1. Företagsbloggen
  2. Strålande tider för svenska tjänsteföretag

Strålande tider för svenska tjänsteföretag

Nya prognoser pekar på att tjänsteföretagen har positiv trend

Magdalena Andersson finansminister

2021-09-03

Nu går det uppåt för svensk ekonomi – och det är tjänsteföretagen som är dragloket. Lättade restriktioner för att vi kan vänta oss en fortsatt stark återhämtning, dömer Handelsbanken i en ny prognos.  Det går till och med så bra att det finns en risk på brist på arbetskraft och vissa varor. 

Handelsbankens konjunkturprognos är en glädjande läsning för den som driver företag. Banken väntar sig ljusa tider för Sverige och företagandet nu när pandemin har lättat. Sveriges BNP är nu högre än innan pandemin.

– Vi ser framför oss en fortsatt stark återhämtning både globalt och i Sverige där industrin lämnar över stafettpinnen till tjänstebranscherna när man släpper allt fler restriktioner”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Handelsbanken väntas  Sveriges BNP väntas öka med 4,4 procent i år, 3,5 procent nästa år och 2,0 procent 2023. 

Enligt ekonomerna drivs tillväxten av hushållen, som drar ned på sitt sparande och återgår till mer normala konsumtionsmönster. Bostadsbyggandet ser ut att fortsatt vara på en hög nivå. Finansminister Magdalena Andersson gick i veckan ut och sade att det finns ett reformutrymme på 74 miljarder kronor i höstbudgeten, något som ytterligare kan förbättra ekonomin.  Experterna räknar med en expansiv valårsbudget för nästa år, med bland annat mer pengar till välfärden, hushållen och offentliga investeringar. 

– Ekonomin gör en kraftig återhämtning. Sveriges ekonomi är tillbaka på den nivå som var före krisen, det är snabbare än i många andra europeiska länder. Men vi har tappat ett och ett halvt år av vanlig tillväxt så vi är på en betydligt lägre BNP-nivå än utan den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson under sin pressträff.

Hotet mot tillväxten är att det uppstår problem med tillgången på varor och arbetskraft. Just nu råder det brist på halvledare, vilket gjort att bilar och elektronik försenas. I Sverige tros arbetskraften räcka till, då det fortfarande är hög arbetslöshet. Utmaningen är snarast att företagen inte hunnit anställa efter alla varsel och permitteringar under pandemin. 

Inga räntehöjningar i sikte

När det gäller räntorna så tror de flesta bedömare att Riksbanken ska kunna behålla styrräntan på noll under hela 2022. 

Även i världsekonomin ser det bra ut, enligt Handelsbanken. I många utvecklade ekonomier har vaccinationerna mot Covid-19 gått snabbare än väntat. Och det finns en möjlighet att vaccinationsutrullningen fortsätter att överraska, vilket ytterligare skulle minska hälsoriskerna. 

För den som vill starta eget företag verkar det alltså vara ljusa tider. Och det avspeglar sig i statistiken. Enligt Creditsafe har det startats 33 718 nya aktiebolag i Sverige första halvåret, en ökning på nio procent jämfört med samma period i fjol. 

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag