Vad är riskklass och riskprognos från UC?
Och hur beräknas det? Det är frågor som kan vara bra att hålla koll på för den som ska söka företagslån. *Text uppdaterad 27 sep -23
2023-09-27
När du och ditt företag vill ansöka om ett företagslån kan det vara bra att känna till vad riskklass och riskprognos hos UC är. UC är det största och vanligaste kreditupplysningsföretaget som långivare använder för att bedöma din kreditvärdighet som företag. Om du och ditt företag har en låg riskklass så finns det goda möjligheter till företagslån.
Många företagare vet nog vad UC är, men kanske inte hur deras riskklasser och riskprognoser påverkar dig och ditt företag. UC:s riskklasser och riskprognoser är inte bara användbara vid en kreditupplysning, utan kan även vara användbara för dig som företagare när du bedömer potentiella kunder och deras betalningsförmåga.
Med UC:s riskklasser kan man bedöma och estimera hur sannolikt det är att ett företag ska hamna i ekonomiskt obestånd inom ett år, och med obestånd menas att företaget går i konkurs, får utmätning eller behöver gå in i företagsrekonstruktion.
Det finns fem riskklasser, där 5 är den lägsta risken och 1 är den högsta risken, och UCs riskprognoser görs med hjälp av riskmodeller som bygger på officiell information från myndigheter som bland annat Kronofogden, Bolagsverket och Skatteverket. Riskbedömningen görs objektivt med hjälp av officiell information från myndigheter, och använder samma parametrar som ofta återfinns i en kreditupplysning.
I de flesta fall är det information som nyckeltal, balansomslutning, anmärkningar, antal kreditupplysningar, ålder på företaget samt information om delägare och styrelseledamöter som sammanvägs i en riskbedömning.
Ditt företags riskbedömning kan förändras över tid, beroende på hur företagets ekonomiska situation förändras. UC gör kontinuerligt förändringar när betydande förändringar har kommit in till myndigheterna. Exempelvis kan ett nytt bokslut eller ett förändrat skuldsaldo förändra företagets riskbedömning. Det går dock inte att be UC att ändra eller uppdatera företagets riskklass och riskbedömning manuellt, eftersom allt sker automatiskt.
Ett företags kreditvärdighet påverkas kraftigt av företagets riskklass och riskprognos hos kreditupplysningsföretag som UC. Det är bland annat det som ligger till grund till vilka lån företaget kan få. Ju bättre riskklass och riskprognos ett företag har, desto större är möjligheterna till att få ett förmånligt företagslån.
Hos oss på Lendo kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om företagslån och få flera förslag att välja mellan. Du behöver bara göra en enda låneansökan hos Lendo och du får sedan förslag från upp till 19 olika långivare. Lendo tar emot låneansökningar från aktiebolag, enskild firma, handelsbolag samt kommanditbolag. Att ansöka om lån till företag via Lendo är helt kostnadsfritt, och utan förpliktelser. Dessutom tas endast en kreditupplysning, vilket är bra för företagets långsiktiga kreditvärdighet.
Riskprognos för UCs riskklasser:
Riskklass 5: Mycket låg risk
Riskprognos i %: ≤ 0,24
Riskklass 4: Låg risk
Riskprognos i %: 0,25 - 0,74
Riskklass 3: Normal risk
Riskprognos i %: 0,75 - 3,04
Riskklass 2: Hög risk
Riskprognos i %: 3,05 - 8,04
Riskklass 1: Mycket hög risk
Riskprognos i %: ≥ 8,05
Källa: UC
Information som kan användas i en riskbedömning är bland annat:
Delägare/styrelseledamöters inkomster, anmärkningar och obeståndsengagemang
Styrelseförändringar (aktiebolag)
Nyckeltal för konsolidering, lönsamhet och likviditet (aktiebolag)
Anmärkningar, ansökningar och skuldsaldo
Revisionskommentarer och revisorsanmärkningar (aktiebolag)
Ålder på företaget
Antal frågor ställda på företaget
SNI-kod
Beräknad årsomsättning från SCB (ej aktiebolag)
Storlek på nettoomsättningen eller balansomslutningen (aktiebolag)
Källa: UC
Denna text publicerades första gången 21 september 2020.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för företag
Checkkredit
Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.
Företagskredit
Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.
EU-lån
EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.
Lån till aktiebolag
Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.
Privatlån
Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.
Våra partners företag
Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!