2022-07-10
Inflationen är en utmaning för många hushåll i Sverige. Genom att prioritera rätt kan de flesta behålla samma levnadsstandard och unna sig vardagslyx, enligt experter.
– Högre fasta utgifter på boende och transport ger hushållen mindre kvar till annat, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.
Det nya ekonomiska klimatet påverkar har vi spenderar våra pengar och prioriterar i hushållskassan. Inflationen har gjort många varor betydligt dyrare på kort tid. I maj gick priserna upp med 7,2 procent enligt SCB. Bensin, diesel och elpriset är det som har ökat mest. Dessutom har många redan fått högre bostadsräntor som gör att det blir mindre pengar kvar till annat. En ny rapport från HUI Research visar hur vi ändrat våra konsumtionsmönster.
– Prisökningar sker på bred front just nu, både i handeln och i tjänstesektorn. Priserna bidrar i stor utsträckning till prognosjusteringarna. Högre fasta utgifter på boende och transport ger hushållen mindre kvar till annat. För vissa branscher sänks prognoserna till följd av ett minskat konsumtionsutrymme när innehållet i plånboken behöver fördelas om, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.
Trots att många fick mindre i plånboken hade detaljhandel en mindre ökning under årets första kvartal. Klädhandel och matvaror var det som drev ökningen. Hemelektronik, sport och fritid har minskat. Ökningen tros fortsätta under resten av året, men när inflationen räknats bort är ökningen bara 0,5 procent.
– Färre renoveringar och bostadsaffärer sänker förväntningarna på bygg-, järn- och färghandeln, vilket drar med sig möbel- och heminredningshandeln nedåt, säger Joakim Wirén.
Enligt SvD och HUI Research får en barnfamilj i Stockholm som har rörlig ränta på bolånen 5 100 kronor mindre att röra sig med per månad nästa år, för en familj i södra Sverige är minskningen 4 100 kronor. Men det finns ändå 16 300 respektive 12600 kronor kvar för konsumtion. Många prioriterar nu om och lägger mindre pengar på renovering, möbler och heminredning. I stället är det vardagslyxen vi prioriterar, något man annars ofta drar ner på i tuffare tider. Lyxsegmentet påverkas inte av minskningen, eftersom kunderna inte är så känsliga för sämre tider.
– Vi har haft en pandemi i två år och man vill ägna sig åt sådan vardagslyx nu. Besök vid nöjesparker kommer inte minska på kort sikt, kanske snarare framåt hösten. Samma sak gäller för restaurangbesök. Bröllop och andra festliga tillställningar har en boom nu efter två år med pandemi, vilket också driver konsumtion, säger Joakim Wirén till SvD.
Spartipsen för att behålla vardagslyx
Bilen och bränslet
Bränslet är en tung utgiftspost och många har redan dragit ner på sitt bilåkande. Men genom att försöka köra mjukare och smartare går det faktiskt att spara upp till 20 procent. Här hittar du spartipsen:
Ett annat sätt att spara är att försöka göra alla ärenden på en dag.
Elen
Den som hann binda sitt elpris före den stora prisökningen är vinnare. Det går fortfarande att binda, men det blir på en hög prisnivå.
Ett säkrare sätt är då att försöka spara ytterligare på sin elkonsumtion, här hittar du flera spartips som du kan genomföra direkt:
Maten
De senaste månaderna har priserna höjts rejält, och livsmedelsbranschen flaggar för att de stora prishöjningarna ligger framför oss. Det går dock att spara in mycket pengar på maten. Genom att göra en veckomatsedel, laga maten själv och använda erbjudanden så kan du sänka din matkostnad.
Se över fasta kostnader
Många hushåll har idag ett stort antal digitala abonnemang som kan kosta 1000-lappar varje månad. Vissa streaming- och abonnemangstjänster används kanske inte så ofta, och genom att säga upp dem kan du snabbt spara pengar varje månad. Abonnemang och övriga fasta kostnader är saker du kan se över och rensa. Du kan åtminstone säga upp dem tillfälligt.
Köpa och sälja begagnat
Genom att köpa många saker begagnade så sparar du både pengar i hushållsekonomin och gör en liten insats för miljön genom att återbruka. Dessutom brukar de flesta familjer ha en guldgruva i förrådet. En undersökning som Blocket gjort visar att varje svensk har 16 000 kronor i oanvända prylar hemma.
Förhandla om bolån
Genom att lägga om dina bolån kan det vara möjligt att sänka din bolåneränta. Hos Compricer i samarbete med Lendo kan du jämföra erbjudanden från flera olika bolåneaktörer för att försöka få bästa möjliga ränta genom att omförhandla bolån.
Samla dyra smålån
Genom att samla ihop smålån med högre räntor till ett st örre lån med lägre ränta kan du sänka din månadskostnad. Genom Lendo kan du jämföra låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare när du ansöker om ett samlingslån.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.