Trots bistra tider: 63 000 nya företag i Sverige
Trots ökade konkurser finns det ljuspunkter i företagandet.
2024-01-19
Konkurserna ökade kraftigt under förra året, men det hindrade inte nästan 63 000 nya företag från att startas i Sverige. Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, menar att den som vågar starta eget just nu kan komma ur krisen som vinnare.
– Småföretagen bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Vi vet att kriser kan innebära nya möjligheter för kreativa entreprenörer, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Under förra året startades totalt 62 969 nya företag i Sverige enligt statistik från Bolagsverket och Visma Spcs. Det är en nedgång med drygt 15 procent från 2022, och är de lägsta siffrorna för antalet nystartade företag sedan 2014. De försämrade siffrorna över nystartade företag kan ses som en effekt av stigande räntor, hög inflation och skenande priser på insatsvaror för många företag.
Antalet nystartade företag minskade mest i Västerbotten, Värmland, Västmanland och Örebro län, med en nedgång på 18 procent gentemot 2022. I Dalarna och Kalmar län var nedgången bara 8 procent jämfört med förra året. Men det kunde ha blivit mycket värre. I början av året var antalet nystartade företag ner drygt 20 procent, och flera län uppvisade ett ras på närmare 30 procent. De förbättrade siffrorna kan antyda att allt fler ser en ljusning i sikte och att allt fler vågar starta eget.
Förutom de ökade kostnaderna som utgör en stor utmaning för många skrämmer även rekordhöga konkurssiffror. På grund av det ekonomiska läget gick totalt 8 243 bolag i konkurs under förra året, det är de högsta siffrorna på över 30 år, och en kraftig ökning med över 30 procent jämfört med 2022.
– När året går mot sitt slut kan vi konstatera att konkurserna i Sverige har legat på historiskt höga nivåer under 2023. Faktum är att antalet konkurser inte varit så många sedan finanskrisen på 90-talet, säger Gabriella Göransson, VD på UC.
Men Gabriella Göransson framhåller att svenska företag visat stor anpassningsförmåga och är betydligt bättre rustade för sämre tider idag jämfört med tidigare kriser.
– Än har vi inte nått samma nivåer som då, vilket troligtvis beror på att marknaden idag är mer global än den var då och krisen har slagit bredare, vilket gör vår egen marknad mindre utsatt i förhållande till andra. Men också att svenska företag är bättre rustade idag för att hantera kriser och har blivit bättre på att riskminimera, menar Gabriella Göransson, VD på UC.