1. Företagsbloggen
 2. Stor guide - spartips för företag i höst

Stor guide - spartips för företag i höst

Många företag behöver spara pengar i höst för att klara den tuffa kommande vintern.

spara pengar företag

2022-10-18

Över 60 procent har redan gjort energisparåtgärder – men ofta finns det mer att göra. Vi på Lendo listar de fem bästa spartipsen för mindre företag. 

Höga elpriser, inflation och högre räntor slår hårt mot många mindre företag. Särskilt utsatta är företag i södra Sverige som förbrukar mycket energi, där är läget redan kritiskt för många. Sannolikt kommer det stödpaket från regeringen, men det kan dra ut på tiden. Att bara vänta och hoppas på det bästa känns otryggt för de flesta företag. 

Även om det kommer stödpaket så bör du spara så mycket du kan redan nu, på energi och annat. Vi på Lendo har gått igenom spartipsen som du kan genomföra redan idag för att göra ditt företag mindre sårbart i energi- och kostnadskrisen. 

Spara el

Enligt en ny undersökning från elhandelsbolaget Nordic Green Energy har 61 procent av företagen redan gjort energisparande åtgärder. Många har sänkt temperaturen och vart femte företag har bytt elbolag, men oftast går det att göra ännu mer. 

– Under de senaste månaderna har vi sett en kraftig ökning av företagare som kontaktat oss för att få hjälp. De är oroliga inför vintern och har frågor om allt från elavtal till energieffektivisering. Och det finns faktiskt en hel del åtgärder att vidta – det går att påverka elräkningen och samtidigt göra en insats för miljön, säger Björn Visell, affärsområdeschef företag & offentlig sektor på Nordic Green Energy.  

13 tips för att sänka elkostnaden för ditt företag:

 • Sänk värmen några grader och använd mer kläder.

 • Minska på uppvärmningen kraftigt i lokaler som sällan används.

 • Se över företagets elavtal. Jämför de olika elhandelsbolagens priser.

 • Sänk värmen i utvalda rum.

 • Ny teknikutrustning drar ofta mindre el. Gå igenom och byt ut datorer, maskiner och övrig teknik. 

 • Se över din värmekälla. Värmepumpar som tar vara på värmen från vatten, luft, jord eller berg är fördelaktigt för både miljön och ekonomin.

 • Drar det från fönster och ytterdörrar? Täta eventuella springor med tätningslister.

 • Se över lokalens isolering för att behålla mer värme.

 • Släck lamporna när du inte behöver dem. Använd timers eller sensorer.

 • Byt ut alla glödlampor mot LED.

 • Se över energiklassen på eventuella vitvaror.

 • Om du har ett timprisavtal är det fördelaktigt att förbruka mer el på natten, då elpriset oftast är lägre.

 • Informera företagets anställda om elsparande

Källa: Nordic Green Energy m fl

Spara på företagslån och krediter

En annan möjlighet är att försöka spara på företagslån och andra mindre krediter. Även företag kan samla företagslån eller lägga om lån och på så vis försöka få ner sina räntekostnader. Gå igenom alla dina räntekostnader och se vad som kan gå att förhandla om och slå ihop till en större kredit. 

– Samlingslån för företag kan sänka kostnaderna, dessutom är det skönt att ha färre krediter, man slipper hamna i en sits där man missat en betalning, säger Oscar, lånehandläggare företag hos Lendo.  

Det är inte ovanligt att företag gör en investering och sedan fortsätter att betala av på lånet tills det är slutbetalt. Det kan handla om en bil, en maskin eller inventarier. Likviditetslån eller checkräkningskrediten är andra vanliga delar som kan ligga kvar och ticka höga räntekostnader. Detta trots att det kan vara möjligt att förhandla om lånet och få bättre villkor. 

– Vi kan hjälpa till att se över så att man inte betalar en onödigt hög ränta på äldre krediter som tagits med sämre villkor. Det kan också finnas outnyttjade säkerheter som kan användas. Här kan vi på företagsrådgivningen hjälpa till, säger Oscar, handläggare på Lendo företagslån. 

Spara genom att köpa begagnat

Även till företaget är det en klok idé att satsa på begagnade saker. På Blocket och Tradera hittar du det mesta, till exempel kontorsmöbler och maskiner. 

Spara genom att använda gratistjänster

Många företagare använder dyra programvaror trots att det idag finns molntjänster som fungerar precis lika bra och är gratis eller ingår till exempel i ett Googleabonnemang som kostar drygt 100 kronor i månaden. 

Spara genom att jämföra

Vissa företagare har inte behövt vända på slantarna när det varit goda tider. En god vana även som företagare är att jämföra priser innan du gör inköp. Begär alltid in flera offerter eller jämför på pristjänster. 

Det gäller även när du ska teckna ett nytt företagslån. Hos oss på Lendo kan du kostnadsfritt jämföra flera låneerbjudanden för företag upp till tre miljoner kronor, jämför, jämför, jämför!

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!