1. Företagsbloggen
  2. Välj rätt momsperiod för ditt företag

Välj rätt momsperiod för ditt företag

- få bättre likviditet

kvinnlig entreprenör Lendo företagsbloggen

2021-10-27

De flesta som driver eget företag redovisar och betalar in mervärdesskatt, oftast kallat moms. Momsen betalas egentligen av slutkonsumenten, och är ingen kostnad för företaget. Men vilken momsredovisning ditt företag har kan ändå få stor påverkan på likviditeten. Här går vi på Lendo igenom de viktigaste sakerna du ska tänka på.  

De allra flesta svenska företag är registrerade för att redovisa moms. Som företagare ska du lägga på moms på fakturor och det som säljs kontant med kvitto, det kallas utgående moms. Det du köper in till företaget har i regel en ingående moms som du får kvitta mot den utgående momsen.

Är dina intäkter högre än utgifterna under den period du redovisar moms så blir du inbetalningsskyldig till Skatteverket. Har du gjort förlust, eller har intäkter från annat än försäljning, kan du ha ingående moms att få tillbaka från Skatteverket. Den allra vanligaste momssatsen är 25 procent, momsen på mat och restaurangbesök är 12 procent. På tidningar, böcker, taxi-, buss-, flyg- och tågresor i Sverige, konserter med mera är momsen sex procent.

En viktig sak att tänka på är att välja rätt momsredovisningsperiod och att lämna in momsdeklarationen i tid. Sedan gäller det att komma ihåg att betala in den överskjutande momsen till Skatteverket. Det är skillnaden mellan utgående och ingående moms som avgör om du ska betala in pengar eller om du har pengar att fordra från Skatteverket. Vanligast är att du får betala in pengar till Skatteverket.

Till viss del kan du bestämma själv vilken momsredovisningsperiod ditt företag ska använda, men det finns också regler att följa som till största delen styrs av ditt företags omsättning. 

När du startar ett nytt företag måste du göra ett aktivt val om hur ofta du ska redovisa din moms till Skatteverket. De val som går att göra är årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Du kan också begära att få momsperioden ändrad, vilket bland annat kan göras via verksamt.se.

Omsättning kan avgöra valet

Har du en beräknad omsättning i företaget som ligger under en miljon kronor kan du välja att redovisa årsmoms, det vill säga göra en deklaration en gång om år. Men det går också att redovisa kvartalsvis eller månadsvis. Det är enkelt och praktiskt att bara deklarera en gång om året, och betala in eller få tillbaka moms en gång. 

Men det gäller också att planera likviditeten för att kunna göra momsinbetalningen som vanligen infaller den 12:e maj om du inte har byråanstånd. Det är viktigt att du håller koll på din momsskuld eller fordran under året så att du lagt undan pengar för att kunna betala momsen.

Har du ett nystartat företag som räknar med att göra förlust den första tiden kan det vara en fördel att ha kvartals- eller månadsmoms. Då får du nämligen tillbaka ingående moms snabbare från Skatteverket, vilket förbättrar likviditeten i ditt bolag. Men det innebär visst administrativt merarbete. 

Ibland kan det också vara bra att ha en tätare redovisningsperiod för att du inte ska skjuta det administrativa arbetet framför dig, särskilt om du har många små transaktioner i ditt företag. 

Om du har överskott i ditt företag och en omsättning under en miljon kronor är det en fördel för likviditeten att betala in moms endast en gång per år. Då har du nämligen en momskredit från Skatteverket som förbättrar din likviditet. 

När ditt bolag vuxit till en omsättning över en miljon kronor är det kvartalsmoms som är rekommenderat av Skatteverket. Du får använda kvartalsmoms ända tills omsättningen gått över 40 miljoner kronor, då måste du byta till månadsmoms. Kvartalsmomsen följer alltid de årsvisa kvartalen januari-mars, april-juni, juli-september och oktober-december.

För företag som har en omsättning över 40 miljoner kronor är det ett krav att ha måndsmoms. Då ska du deklarera momsen varje månad. Har du ett så stort bolag är det i regel inget problem, då bokföringen i regel kräver att du har löpande avstämningar varje månad. 

Om du redovisar månads- eller kvartalsmoms ska momsinbetalningen och deklarationen i regel göras drygt en månad efter att perioden inföll, ofta runt den 12:e i månaden. 

Om du har behov av extra likviditet i ditt företag kan vi på Lendo hjälpa dig att kostnadsfritt jämföra olika företagslån för att låna pengar. Du får erbjudanden från 16 olika långivare och kan i lugn och ro välja det som passar bäst för ditt företag. 

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!