pensionsavsättningar för den del av pensionen som kallas tjänstepension och kommer ovanpå den allmänna pensionen. Det är lätt att prioritera bort det, och har du missat avsättningar i många år kan det vara svårt att ta igen det. 

Olika undersökningar visar att fyra av tio företagare saknar tjänstepensionsavsättningar till ägarna eller de anställda vilket kan få stora konsekvenser. Företagare och deras anställda som inte har en tjänstepensionslösning får betydligt lägre pension än den genomsnittlige löntagaren.

Glöm inte pensionsavsättningen

Det är inte ovanligt att tjänstepensionen står för hälften av pensionen den dag du slutar jobba, och då kan det stå dig dyrt som egenföretagare att inte ha gjort pensionsavsättningar. Det finns mycket annat att tänka på i livet som småföretagare, men pensionen är viktig att ta tag i.

Precis som för vanliga anställa betalar du som egenföretagare in två två olika pensionsavgifter via arbetsgivaravgiften. Den första avgiften är ålderspensionsavgift eller egenavgift, vilket motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd. Den andra avgiften är allmän pensionsavgift, som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott. Dessa skatter och avgifter ger dig allmän pension. Tar du ut en lön på 47 717 kronor i månaden eller mer maximerar du din allmänna pension. 

För att kompensera för att arbetsgivaren inte sätter av tjänstepension behöver du som egenföretagare spara själv. Ett bra riktmärke kan vara att spara 4,5 - 6 procent av lön eller överskott för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får. Tar du ut en lön över 44 375 kronor i månaden behöver du även spara 30 procent av det som överstiger den summan för att få motsvarande pension som en anställd med kollektivavtal.

Har du aktiebolag har du rätt att göra avdrag för privat pensionssparande i din inkomstdeklaration till Skatteverket. Du måste då pensionsspara i en pensionsförsäkring eller i ett individuellt pensionssparande (IPS). 

Ett annat sätt att maximera pensionen kan vara att driva företaget vidare efter att du fyllt 65 år. Från januari det år du ska fylla 66 år får du lägre arbetsgivaravgifter/egenavgifter och ett större jobbskatteavdrag. Du kanske inte behöver arbeta heltid, men får ett värdefullt tillskott till din pension. 

Så kan du göra för att få koll på pensionen

  1. Logga in hos Minpension.se för att få en överblick över din pension

  2. Boka ett möte med en pensionsrådgivare

  3. Kom igång med pensionsavsättningar via ditt företag

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån och företagslån. På Lendobloggen kommer vi med tips, nyheter och information gällande privatekonomi och för dig som egenföretagare.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!