1. Företagsbloggen
  2. Så fungerar det med vaccinationspass från 1 dec

Så fungerar det med vaccinationspass från 1 dec

Från 1 december 2021 införs vaccinationsbevis - så här påverkar det dig som företagare

covidbevis från 1 december - Lendo företagsbloggen

2021-11-30

Från den 1 december införs vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare kräva vaccinationsbevis. Vi på Lendo har gått igenom hur det påverkar dig som företagare och för dig som ska besöka evenemangen. 

Många länder i Europa har drabbats av en kraftfull fjärde våg av covid-19-pandemin. Sverige har än så länge klarat sig bättre, men även här har smittan börjat öka. Därför har regering, riksdag och Folkhälsomyndigheten infört att det krävs vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare krävs vaccinationsbevis.

– Pandemin är inte över och i vår omvärld sprids nu smittan. Den negativa utvecklingen är oroande även om vi ännu inte sett en liknande utveckling i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten ser därför behov av att kunna använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd för att begränsa smittkedjor, säger socialminister Lena Hallengren.

Inget vaccinationsbevis för restaurang- eller butiksbesök

Saker som omfattas av de nya reglerna är till exempel idrottsevenemang, demonstrationer, sammankomster för religionsutövning, konserter, musikevenemang och teater. Restauranger och butiker omfattas inte av de nya reglerna för vaccinationsbevis, så länge de inte arrangerar till exempel en konsert. 

Den som ska besöka ett större evemang bör därför se till att ha sitt vaccinationsbevis lättillgängligt. Med hjälp av bank-id går det att ladda ner det till mobilen via covidbevis.se. Du kan också skriva ut det och ha det på papper. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis. 

Vaccination är förutsättningen för ett bevis och kan inte ersättas med bevis på genomgången infektion eller negativt test.

Med vaccinerad i Sverige menas en person som tagit minst två doser vaccin. Det ska också ha gått minst två veckor sedan den andra dosen. Personer som inte vaccinerat sig eller endast tagit en dos räknas som ovaccinerade och kan inte få vaccinationsbevis.

Den som har ett företag eller förening som anordnar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska ha skriftliga rutiner för hur vaccinationsbevisen kontrolleras. I Sverige finns appen "Vaccinationsbevis verifiering" från Digg för att kontrollera äktheten, det finns även utländska appar att ladda hem som klarar att kontrollera svenska covidbevis. 

Arrangörer av inomhusevenemang och sammankomster måste också vidta vissa åtgärder mot smittspridning. Som till exempel möjlighet för deltagarna att tvätta händerna eller tillgång till handsprit.

Det går även fortsättningsvis att ha sammankomster och tillställningar med mer än 100 personer utan att kräva vaccinationsbevis. Men då måste arrangörerna se till att deltagarna ska ha anvisad sittplats, sällskap ska bestå av max åtta personer och sällskap måste  kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra. Det kan även förekomma kvadratmeterbegränsningar. 

– Genom en reglering av sammankomster med vaccinationsbevis eller deltagarbegränsningar minskar risken för en ökad smittspridning och därmed risken för en ökad belastning på en redan ansträngd hälso- och sjukvård, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!