Låna pengar som ensamstående - varför är det svårare?

Är det svårare att få ett lån beviljat som ensamstående? Ja, så är det idag. Banken bedömer det nämligen som en lägre risk att ett lån inte betalas tillbaka om det är två låntagare som ansöker. Det innebär dock inte att du som ensamstående inte kan få låna pengar. Vi går här igenom varför bankerna ser det som en risk och hur du kan maximera dina chanser till ett beviljat lån även som ensamstående.

Är det svårare att få ett lån beviljat som ensamstående? Ja, så är det idag. Banken bedömer det nämligen som en lägre risk att ett lån inte betalas tillbaka om det är två låntagare som ansöker. Det innebär dock inte att du som ensamstående inte kan få låna pengar. Vi går här igenom varför bankerna ser det som en risk och hur du kan maximera dina chanser till ett beviljat lån även som ensamstående.

Öka chanserna till beviljat lån genom att:

 • Om möjligt be någon närstående ansöka tillsammans med dig som medsökande

 • Se över beloppet, låna aldrig mer än du behöver. 

 • Se över och betala av eventuella köp på avbetalning och krediter, dessa blir ofta väldigt dyra över tid. 

Hur ser banken eller långivaren på det? 

Banker och långivare bedömer låneansökningar genom att titta på bl.a den ansökandes kreditvärdighet, civilstånd, återbetalningsförmåga, inkomst, lånehistorik. Därefter så bestäms huruvida banken/långivaren ska erbjuda ett lån och beroende på hur hög eller låg risken bedöms vara så sätts räntan därefter. Ju högre risk för banken, desto högre ränta på ditt lån

Varför anses det då som en högre risk att låna ut till någon som är ensamstående? Ser man det ur bankens perspektiv är det tryggare att ha två ansvariga för lånet än bara en, även om inkomsten hos den ensamstående kan vara lika hög som om man slår ihop två löner. Så för att undvika att få ett lån med högre ränta och sämre lånevillkor rekommenderar vi att se om någon i din närhet kan vara medsökande till ditt lån. 

Vad är en medsökande? 

En medsökande är någon i din närhet som kan tänka sig att söka lånet tillsammans med dig och på så sätt komma ifrån att du söker lånet ensam. Genom att ha en medsökande så brukar du kunna få bättre villkor och lägre ränta då galdenären kommer att titta på båda era inkomster i bedömningen av låneansökan. Du kan be en vän eller familjemedlem, det viktiga är att du ber någon som har en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden för att inte skada dina chanser att få lånet beviljat.    

Om jag inte har någon som kan söka med mig, kan jag låna ändå? 

Du kan naturligtvis ansöka själv, är beloppet lågt kan du oftast få det beviljat även om du söker som ensamstående förutsatt att din kreditbedömning ser lovande ut. Vill du låna ett högre belopp är det dock en bra idè att be någon söka med dig för att maximera chanserna att få det beviljat till en bra ränta. Det banken eller långivaren vill är att vara säker på att lånet kommer att återbetalas även om du skulle bli sjuk eller arbetslös. 

Har du oanvända krediter, beviljade och redan återbetalda sådana kan du ringa till bolagen och avsluta dina konton och även be om att de hör av sig till UC med uppgifter om att du betalat tillbaka dessa. Genom att göra så kan du städa upp och förbättra ditt kreditbetyg. Ett enkelt sätt att se hur ditt kreditbetyg ser ut och om det ligger gamla krediter som drar ner betyget, är genom appen Kreddy eller på MinUC. Gör detta innan du ansöker om lånet för att ha tid att rätta till eventuella aspekter som kan försämra dina möjligheter. 

Ansöker du sedan via Lendo kan du jämföra låneerbjudanden från upp till 35 banker och långivare på bara en enda kreditupplysning från UC. Ditt lånelöfte är sedan giltigt i 30 dagar vilket betyder att du kan jämföra räntor och villkor i lugn och ro och välja det som är bäst för just dig.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider under kristi himmelfärd

 • Måndag - Tisdag

  08:00 - 20:00

 • Onsdag

  08.00 - 17.00

 • Torsdag

  Stängd

 • Fredag

  09.00 - 17.00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00