1. Företagsbloggen
 2. Vad är riskklass och riskprognos från UC?

Vad är riskklass och riskprognos från UC?

Och hur beräknas det? Det är frågor som kan vara bra att hålla koll på för den som ska söka företagslån. *Text uppdaterad 27 sep -23

riskklass_riskprognos_UC

2023-09-27

När du och ditt företag vill ansöka om ett företagslån kan det vara bra att känna till vad riskklass och riskprognos hos UC är. UC är det största och vanligaste kreditupplysningsföretaget som långivare använder för att bedöma din kreditvärdighet som företag. Om du och ditt företag har en låg riskklass så finns det goda möjligheter till företagslån.

Många företagare vet nog vad UC är, men kanske inte hur deras riskklasser och riskprognoser påverkar dig och ditt företag. UC:s riskklasser och riskprognoser är inte bara användbara vid en kreditupplysning, utan kan även vara användbara för dig som företagare när du bedömer potentiella kunder och deras betalningsförmåga. 

Med UC:s riskklasser kan man bedöma och estimera hur sannolikt det är att ett företag ska hamna i ekonomiskt obestånd inom ett år, och med obestånd menas att företaget går i konkurs, får utmätning eller behöver gå in i företagsrekonstruktion.

Det finns fem riskklasser, där 5 är den lägsta risken och 1 är den högsta risken, och UCs riskprognoser görs med hjälp av riskmodeller som bygger på officiell information från myndigheter som bland annat Kronofogden, Bolagsverket och Skatteverket. Riskbedömningen görs objektivt med hjälp av officiell information från myndigheter, och använder samma parametrar som ofta återfinns i en kreditupplysning.

I de flesta fall är det information som nyckeltal, balansomslutning, anmärkningar, antal kreditupplysningar, ålder på företaget samt information om delägare och styrelseledamöter som sammanvägs i en riskbedömning.

Ditt företags riskbedömning kan förändras över tid, beroende på hur företagets ekonomiska situation förändras. UC gör kontinuerligt förändringar när betydande förändringar har kommit in till myndigheterna. Exempelvis kan ett nytt bokslut eller ett förändrat skuldsaldo förändra företagets riskbedömning. Det går dock inte att be UC att ändra eller uppdatera företagets riskklass och riskbedömning manuellt, eftersom allt sker automatiskt.

Ett företags kreditvärdighet påverkas kraftigt av företagets riskklass och riskprognos hos kreditupplysningsföretag som UC. Det är bland annat det som ligger till grund till vilka lån företaget kan få. Ju bättre riskklass och riskprognos ett företag har, desto större är möjligheterna till att få ett förmånligt företagslån.

Hos oss på Lendo kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om företagslån och få flera förslag att välja mellan. Du behöver bara göra en enda låneansökan hos Lendo och du får sedan förslag från upp till 19 olika långivare. Lendo tar emot låneansökningar från aktiebolag, enskild firma, handelsbolag samt kommanditbolag. Att ansöka om lån till företag via Lendo är helt kostnadsfritt, och utan förpliktelser. Dessutom tas endast en kreditupplysning, vilket är bra för företagets långsiktiga kreditvärdighet. 

Riskprognos för UCs riskklasser:

Riskklass 5: Mycket låg risk

Riskprognos i %: ≤ 0,24

Riskklass 4: Låg risk

Riskprognos i %: 0,25 - 0,74

Riskklass 3: Normal risk

Riskprognos i %: 0,75 - 3,04

Riskklass 2: Hög risk

Riskprognos i %: 3,05 - 8,04

Riskklass 1: Mycket hög risk

Riskprognos i %:  ≥ 8,05

Källa: UC

Information som kan användas i en riskbedömning är bland annat:

 • Delägare/styrelseledamöters inkomster, anmärkningar och obeståndsengagemang

 • Styrelseförändringar (aktiebolag)

 • Nyckeltal för konsolidering, lönsamhet och likviditet (aktiebolag)

 • Anmärkningar, ansökningar och skuldsaldo

 • Revisionskommentarer och revisorsanmärkningar (aktiebolag)

 • Ålder på företaget

 • Antal frågor ställda på företaget

 • SNI-kod

 • Beräknad årsomsättning från SCB (ej aktiebolag)

 • Storlek på nettoomsättningen eller balansomslutningen (aktiebolag)

Källa: UC

Denna text publicerades första gången 21 september 2020.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag