1. Företagsbloggen
  2. Nu kan småföretagare ansöka om EU-lånet

Nu kan småföretagare ansöka om EU-lånet

Med lånegaranti från EU - lägre personlig risk för entreprenören och ränterabatt

EU lånet - ansök om företagslån med lånegaranti från EU

2020-06-11

Småföretagare runt om i hela landet kämpar för fullt för att få sina verksamheter att överleva den pågående krisen till följd av Coronaviruset. Enligt statistik från oss på Lendo anger mellan 30-40 % småföretagarna som ansöker om företagslån att de ämnar låna till just likviditetsfinansiering. Ett minst sagt ansträngt läge för både små och stora företag inom hela Europa. Men det finns ett lån med stöd från EU som småföretagare kan söka. Europeiska investeringsfonden EIF vill nu sänka tröskeln för långivare inom EU att låna ut till småföretagare. Detta genom att EIF tar den största risken för lånet, hela 80%. I denna artikel förklarar vi varför EU-lånet kan vara attraktivt att söka för dig som behöver låna pengar till företaget. 

EU-lånet innebär lägre risk för dig som småföretagare

Att som egenföretagare behöva delvis riskera sin privata ekonomi som säkerhet genom att gå i personlig borgen för mindre företagslån har varit en verklighet för många småföretagare sedan företagslån kom till marknaden. 98% av lånen till aktiebolag under 2019 krävde en borgensman som säkerhet för att lånet skulle beviljas. I krisens spår är det allt fler entreprenörer som inte vill eller vågar riskera sin privata ekonomi för att rädda företaget. Men, nu finns det alltså en möjlighet att låna med lägre risk för den privata ekonomin för den som söker lånet. 

Genom det nya lånet Företagslån med EU-Stöd (EU-lånet) kan man nu ansöka om en tryggare finansieringslösning. Småföretagare med ett bolag upp till 9 anställda och max 20 miljoner kronor i totala tillgångar erbjuds nämligen att söka lån på upp till 275 000 kr där EIF står för 80% av lånets risk och låntagaren går i borgen för endast 20% av lånesumman. Initiativet från EU ska sänka tröskeln för långivare att låna ut till normalt livskraftiga företag och därmed öka småföretagens chans till likviditetsstöd under den hårt drabbande Coronakrisen. 

Här på Lendo kan du läsa mer om grundkraven och vilka villkor som gäller för att ta del av lånet, samt hur du söker EU-lånet här via Lendo.  

Förutom att det är en lägre risk för låntagarens personliga ekonomi är även EIFs lånegaranti en trygghet för långivaren att de kommer få tillbaka sina pengar, vilket gynnar både småföretagare och långivare. Det är samma kreditprocess som innan och det är viktigt att ditt företag kan påvisa en god finansiell utveckling och stabilitet innan krisen (här kan du läsa mer om hur banker och långivare vanligtvis bedömer ditt företag). 

En annan fördel med det nya lånet är att lägre risk ofta leder till en lägre ränta och det nya lånet ger minst 2 procent i ränterabatt jämfört med likställda lån. Därför är EIFs finansieringslösning ett mer fördelaktigt alternativ om ditt företag behöver stöd genom krisen. Här kan du läsa mer om vilka villkor som gäller för EU-lånet.

Så ansöker du om EU-lånet

Genom att göra en vanlig ansökan för företagslån här på Lendo kan du enkelt få svar på om du har rätt förutsättningar att ta del av EU-lånet. Om du kvalificerar för EU-lånet kommer du att kunna välja detta lån när dina bud trillar in i din inkorg. Du kan också jämföra bud från flera andra nischade långivare som specialiserar sig på lån till småföretag. 

Ansökan görs som vanligt i ansökningsformuläret och tar endast en minut av din tid. Räkna med att behöva komplettera din ansökan med informationen om kravet för borgensman på 20%. 

Behöver du låna mer än 275 000 kr till företaget kan du inte kombinera detta lån med ett annat lån utan kan istället ansöka om ett vanligt företagslån och jämföra dina erbjudanden här på Lendo. 

EU-lånet

Omfattas av en garanti som finansieras av Europeiska Unionen inom programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI)