1. Privatbloggen
  2. Börsoro & inflation - så kan du spara

Börsoro & inflation - så kan du spara

Börsen går ner och pengarna på sparkontot minskar i värde när inflationen tagit fart.

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2022-02-11

Just nu är det svårare än på länge att veta hur man ska göra med sina sparpengar. Här ger Lendos sparekonom Sharon Lavie sina bästa råd till rådvilla sparare. 

Stockholmsbörsen har inlett året med fallande kurser och januari blev en av de sämsta inledande börsmånaderna på många år. Totalt har kurserna fallit med 10 procent. 

Det har fått vissa sparare att söka en säker hamn för sina sparpengar på bankkontot. Men inte heller det är en optimal lösning. De flesta bankkonton har nollränta, och då inflationen tagit fart igen urholkas värdet på pengarna när du inte får någon ränta. 

– Har man ett sparande så ska man först och främst se till att du inte har pengar som du behöver i närtid på börsen. För den kommer sannolikt att fortsätta skaka. Det kommer bra dagar då den går upp och dagar då det faller. Och då är det inte kul att ha pengarna där om du behöver ha dem i närtid. Jag brukar säga tre år som en gräns. Behöver du ha pengarna inom tre år finns det sparformer som är bättre, säger Sharon Lavie. 

Dessvärre finns det inte så många alternativ till sparkontot, men det behöver inte nödvändigtvis vara så att pengarna står med noll ränta. 

– Det finns mindre aktörer som erbjuder sparkonton med ränta, se bara till att du har insättningsgaranti. Du behöver inte ha alla dina sparpengar på samma bank. Vad är sämsta alternativet? Även om inflationen kan minska värdet har du kvar samma mängd pengar, har du otur och prickar en nedgång på börsen kan dina pengar som du behöver i närtid ha minskat i faktiska kronor och ören när det är dags att ta ut dem. 

Inflationstakten i december var 4,1 procent, mätt på årsbasis. 

– Det är en korg med varor som jämförs med vad det kostade för ett år sedan. Det är viktigt att komma ihåg att inflationen inte är 4,1 procent på en enda månad, utan att det är på ett år. 

När det gäller fonder och aktier råder Sharon Lavie spararna att vara långsiktiga. Pengar som du inte behöver inom de närmaste tre åren kan gott satsas på börsen, indirekt via fonder eller direkt via aktier. 

– Fonder och aktier är alltid bra för det långsiktiga sparandet. Över hela året tror jag ändå att det kommer att sluta på plus. Ekonomin går bra, företagen går bra, ska du vara långsiktig är det bara att sitta still i båten. 

För den som kan undvara pengarna under en längre tid kan det rent av vara ett köpläge, även om det är svårt att veta då börsen historiskt sett är på en hög nivå. 

– Hellre så ska man se det som en chans på rea, att du kan få mer för dina sparpengar just nu. Se det som en kopp som kan fyllas på under lång tid. Nedgångar är naturliga rörelser och det är ingen krasch eller kris just nu, och det finns ingen anledning att tro att det ska bli det.