1. Företagsbloggen
  2. Trots oroliga tider: ”Företag vågar satsa igen"

Trots oroliga tider: ”Företag vågar satsa igen"

Trots rådande omständigheter i världen ser Sveriges företagare ljust på framtiden.

lendo handläggare företag Oscar

2022-03-15

Sveriges företagare verkar ändå se ljust på konjunkturen och många har börjat satsa igen. – Vi ser att det går bättre för många företag som vågar satsa och vi får fler frågor från personer som tänker starta eget, säger Oscar Latynski, företagsrådgivare på Lendo. 

De oroliga tiderna avlöser varandra, både för privatpersoner och företag. Finansminister Mikael Damberg gick den sista februari igenom de potentiella ekonomiska konsekvenserna för Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Svensk ekonomi kan komma att påverkas negativt bland annat genom prisökningar på råvaror som gas och olja. Sveriges handel med Ryssland är dock begränsad, och de svenska offentliga finanserna är starka. Exporten till Ryssland står för 1,3 procent av Sveriges totala export och importen står för 1 procent. 

– Vår bedömning är att effekterna på svensk ekonomi bör bli förhållandevis begränsade jämfört med andra länder. Men vilka konsekvenser dessa effekter får är för tidigt att säga, och beror helt på hur situationen utvecklas. Regeringen följer givetvis utvecklingen mycket noga och med starka offentliga finanser har vi beredskap för att stötta svensk ekonomi om det skulle krävas, säger finansminister Mikael Damberg.

De som har hand om företagslån hos Lendo har hittills inte märkt av någon effekt av Ukrainakrisen hos de som ansöker om företagslån, mer än att många nämner kriget. Än så länge ser de flesta företag fram emot våren med optimism, särskilt vissa branscher.

– Vi ser ett visst ökat intresse från restaurang och caféer specifikt. Vissa vill låna upp för att kunna satsa på uteservering och kunna rusta upp i köket. De ser en uppbyggd efterfrågan som kommer nu i sommar. Restaurangbranschen är optimistiska inför sommaren, där är det en hel del som satsar på investeringen, säger Oscar Latynski, handläggare företagslån hos Lendo. 

Många startar eget

Lendo märker också av ett ökat intresse för att starta eget företag. Enligt en  undersökning drömmer var tredje svensk om att starta eget företag. 

– Många ringer in som inte har bolag i dagsläget som vill veta hur det går till att låna. Det är många som drömmer om att starta eget och vi märker ett ökat intresse. Ett vanligt missförstånd är att om du ska köpa upp ett bolag eller restaurang så antar en del att de kan använda omsättningen på bolaget de köper för att låna. Det kan man inte göra, för det blir som att köpa bolaget med sin egen omsättning, de siffrorna kan man inte använda. 

Vissa branscher har en lugn period just nu, och då ansöker en del företag omlån till företag för att överbrygga en tillfälligt svagare likviditet.  

– Jag skulle säga just för tillfället är det byggbranschen och specifikt de som jobbar med markarbeten. De lånar till likviditet tillfälligt då det är betydligt färre markarbeten nu när marken är frusen. Sedan ser vi att en del företag lånar för att säkra sitt lager nu när logistikkedjorna inte är så pålitliga, säger Oscar. 

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!