1. Företagsbloggen
  2. Så kan företagare samla lån och spara pengar

Så kan företagare samla lån och spara pengar

Du som företagare kan spara pengar genom att slå ihop och samla krediter och företagslån.

Oscar - handläggare företag Lendo

2022-01-19

Även företagare kan spara pengar på att samla företagslån eller förhandla om sina krediter. Ofta gör man en investering och fortsätter betala av på lånet, trots att det går att få bättre villkor. 

– Samlingslån kan sänka kostnaderna, dessutom är det skönt att ha färre krediter, man slipper hamna i en sits där man missat en betalning, säger Oscar Latynski, lånehandläggare företag hos Lendo.  

Att det går att samla ihop eller förhandla om lån och krediter för privatpersoner vet de flesta. Den som sitter med dyra smålån kan sänka sin månadskostnad för räntor rejält genom att ansöka och jämföra samlingslån via Lendo. 

Att det går att göra samma sak med företagslån är ganska okänt, och det är något som glöms bort av många företag, trots att det finns många tusenlappar att spara. 

– Det stämmer, men det är mindre känt och många tänker inte på det. För den som har lite större krediter och inte har sett över sina räntekostnader på länge kan det bli stora besparingar, i vissa fall på uppemot 100 000 kronor per år, säger Oscar Latynski som är handläggare för företagslån hos Lendo. 

Det är inte ovanligt att företag gör en investering och sedan fortsätter att betala av på lånet tills det är slutbetalt. Det kan handla om en bil, en maskin eller inventarier. Likviditetslån eller checkräkningskrediten är andra vanliga delar som kan ligga kvar och ticka höga räntekostnader. Detta trots att det kan vara möjligt att förhandla om lånet och få bättre villkor. 

– Vi kan hjälpa till att se över så att man inte betalar en onödigt hög ränta på äldre krediter som tagits med sämre villkor. Det kan också finnas outnyttjade säkerheter som kan användas. Här kan vi på företagsrådgivningen hjälpa till, säger Oscar Latynski. 

Det kan också vara skönt att ha en enda kredit som ska betalas månadsvis. Det minskar risken att missa något, och gör att de administrativa kostnaderna blir lägre. 

Gå igenom alla dina räntekostnader och se vad som kan gå att förhandla om och slå ihop till en större kredit. 

– Så färska resultat och balansrapporter som möjligt är viktigt, just nu kan kreditgivarna kan vilja ha mellan januari och augusti om du tar ett lån. Har du Visma eller Fortnox är det ganska lätt att ta ut rapporterna, säger Oscar. 

Lendo är störst i Sverige på lånejämförelser för både företagare och privatpersoner. Både enskilda företagare, handelsbolag och aktiebolag kan ansöka om företagslån hos Lendo. 

Genom att jämföra flera olika låneerbjudanden kan du vara säker på att få bästa möjliga företagslån till ditt bolag. Ansökan tar bara någon minut, den är inte bindande och det är kostnadsfritt. För företag som behöver rådgivning och hjälp inför sitt kreditbehov rekommenderar vi att ni ringer våra handläggare på 0771-131310 för att hitta bästa tänkbara lösningar för kunderna.