Ring

lendo logo
  1. Företagsbloggen
  2. Så påverkas företagen av kriget:

Så påverkas företagen av kriget:

”Priserna kommer att höjas”

företag ukraina priserna går upp Lendobloggen

2022-03-18

Varannan svensk småföretagare planerar att höja sina priser den närmaste tiden. Kriget i Ukraina påverkar svenska företagare på många olika sätt. Transport- och inköpskostnader ökar – och det kan bli brist på vissa varor. 

– I slutändan måste företagen justera upp sin prissättning mot konsumenterna på grund av stigande kostnader, säger Susanne Eliasson analytiker på SEB. 

Kriget i Ukraina har fått stor påverkan även på den svenska ekonomin. Priser på drivmedel och energi har ökat kraftigt sedan krigsutbrottet, dessutom har börsen gått ner, även om den återhämtat sig en del på slutet. SEB har gått igenom hur egenföretagarna ser på utvecklingen de kommande tre månaderna i sin Företagsindikator. Redan innan kriget planerade många företagare att höja sina priser. Enligt SCB var inflationstakten 4,5 procent i februari.

– Undersökningen visar att det finns ett kostnadstryck i ekonomin, säger Susanne Eliasson, analytiker på SEB. Enligt undersökningen ser två tredjedelar av egenföretagare att det finns utrymme för högre priser, och närmare hälften planerar att höja priserna de närmaste tre månaderna. 

– I slutändan måste företagen justera upp sin prissättning mot konsumenterna på grund av stigande kostnader, fortsätter Susanne Eliasson, som pekar på att majoriteten av företagarna anger ökade kostnader i verksamheten som främsta skäl till att höja priserna.

Sedan undersökningen gjordes så har priserna rusat ännu mer. Det är inom kategorierna jordbruk, bygg, reparation och tillverkning som flest planerar att höja priserna. Det som påverkat företagen mest är ökade kostnader för energi och drivmedel samt insatsvaror. 

Priset på din matkasse lär gå upp

Även livsmedels- och restaurangbranschen flaggar för att de behöver höja sina priser mot konsument då inköpspriserna för matvaror gått upp kraftigt. Lagom till påsk väntas höjningarna slå igenom och sedan kan det fortsätta uppåt hela sommaren.

– Priserna kommer säkert att höjas rejält, och det fort. Produktionskostnaderna ökar kraftigt i alla led. Matbutikerna sätter priserna till konsument, och generellt talas det om prishöjningar med tvåsiffriga procenttal, säger Lars Appelqvist, vd för livsmedelsjätten HKScan Sverige, till DN.

En stor anledning till att priserna går upp är fraktkostnader samt att svenska bönder fått mycket högre omkostnader. Framförallt är det priserna på foder och konstgödsel som gått upp. En stor del av råvarorna till konstgödsel produceras i Ryssland. Men även importerad mat blir dyrare, och Sverige har sänkt sin självförsörjningsgrad under många år.

– Den insikten började komma under pandemin, och förstärks nu av kriget i Ukraina. Försörjningsgraden har monterats ned i många år och blir jättejobbig att bygga upp igen, säger Lars Appelqvist till DN. 

Bilbranschen märker också av de skenande dieselpriserna. Dessutom påverkas både företag och kunder av brist på nya bilar. De senaste veckorna har efterfrågan ökat kraftigt på elbilar på grund av skenande bränslepriser. 

– Trenden är tydlig, man vill ställa om till el, säger Martin Fransson, vd på begbilhandlaren Wayke, till TT.

Beställt ny bil? Du kan få vänta länge på den.

Flera bilföretag varnar nu för att företag och privatpersoner kan få vänta lång tid på sin nya bil. Många bilfabriker i Tyskland har fått stoppa produktionen på grund av att de saknar kabelstammar som produceras i Ukraina. Audi varnar för att leveransproblemen kan få enorma konsekvenser. 

– Vi kommer att se en enorm störning av alla leveranskedjor, inte bara halvledare, utan alla leveranskedjor internationellt. Konsekvenserna kommer att bli enorma av detta på hela försörjningssituationen, säger Hildegard Wortmann, försäljnings- och marknadsdirektör för Audi.

Valutan påverkar också många företag som köper in varor som produceras i andra länder. Sedan i november förra året har kronan försvagats med drygt tio procent mot dollar och euro. Det gör att varor som importeras blir tio procent dyrare. För den som exporterar varor från Sverige så är det dock en fördel, då vinsten ökar. 

Vill du inte vänta på ny bil kan du läsa om bästa begagnade bilen 2022 här på bloggen.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag