1. Privatbloggen
  2. 1600 kr mer per månad för en familj - spara så här

1600 kr mer per månad för en familj - spara så här

Kraftigt höjda priser på el och drivmedel gräver djupa hål i hushållens fickor i höst, enligt Swedbank.

dyrare energipriser - så här sparar du Lendobloggen

2021-11-26

En småbarnsfamilj i hus i Skåne har ökat sina levnadskostnader med 1600 kronor i månaden. - De ökade elpriserna slår olika hårt beroende på var du bor och hur du bor, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Höstens stora prisuppgång på el och drivmedel har ökat månadskostnaden för hushållen med flera hundralappar i månaden. Allra mest har elkostnaderna ökat för dem som bor i södra Sverige. 

Om de högre elpriserna består ökar månadskostnaden för en småbarnsfamilj som bor i ett större småhus i Skåne med 1 600 kronor i snitt per månad jämfört med i januari, enligt beräkningar från Swedbank.

- De ökade elpriserna slår olika hårt beroende på var du bor och hur du bor. Bor du i ett stort hus med direktverkande el i Malmö drabbas du betydligt mer än om du bor i ett nytt energisnålt hus i Luleå med bergvärmepump, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Elpriset påminner om boräntan. Över lång tid är det oftast billigare med rörligt elpris. Men det kan vara tryggare att binda elpriset, då priset varierar betydligt mer än den rörliga räntan. Vi på Lendo har också tagit fram tips på hur du kan spara på el. Även värmen påverkar din elförbrukning och går att spara på. 

- Som elkonsument bör du resonera på liknande sätt som för bolån. Rörligt pris är bra för dem med goda marginaler i sin ekonomi och som inte oroas av svängningar med temporärt högre priser. Har du små marginaler i din ekonomi och vill veta vad din boendekostnad blir varje månad är ett fast elpris att föredra, säger Arturo Arques.  

Sedan årsskiftet har dieselpriset stigit med 34 procent och bensinpriset med 25 procent. För den som kör en Volvo V90 D4 (diesel) och kör 2 000 mil per år har månadskostnaden ökat med 600 kronor. Vill man ha oförändrade bränslekostnader jämfört med januari behöver man minska sin bilkörning med 42 mil i månaden. Swedbank råder den som kan att göra sig av med bilen. Men det finns smarta tips som gör att du kan spara på bränslet. 

- Med dagens drivmedelspriser har det blivit mycket dyrare att köra bil. Vill man slippa djupa hål i plånboken finns två alternativ - sälja bilen eller minska bilkörningen rejält. Det är inte möjligt för alla, men för dem som kan och vill så är det bra för både miljön och plånboken. Elbil är också ett mycket bra alternativ för den som har ett boende med laddningsmöjligheter, säger Arturo Arques.

En annan möjlighet att spara på drivmedelskostnaden kan vara att byta till elbil. Här tipsar vi på Lendo om vad du ska tänka på vid bytet från en bil driven på fossilbränsle till en elbil